През 2019 г. Беларус е в групата държави с „много високо ниво на развитие“ според индекса за човешко развитие в ООН!

ПРЕЗ 2019 Г. БЕЛАРУС Е В ГРУПАТА ДЪРЖАВИ С „МНОГО ВИСОКО НИВО НА РАЗВИТИЕ“ СПОРЕД ИНДЕКСА ЗА ЧОВЕШКО РАЗВИТИЕ В ООН

Защо преди 26 години народът единодушно гласува за Александър Лукашенко

Как протестиращите в Беларус искат да превърнат народа си в мъртвец

Страната има един от най-ниските проценти детска смъртност в света по данни на Световната банка, която е подконтролна на САЩ

Америка не крие, че в Беларус тече цветна революция
Европа подстрекава белоруски работници към стачни действия

Лукашенко нареди всички стачкуващи предприятия да бъдат закрити в понеделник

Коефициентът Джини – показателят за неравенство, в Беларус също е един от най-ниските в света.

Днес белоруската опозиция си спомни за събитията пред 26 години, когато повечето републиканки вестници излязоха със заглавието „Александър Лукашенко беше бит от милицията в сградата на правителството“.
За този инцидент разказа интернет-изданието Belsat още миналото лято, но сега историята с побоя над Лукашенко изгря с нови цветове.

По онова време днешният президент се опитвал да влезе в кабинета, в който работела оглавяваната от него временна комисия на Върховния съвет за комерческите организации. Тогавашните власти начело с един от гробокопачите на Съветския съюз – Шушкевич, един от подписалите позорните Беловежски съглашения, преди изборите запечатали помещението и сложили охрана. С нея влязъл в конфликт в навечерието на втория тур на изборите Лукашенко, който получил леки наранявания.
След две седмици Батката вече празнува първата победа на изборите като първи президент на Беларус. Той получава 80% от гласовете. Народът го поддържа мощно срещу националистите, които веднага след разпадането на Съветския съюз разгръщат кампания против руски език.

Защо Лукашенко побеждава опонентите си

Станислав Шушкевич и компания налагат отбелязването на деня на „воинската слава“ на 8 септември в чест на разгрома през 1514 г. на руската армия от полско-литовските войски. Ако Лукашенко не беше победил преди 26 години, днес танкове и ракети на НАТО щяха да са базирани край Смоленск.

Защо през 1994 г. народът единодушно гласува за Лукашенко?

Сергей Наумчик, депутат от Върховния съвет на Беларус през 1990-1996 г., пише, че през 1991 г. Лукашенко се застъпва против разпадането на Съветския съюз и вместо бяло-червено-бяла депутатска значка носи съветска червено-зелена и е против независимостта на Беларус.

Сергей Наумчик смята, че Лукашенко се възползвал от плодовете от дейността на антисъветския „Белоруски Народен Фронт“, който разчиства пътя му към властта, отстранявайки корумпираните конкуренти-националисти.

Ето какво мисли за изборните резултати в Беларус през 1994 г. писателят Васил Биков, един от основателите на БНФ и яростен критик на Батката:

„Белоруският народ в по-голямата си част в края на ХХ век беше загрижен не толкова от проблема с възраждането, колкото от проблема за оцеляването си… Беше напълно реално той да се превърне в мъртвец. По същество вървеше процесът на умиране, във всякакъв смисъл, и беше важно да се съхрани, да се задържи на ръба на гибелта…“

Според Биков, Беларус, в която най-ценната суровина е торфът, можеше да оцелее само, ако запази предишния си модел на управление, по-точно на неговия вариант – „пазарен социализъм“. Ако Минск се беше обърнал на Запад, който нямаше залежи от въглеводороди, отдавна да се беше превърнал в придатък на антируските Полша и Литва.

Днес, след 26 години, през 2019 г. страната заема 50-о място от 189 страни в Индекса за човешко развитие в ООН и е в групата държави с „много високо ниво на развитие“. За сравнение Украйна по този показател е на 88-а позиция и е сравнима с Доминиканската република и Монголия.

За ефективността на белоруското здравеопазване говори ниската детска смъртност – 3,4%. Украйна след Майдана има ниво на детската смъртност 8,7%, САЩ – 6,5%, Полша – 4,4%. Тези данни са на Световната банка, която е напълно подконтролна на Америка.

Коефициентът Джини – показателят за неравенство, в Беларус е един от най-ниските в света.

Лукашенко възложи на правителството и администрацията да посетят всеки пункт на протестиращите, които, както и преди 26 години, могат да превърнат белоруския народ в мъртвец.

Лукашенко посочи, че обществото трябва да научи до какво могат да доведат техните предложения.
Ако Беларус тръгне по пътя на украинизацията, от около 90 хиляди белоруси, които се раждат ежегодно, няма да доживеят до своето петилетие 450 деца. Очевидно Западът не се вълнува от този проблем.

Американците дори не крият, че в Беларус в момента тече цветна революция. Нейната цел е унищожаването на последния социалист в постсъветското пространство. За това пише в статията на Даниел Фрид и Брайън О’ Тул, публикувана в Atlantic Council.

Но няма никаква възможност Лукашенко да избяга като Янукович, отказвайки се от онова, което е построил за 26 години.

Фрид и О’ Тул смятат, че пред белоруския президент има три сценария да възстанови властта си напълно: епизодично използване на насилие, масово насилие над населението или помощ от странни „зелени човечета“.
Но има и четвърти сценарий – разобличаване на „бяло-червено-белите“ авантюристи.

Украинските вестници в същото време се радват, че отседналата в Литва Светлана Тихановская е готова „да поеме отговорността и да се изяви като национален лидер“.

Европейският съюз се кани да помогне на стачкуващите в страната работници 53 милиона евро. Предприятията, които Европа буни, дават повече от 50% от брутния вътрешен продукт в Беларус. Загубите на страната от спирането на производството вече надхвърлят 500 милиона долара.

Не всеки белорусин обаче иска да види Тихановская начело на държавата, което чувстват и инвесторите. Снижаването на показателите на фондовата борса разкриват влошени политически позиции на „бяло-червено-белите“.

Лукашенко нареди всички стачкуващи предприятия да бъдат закрити в понеделник

В понеделник – 24 август, се закриват всички стачкуващи предприятия. Това заяви Лукашенко на митинга на свои привърженици, който се провежда в центъра на Гродно.

„Сега ще ги закрием, а след това ще се разберем кого да поканим в тях на работа…“ – подчерта президентът.
Лукашенко посочи още, че в страната се е появила „черна сотня“, но половината от нейните членове се разбягали,
след като прокуратурата започна да завежда дела.

„Половината или повече от тях се разбягаха, а някои се изпокриха, но ние ще ги измъкнем…“ – каза той.
Той добави, че „черносотниците“ притискат СМИ, тъй като те днес са част от хибридната война.

„Те плашат деца, държавни служители, военни, журналисти. Това е ненормално. Това ще бъде пресечено по най-твърдия начин…“ – – посочи президентът.

На 21 август Лукашенко се срещна с колектива на агрокомбината „Дзержински“. Там той заяви, че стачкуващите работници от „Беларускалий“ с украински миньори.

Ето какво каза той: „Защо стачкувате? Стачкувате – добре. Аз ще заповядам на директора да не бяга след вас. В Солигорск има две хиляди души, които искат да работят в „Беларускалий“. Те ще дойдат, защото в целия свят има безработица. От Украйна ще дойдат миньори. Безработните са море…“

ЛУКАШЕНКО ОБЕЩА В БЛИЗКИТЕ ДНИ ДА УРЕГУЛИРА СИТУАЦИЯТА В СТРАНАТА

Във Варшава е създаден специален център, който действа срещу Беларус. Специалните служби в страната го контролират, наблюдават и знаят с какво се занимава.

„В Минск и още някъде другаде, на някого ситуацията не му харесва. Това е естествено. Но вие не се тревожете; това е мой проблем, който аз съм длъжен да реша и ние го решаваме. И повярвайте, в близките дни ще го решим…“ – заяви Лукашенко в разговор с работници от автокомбината „Дзержински“.

Той изказа мнението, че Западът иска да използва Беларус против Русия:

„Сега те искат да прокарат този балто-черноморски коридор, санитарен кордон – трите балтийски републики, ние и Украйна. Само нашето звено остана…“ – каза президентът.

От Кремъл заявиха, че в ситуацията в Беларус се намесват сили отвън.

По времето на посещението си във военния полигон край Гродно Лукашенко заяви, че събитията в страната протичат по сценарий на цветните революции с участието на външен фактор.

„Както и предположихме, всичко върви по плана на цветните революции с организирането на вътрешнополитическата ситуация в страната. Оригиналността и особеността на ситуацията е в това че е включен външен фактор, което не се случва винаги…“ – посочи президентът.

Лукашенко добави, че включили външния фактор заради това, че властта Беларус е на мястото си.
Президентът посочи на 21 август, че зад безредиците в Беларус стоят САЩ.

„Планират ги и ги насочват САЩ, а европейците им помагат в играта. Казват да се направи, и го правят. Край Варшава е създаден специален център. Ние го контролираме, знаем с какво се занимава той… Нали разбирате, че когато е неспокойно у нас, и танкове се раздвижват, и самолети прелитат; това не е случайно…“

Лукашенко посочи, че против Беларус действат няколко центъра, където са „заседнали правителствата в изгнание“.

На 18 август президентът посочи, че създаваният от опозицията в страната Координационен съвет е опит за завземане на властта.

Издателство PACПEP

Министерството на здравеопазването на Беларус официално призна COVID-19 като психично заболяване

Бедният и гладен човек не може да бъде свободен

Чуйте го хубаво, докато е жив! Такива ръководители не оцеляват дълго, след като са отказали на МВФ и Световната банка (ВИДЕО-БГ СУБ)

 

Последно от СВЯТ

Виктор Орбан: «Всички глобалисти могат да вървят по дяволите, защото в Тексас дойдох аз!» (ЦЯЛАТА РЕЧ НА БЪЛГАРСКИ+ВИДЕО) Владимир Путин: «Западният глобалистки модел е обречен, всичко се движи в различна посока»

Виктор Орбан говори на Конференцията за консервативно политическо действие CPAC в Далас, Тексас (пълното изявление) (Излиза на

Фейсбук страница