Преди 145 години на 12 януари 1876 г. е роден американският класик Джон Грифит Чейни известен като Джек Лондон

Бележитият писател предрича революция срещу капитализма през 1917 г.

От гледна точка на „морала“ на днешната световна общност писателят страдал от три непростими гряха: бил бял, бил революционер и симпатизирал на Русия. Това заявявал нееднократно като писател и публицист, т.е. имал още един „грях“ – бил честен.

Зачеване на славата

Джек Лондон получава известност още преди да се роди. Половин година преди раждането му избухва скандал, отразен от СМИ в Сан Франциско. Те пишат за Флора Уелман, която се опитала да се самоубие, заради това, че я изгонил от къщи човекът, от когото чакала дете. Причината за изгонването й бил отказът на жената да направи аборт. Бащата на детето професорът по астрология Уилям Чейни отрича бащинството си, дори когато състоялият му се син се обръща към него не да иска нещо, а само истината. Външната прилика между двамата нямала нужда от коментар.
От баща си Джек Лондон наследява жаждата за приключения, авантюризма и таланта на писател.

В интерес на революцията

„Тази революция в много отношения няма равна на себе си… Бойците от тази армия се наричат „другари“ – другари в борбата за социализъм. И това не е празна, лишена от съдържание дума, която изричат равнодушни уста. Тя сплотява в едно семейство всички онези, които крачат рамо до рамо под червените знамена на въстанието… Класата на капиталистите е обречена! Нейната власт не доведе до нищо добро и тя трябва да й се отнеме. Революцията е налице! Опитайте се да я спрете!“
Това не е, разбира се, цитат от Ленин, а фрагмент от очерка на Джек Лондон „Революцията“, излязъл през 1908 г. Същата година излиза и романът му „Желязната пета“, който разказва докъде може да стигне безконтролната власт на капиталистите и „ефективните мениджъри“. Романът отчасти е пророчески. Според Джек Лондон въоръженото въстание на пролетариата може да избухне през есента на 1917 г. Но според романа то избухва в Чикаго и е зверски потушено.
Писателят не дочаква Октомврийската революция в Русия. Той умира на 22 ноември 1916 г.
Романът „Желязната пета“ е дневник на една американска революционерка от ХХ век, който бил открит през 27-и век, в епохата на победилия социализъм и в епохата на Братството между хората.

Неукротимият бял човек

Разказът на Джек Лондон с това заглавие излиза през 1908 г. Той е кратък и на няколко странички разказва за белия американец Саксторп, който се бори срещу тълпа чернокожи туземци, които се опитват да завладеят кораб и да унищожат екипажа му. Шест години героят плува на различни шхуни; на седмата година шхуната, на която той служи, е завладяна от руски крайцер в Берингово море и целият екипаж е изпратен в Сибир.

От Русия с любов

През 1904 г. Джек Лондон става военен кореспондент на изданието San Francisco Examiner и тръгва да отразява Руско-японската война. В началото се опитва да бъде обективен, макар и да отбелязва, че Япония започва некоректно военните действия:
„Японците ни дадоха урок. Те не обявиха война на Русия, а изпратиха флот в Чемулпо и унищожиха много руснаци. След това обявиха война. Този метод на убийци е въведен от тях като международен принцип…“
След една сцена симпатиите на писателя минават на страната на руснаците:
„В прозореца на една китайска къща любопитно поглеждаха японски войници. Придържайки коня, аз също с интерес погледнах през прозореца. Онова, което видях, ме потресе. То произведе такова впечатление на разсъдъка ми, сякаш някой ме удари с юмрук по лицето. Срещу мене стоеше човек, бял човек със сиви очи. Той беше кален и опърпан. Участвал е в тежък бой. Но неговите очи бяха по-светли от моите, а кожата му – също толкова бяла. С него имаше и други бели – много бели, мъже. Нещо ме стисна за гърлото и едва не се задуших. Това бяха хора от моето племе. И внезапно и силно осъзнах, че бях чужденец сред тези смугли хора, които заедно с мене гледаха в прозореца. Почувствах странно единение с хората зад стъклото. Почувствах, че мястото ми е там, с тях, в плен, а не тук, на свобода, с чужденците…“
Малко преди смъртта си Джек Лондон заявява: „Славяните са най-младата нация сред старите народи. Тяхно е бъдещето.“

Интересни факти за Джек Лондон

Джек Лондон става известен и богат още приживе. Като един от най-бележитите американски писатели той създава истински шедьоври в литературата.

1. Майката на бъдещия писател се увличала по спиритизма и твърдяла, че духовно е свързана с индиански вожд.
2. За 17 години от писателската си дейност Джек Лондон написал 20 романа, три пиеси и над 200 разказа.
3. В млада възраст той работил като чистач, продавач, работник в консервна фабрика и др.
4. Две жени имат важна роля в живота на писателя: първата е Вирджиния Прентис, бивша слугиня на Флора Уелман, на чиито грижи майка му оставяла сина си, и втората – Елиза Лондон, по-голямата дъщеря на доведения му баща.
5. Джек Лондон бил опитен моряк. Още на 14 години той взел на заем 300 долара и наел малък кораб, на който започнал да търгува със скариди, което било незаконно. След това работил на търговски кораб, който плувал към бреговете на Япония.
6. След като майка му се омъжва за втори път за ветерана от Гражданската война Джон Лондон, момчето било осиновено от него и сменило фамилията си от Чейни на Лондон.
7. На 18 години бъдещият писател изкарал един месец в затвора заради участието си в бунт.
8. Джек Лондон писал и за деца. Един от най-популярните му сборници е „Северни разкази“.
9. През 1900 г. Джек Лондон се жени за пръв път за невестата на своя загинал приятел Беси Мадърн.
10. Първия си хонорар получава на 16-годишна възраст за очерка „Тайфун“, публикуван в един вестник в Сан Франциско.
11. През пролетта на 1897 г. писателят е обхванат от „треска за злато“ и заминава за Аляска.
12. Книгите на Лондон са написани на обикновен разговорен език и може би по тази причина те стават толкова популярни.
13. Работоспособността на писателя е зашеметяваща. Той можел да пише по 15 часа на ден.
14. В живота си Джек Лондон два пъти пребивава във военни конфликти.
15. Писателят събрал около 30 хиляди долара и построил кораб по свой чертеж.
16. Лев Толстой имал в библиотеката си книги на Лондон. Обичали го също Есенин и Грин; в някои от произведенията на Маяковски се чувства влиянието му.
17. Лондон е първият писател, който спечелил един милион долара от писателска дейност.
18. Джек Лондон умира от предозиране на силнодействащи обезболяващи препарати. И досега не е ясно дали е нещастен случай или самоубийство.

Петте най-добри книги на Джек Лондон

„Мартин Идън“
„Морският вълк“
„Зовът на прадедите“
„Желязната пета“
„Малката стопанка на голямата къща“

  • Издателство PACПEP

Последно от СВЯТ

Медведев нарече Байдън рептил

  Медведев нарече Байдън, Зеленски и още четирима западни политици рептилоиди Дмитрий Медведев е бивш президент и министър-председател, а