Причините за болестите са в безделието и гнева: Шест съвета на Авицена, които ни помагат да сме здрави и да живеем дълго

/

Великият лекар и учен Авицена е живял преди почти 1000 години, но много от рецептите и съветите му съвременните хора използват и днес.

Авицена един от първите започнал да приготвя лекарства, основани на растителни препарати, които тествал върху себе си и свои ученици.

Пълното име на великия целител е Абу́ Али́ Хусе́йн ибн Абдулла́х ибн аль-Ха́сан ибн Али́ ибн Си́на, но го наричат с по-краткото Авицена.

Той е роден близо до Бухара и посветил живота си на изучаването на човешкия организъм; бил придворен лекар на много управници от Изтока.

Неговата книга „Трактат на лечебната наука“ над половин век била библия на всеки медик. Авицена е написал над 400 книги, сред които „Книга за лечение“, „Книга на знанието“, „Лечебни средства“, „За ползата и вредата от виното“, „Поема за медицината“, „Трактат за пулса“, „Трактат за сексуалната сила“ и др.

Авицена първи разбрал, че редовните физически упражнения са полезни за укрепване на здравето и бил сигурен, че болния човек го убива не толкова болестта, колкото страха пред нея.

Затова Авицена смятал, че лекарят не само трябва да лекува, но и да внушава увереност у пациента.

Той разглеждал медицината от позицията на философията и математиката.

Според Авицена лечението е добавяне и отнемане – отнемане от човека на всичко, което е вредно за него, а добавяне – на всичко полезно. Болестта възприемал не само като нарушения в организма, но и като заболяване на духа.

„Няма болест, за която да няма лечение, ако не става дума за недостиг на воля..“ – твърдял лекарят.

За преяждането

Преяждането Авицена смятал за пряк път към болести. Постоянно пълните стомах и черва, в които се натрупват остатъци от непреработена храна, се превръщат в причина за възникване на възпаления и проблеми с много вътрешни органи.
Големият лекар предупреждавал и за злоупотребата с алкохол, който предизвиква проблеми с черния дроб и мозъка.

За празнотата и безделието

Според великия Авицена повечето болести при човека възникват, когато той започне да си позволява твърде много, наруши закона за умереността и води празен начин на живот.
Втората причина за болестите според учения са безделието и скуката. Много хора, които в живота нямат никакви проблеми, изведнъж започват да страдат от депресия, разстройства на вътрешните органи и всичко поради това, че насочват цялото си внимание към всеки дискомфорт в организма, защото няма на какво повече да се съсредоточат.

За разделното хранене и гладуването

Гладуването регенерира стволови клетки и обръща имуносупресията след три дни

Авицена не е знаел, че след хиляда години хората ще прилагат разделното хранене, но знаел, че не бива едновременно да се употребява солено и сладко, белтъчини и въглехидрати. Освен това препоръчвал след обилно преяждане да се организира един ден гладуване, за да се очистят червата.
Авицена писал за ползата от „лека“ и за вредата от „тежка“ храна.

За ползата от спорт

Авицена бил убеден, че човек, който редовно натоварва организма си физически, по-рядко боледува и бързо оздравява, а който живее без движение фактически си причинява болести.

За погубващото въздействие на гнева върху организма

Само една дума може да предизвика нелечима болест! Думи, които имат чудовищен мутагенен ефект

Авицена лекувал не само тялото на пациента, но и душата му, обръщал внимание на психическото му състояние, на неговите вътрешни противоречия. Открил пряка връзка между изпитваните негативни емоции и физическото състояние на човека. Авицена твърдял, че гневът, раздразнението и тъгата буквално изтощават човешката психика и отслабват защитните сили на организма.

За правилния сън

Здравият човек трябва да спи толкова, колкото е нужно, за да възстанови силите си. Недостигът на сън и неговият излишък се отразяват негативно на здравето.
Авицена съветвал пациентите си да спят така, че главата да е по-високо от краката, т.е. на достатъчно висока възглавница. Казвал, че яденето преди сън е вредно, както е вредно и лягането с празен стомах.

ТТРСЕТЕ КНИГАТА НА ИЗДАТЕЛСТВО PACПEP – „ПЪТЯТ КЪМ ДЪЛЪГ И ЩАСТЛИВ ЖИВОТ“

ПО ТЕМАТА

Всички хора имат естествен ресурс за живот от 1400 години

Златните правила за здраве на лекаря дълголетник Фьодор Углов

Японски съвети за здраве и дълголетие (РЕЦЕПТА)

Руската тайна за дълголетие и здраве

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Икария – островът, където забравят да умрат

Ли Чинг Юн – разкрива тайните си към дълголетието преди да умре на възраст 256 год.

Защо живеем по-малко от 160 години ? Има само една причина. Как да обновим и презаредим нашите биопрограми

Всички хора имат естествен ресурс за живот от 1400 години

Последно от БЪЛГАРИЯ

„Който играе – печели/пичели….“

Най-лошата неграмотност е политическата „Най-лошата неграмотност е политическата неграмотност. Политически неграмотният не чува, не говори, не