Помпео нанесе двоен удар на Иран, те му отвърнаха, че приключват с ядрената сделка

Късно снощи държавният секретар Майкъл Помпео декларира, че неговата институция обявява групировката Ансаралла /йеменските шиитски бунтовници хути/, създадени, финансирани и ръководени от Иран, за терористична организация. За такива са обявени и трима от лидерите им, в това число и ръководителя на организацията Абдел Малик Хути. Подобен ход беше заявен още в края на миналата година и не е изненада.

В същото време Помпео информира на своя туитър профил, че САЩ са декласифицирали информация от преди четири десетилетия. На първо място, става въпрос за това, че Иран е изпращал химическо оръжие на армията на Моамар Кадафи по време на либийско-чадската война /1978-1987/. След падането на бившия либийски диктатор са били открити документи, които потвърждават факта, че той е получавал химическо оръжие, върху което има надписи на персийски език.

На второ място, през април 1987 Иран е използвал химическо оръжие край иракския град Басра, по време на Ирано-иракската война /1980-1988/. Според сайта “Iran International” наблюдатели на ООН са намерили през 1991 г. снаряди 88 мм, със зарин, хвърляни от минохвъргачки, в иракската провинция ал Мутана, които са били на иранската армия.

Иран напълно отрече подобна информация. Нещо повече, членът на ръководството на иранския парламент депутатът Ахмед Амири Фархани заяви: „Ако САЩ не отменят финансовите, банковите и петролните санкции до 21 февруари 2021 г., определено ще изгоним инспекторите на МААЕ от страната и ще спрем доброволното прилагане на допълнителния протокол.“

  • The Foreign Insider

 

Последно от СВЯТ

ВИДЕО на деня

    Как Бил Гейтс спонсорира разработката на коронавируса   Кой е Бил Гейтс (ВИДЕА-БГ СУБ)

The Bulgarian Times

Фейсбук страница

Фейсбук група

The Bulgarian Times