Пример за нас: Банка измамник ще плаща на нейните клиенти и на властите

Santander Consumer USA — американското поделение на най-голямата испанска банка „Сантандер” сключи споразумение, с което се съгласи да промени условията си за отпускане на кредити и да задели като плащане по исковете за извършени нарушения над половин милиард долара.

„Сантандер“ беше обвинена от властите в 33 щата на САЩ, че е отпускала кредити на потребители с твърде нисък кредитен рейтинг и с ясното знание, че те няма да могат да ги изплатят, вкл. и заради високите лихви по тях.
Финансирането от нейна страна е извършено в нарушение на тамошния Закона за защита на потребителите именно защото кредитите са отпускани на купувачи с много нисък рейтинг и висок риск от личен фалит. Освен половината я милиард допълнително Santander ще осигури компенсации за взелите заеми на стойност 65 млн. долара и ще задели провизии за подсигуряване на проблемните кредити.
Банката е най-големият кредитодател към потребители с нисък кредитен рейтинг в САЩ.

• „Santander е печелила от отпускането на скъпи автокредити на неплатежоспособни купувачи, които са били обречени от самото начало“, резюмира главният прокурор на Калифорния Хавиер Бекера в изявление.
•„Сантандер съзнателно изложи кредитополучателите на ненужен риск и ги впримчи в заеми с голяма вероятност за неизпълнение“, посочи Куаме Раул, генерален адвокат на Илинойс, който ръководи колацията по колективния иск на тези щати.
• „Агресивното преследване на пазарен дял от страна на Santander е принудило банката да подценява риска и да остава сляпа за измамите на дилърите“, посочват властите на щата Калифорния.

Заради делото банката не може да изземе новите автомобили на потребителите, които са фалирали по кредитите си. Банката се задължи и да не одобрява кредити към хора, които след обслужването им ще останат без средства за месеца и да спре да изисква от дилърите да продават опции на клиентите си.

Този „долен социализъм“ на този американски „империалистически закон“ и постигнатото в това съдилище, „обслужващо корпорациите“ споразумение го давам като пример за родните политици, които непрекъснато тръбят, че са „леви” и „социалисти”.

И за пореден път през последните години питам защо няма подобни клаузи в нашите банкови закони и този за защита на потребителите?
Защо нито един депутат или лице със законодателна инициатива не ги предлага?
Питам и защо е почти невъзможно да се постигне присъда срещу крайно порочни банкови и кредитни практики в нарушение дори и на мижавото ни законодателство от фирмите за бързи кредити у нас и подобните специализирани поделения на банките, базирани в България?

Последно от СВЯТ

Виктор Орбан: «Всички глобалисти могат да вървят по дяволите, защото в Тексас дойдох аз!» (ЦЯЛАТА РЕЧ НА БЪЛГАРСКИ+ВИДЕО) Владимир Путин: «Западният глобалистки модел е обречен, всичко се движи в различна посока»

Виктор Орбан говори на Конференцията за консервативно политическо действие CPAC в Далас, Тексас (пълното изявление) (Излиза на

Фейсбук страница