Протестът у нас: Кой и защо в резюме

Има почти пълен „копи-пейст“, между българския протест и този, развиващ се в Минск, Беларус.
Лукашенко заяви, че има външна намеса сред многото хиляди, протестиращи срещу него в Минск и разгонвани по всякакъв начин – от палки през газ до гумени куршуми.

Според него имало изпратени поляци и украинци.
И опаа, Лукашенко обвини Кремъл – изпратил и руснаци да разбунтуват срещу него улицата освен заловените вече бойци на армията „Вагнер“!
Колкото и да е глупаво да се вярва на един диктатор – доверявам му се в този случай.

Компонентите на протеста там са:
*** най-активната част на обществото срещу диктатора, корупцията, липсата на законност и злоупотребата с властта;
*** руската пета колона и нейната агитка;
*** прозападната колона и агитката й.

1. Ясно е какво иска първият компонент, който става все по-влиятелен, протестира от години наред и всъщност ще трябва да реши съдбата на народа си.
2. Парадокс е участието на руските спецслужби и Кремъл в протеста. Но е парадокс на първи поглед. Русия чрез протеста притиска и насилва най-верния си съюзник (вкл. военен – двете държави имат интегрирана армейска система) да ликвидира напълно самостоятелността на Беларус и да я влее в Руската федерация.
3. Участието на Запада чрез НПО, чрез хора с двойно гражданство от Украйна и Полша е с цел цветна революция, за да се противодейства на компонент 2. И нищо повече от това. Оправянето на законността и корупцията си е вътрешна работа на всяка държава и никой по света не тръгва да се бие срещу тях в друга държава (изключвам две идеалистични международни сдружения и отделни НПО)

Аналогията със случващото у нас просто се набива на очи.
Разликите са масовостта (в Минск и Беларус са десетки и десетки хиляди) и бруталността на диктатора. Но управлението на Лукашенко икономически зависи от Кремъл, докато управлението на Борисов финансово зависи от Запада.
Първият може да си позволи и убити (вече има такива) вторият – дори един ранен ще му дойде в повечко.

Компонентите у нас са същите като в Беларус.
1. Исканията на обществото
2. Руският компонент в протеста (Радев, Мая Манолова и сие) притиска Борисов като седнал едновременно на два стола. Притиска го, за да активизира ролята ни на Троянски кон и блокира дейността на НАТО и ЕС. Разчетът е, че при тежка икономическа и финансова криза заедно с пандемията от Короната всяко вътрешно напрежение в съюзите може да доведе до много дълбоки пукнатини и разцепване в тях. Както се казва, сега му е времето, дошло му е времето – друг толкова сгоден момент няма да има.
3. Прозападният компонент в протеста у нас противодейства на компонент 2.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Парадоксът в България е, че този по-западен компонент (3) почти изцяло е (2)… руски, продукт е на руските спецслужби!
Но Запада у нас няма инструментариум за направа на цветни революции и волю-неволю ползва чужд такъв. А Русия му го предоставя, така да се каже завоалирано и контролирано от Кремъл, понеже това ала руско „прозападно” присъствие е нещо като скрита гаранция за бъдещото й участие във властта дори и да загуби иначе сражението.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Който се чуди „а, стига с тези глупости!” да се запита защо протести има по едно и също време в Сърбия, оглеждаща се и вече и на Запад освен към Русия, в Беларус – започнала да хвърля око в други посоки извън руската и в България – разчекнала се между Русия и Запада.
Многократно и от години предупреждавам, че битките между „началниците“ (ползвам израз на премиера ни) винаги са в буферите, в „сивите“ територии, в неопределилите се и разчекнати – седнали в шпагат на два стола.

Всеки, който вижда само един от компонентите на родния протест (обществения, руския, западния) или е глупак или умишлено и съзнателно, по поръчка манипулира независимо от личния му имидж и на какъв се прави пред хората.
Призивите за здрав съюз между трите компонента са същата демагогия. Съюз между компоненти 1, 2 и 3, за да се подмени компонент 2 или 3 с нови компоненти – техни еднояйчни близнаци са идиотщини и нелепа и жалка манипулация.

Истинският компонент е онзи в т. 1 и целта му: всички, които са били досега във властта – „всички вън”.
Партиите да си потърсят нови лица и за нея, и за парламента!
Ако те не искат, не могат да го направят – вън! И да се сменят с нови формации.
***
***
***
Тези месеци, най-късно до пролетта ще се реши съдбата на България: нормална държава ли ще строим или ще си останем во-веки веков Трети свят. И накъде и с кого ще вървим – със Запада или с Русия…
______________________
Въпреки външните намеси ще се реши главно от нас самите и направения наш активен избор. Пасивният е примирение.
И съответно ще бъде пълно заплащане на цената му – с разорение, със страдания, с кръв.
ЦЕНАТА НА НЕНАПРАВЕНИЯ ИЗБОР Е ВОЙНА!
До не повече от пет години на родна територия!
______________________
За да се извърши силова подялба на сферите на влияние. (пример Югославия, Украйна и т.н.) щом политическият елит, държавните ръководства и обществото не иска да го направи.

  •  Григор Лилов

Последно от БЪЛГАРИЯ

Фейсбук страница