Почина проф. Александър Чирков

Проф. Александър Чирков е починал днес. Това разкриват негови близки, цитирани от „Конкурент“, като според информацията рано тази сутрин той се е почувствал зле. Той е бил в хотел във Варна, когато състоянието му се влошило, вдигнал е температура. Въпреки усилията на лекарите е починал малко след това. С него е бил негов близък, който се притеснил за състоянието му.

Във Варна проф. Чирков беше зает с изграждане на модерна кардиологична клиника, каквато направи и в София в болница „Св. Екатерина“.

Проф. Чирков бе кардиохирургът, извършил първата трансплантация на сърце в България през 1986 г., с която спечели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции и трансплантациите.

Александър Чирков е роден в Лом през 1938 г. Оттам нататък обаче версиите за неговото родословно дърво и социален статус драстично се разминават. Приживе хирургът казваше, че произхожда от заможен род, който бил репресиран след 9 септември 1944 г. Професорът твърдеше, че е потомък на българи, гърци и македонци.

Част от дедите му са лекари, а други били търговци. Някои от роднините му пък емигрират в Германия още в началото на 40-те, установяват се там и развиват бизнес. Братът на баща му заминава за Хайделберг, там завършва медицина и изгражда клиника в Западен Берлин.


🇧🇬 Проф. Александър Чирков направи най-много за българската кардиохирургия – създаде кадри, внесе know-how, направи болница, направи първата в света сърдечна трансплантация на дете, показа съвременен здравен мениджмънт, проведе редица научни форуми в България, доведе в България големия хирург проф. Michael DeBakey, беше активен общественик! Поради властващия у нас отрицателен подбор, той беше изгонен от клиниката, която създаде! Достоен за съжаление факт!
Той заслужаваше приживе много повече признание, благодарност и уважение! Наистина той ги получи от хората, които излекува и на които върна живота и здравето!
Поклон пред светлата памет на големия лекар, учен и човек! 🇧🇬
България на Труда и Разума – БТР

Почина светилото в медицината проф. Александър Чирков!

Поклон пред делото на живота му – стотици и хиляди спасени човешки животи от неговите ръце и ръцете на учениците му.

Заветът на проф. Чирков:
Усмихнатите и любезните живеят до 15 г. по-дълго от злобните и завистливите.

Проф. Чирков: Храним неуки депутати, даже ги возим на лимузини

Последни от БЪЛГАРИЯ