Пореден френско-турски скандал

Сякаш встъпването на новата администрация на Джо Байдън намали напрежението между Париж и Анкара. Светът и двете столици съсредоточиха своето внимание върху смяната на караула в Белия дом. Това обаче се случи преди три седмици, период, който е твърде дълъг за политиката. Нещата май се върнаха в старото русло.

След напредъка на преговорите в Либия и успешното съставяне на преходно правителство и колективен Президентски съвет, май страстите избуяха отново. Френският президент Еманюел Макрон призова Турция да изтегли своите военнослужещи от Либия и Нагорни Карабах. Не е много ясна причината за подобно изявление. Може би това се дължи, в някаква степен на факта, че избраните за ръководители на тези два управленчески органа в Либия, са считани за близки до „политическия ислям“, т.е. Мюсюлманските братя. Наблюдатели считат, че след изборите в Женева, там се провеждат основните преговори и избори, страните, които са зад Хафтар „получиха един студен душ“. Все пак новата, преходна власт остава до 24 декември т.г., когато са предвидени редовни избори за парламент и президент.

Ердоган отвърна с ожесточение на призивите на Макрон. Турският президент отговори директно: „Човекът, който стои на върха на йерархията във Франция ме напада постоянно… Какво иска от мен? Отиди и плати първо за това, което сте направили в Алжир… Твоите деди са убили милион души в Алжир….Плати също за убийството на стотици хиляди в Руанда, извършено от Франция.“ В емоционалната си тирада Ердоган добавя: „Историята на страната и дедите ни никога не е била изцапана с кръв, такава каквато е френската.“ И конкретно на искането на Макрон: „Този начин на разсъждение запази за себе си….Внимавай с наемниците от Чад, Мали и „Вагнер“. Първо ги изкарай тях, а после говори с нас“.

Според Ердоган „турското военно присъствие в Азербайджан се дължи на предоставената помощ на азерите, които са законните собственици на земята на Нагорни Карабах“. В същото време, в Либия турското присъствие се ограничавало до инструктори и нищо повече. В крайна сметка, турският президент отбелязва, че те ще се изтеглят, когато и останалите чужди войски го направят. Последните обаче трябвало да са първи.

Все пак двете столици се опитват да деескалират напрежението. Вчера президентският говорител Ибрахам Калин и висшият дипломатически съветник Еманюел Бон проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха различни горещи точки – Нагорни Карабах, Източното Средиземноморие, Либия и Сирия. Идеята е диалогът да бъде в рамките на взаимното уважение и нормални взаимоотношения.

В тази светлина 54 члена на американския Сенат подписаха писмо до Байдън, в което го призовават да упражни натиск върху Ердоган, за да спазва правата на човека в Турция. Те го обвиняват в маргинализиране на опозицията, затваряне на устата на опозиционните медии, хвърляне на журналисти в затвора и прочистване на независимите магистрати от съдебната система. Вероятно са забравили и прочистването и кадруването в академичните структури. Преди 5 дни Ердоган издаде указ, с който обяви нов проект на Съвета за висше образование /YOK/, по силата, на който преподаватели от стари университети, могат да четат лекции в нови академични структури, разкрити в Анадола. Вероятно това се дължи на липсата на преподаватели, които бяха една от мишените на съкращенията след опита за преврат през 2016 г. Бяха отстранени от работа приблизително 8 500 преподаватели. Беше направено нещо безпрецедентно през юли 2016 г. Бяха уволнени всички, 1000 декани на факултети в турските университети. Не е ясно колко от тях са възстановени на позициите им. Не е ясно също така до колко споменатият проект е пряка причина за настоящите кадрови промени в турското висше образование, при които Ердоган назначи 11 нови ректори. Реализирани бяха и структурни преобразования, в 20 университета бяха ликвидирани 24 факултета, 12 катедри и института. На тяхно място, но по-малко на брой, бяха създадени други.

Студентските вълнения избухнаха, когато турският държавен глава назначи бизнесмена Белих Булу за нов ректор на един от най-старите турски университети – Босфорския /бившият Роберт колеж, в който са учили редица български възрожденци/. Новият ръководител на това авторитетно учебно заведение е бивш член на управляващата Партия на справедливостта и развитието и има близки връзки с тази партия. Властите обвиниха опозицията, че стои зад протестите на студентите и че последните са „терористи“. Около 200 студенти бяха арестувани. Един от лозунгите на студентите гласеше: „Назначи се за Върховен наставник! / очевидно по аналогия с Духовния ръководител на съседната Ислямска република Иран аятолах Али Хаменей/.

  • The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница