Проф. Хинков: “4000 човека загинаха за един месец от свински грип в България. Нямаше извънредно положение“

Оригинално заглавие на БНТ извадено от кеша на Гугъл:
«Проф. Хинков: 4000 човека загинаха за един месец от свински грип в България. Нямаше извънредно положение“»

Статията извадена от кеша на Гугъл:

«През 2008-2009 г. беше епидемията от свински грип. Тогава, пролетта на 2009 г., в България загинаха 4000 човека за един месец. Това заяви в „Денят започва“ с Георги Любенов проф. Олег Хинков, реаниматор и бивш заместник-министър на здравеопазването.

Проф. Олег Хинков: За огромно съжаление, те бяха предимно млади хора – най-вече родилки и бременни жени. Сега, Слава Богу, не е така, умират старците. Тогава нямаше извънредно положение. 

Тогава ние реаниматорите, бяхме в условия, близки до тези, категоричен е проф. Хинков.

По думите му, предложението да се закупят ударно голям брой респираторни апарати, ще доведе до голям брой смърт на пациентите. Средството, което ни е необходимо, се нарича Отделение за интензивно лечение – реанимация, категоричен е проф. Хинков.

Той обясни и основните характеристики на всяка една зала за реанимация на тежко болни. Леглото в реанимация трябва да е разположено на минимум 25 кв. м. Тук влиза и апаратурата – респираторите, за които се говори толкова много. Но никой не знае колко е точният им брой в България. Знаете ли колко такива има, които стоят завити с чаршафи и не се ползват, попита риторично професорът.

Ако за нормално функциониране на държавата са необходими около 1200-1400 анестезиолози, които да работят в реанимация, повече от половината от тях хал-хабер си нямат от такова лечение, те никога не са работили в реанимация и за обучението им трябват години, категоричен е проф. Хинков.

Проф. Олег Хинков. Лично аз съм говорил с почти всички министри на здравеопазването – нищо. Говорихме, че специалността интензивно лечение е елемент на националната сигурност. Аз написах и доклад до ДАНС – нищо.

Предстоят ни страшни времена. В интензивните отделения ще се влиза със селекция – болни над определена възраст просто няма да бъдат допускани, каза още проф. Хинков.

Вижте целия разговор във видеото!»

 

Скрийншот на статията от кеша на Гугъл:

 

Към момента на писането на статията, 19:00 часа при търсене в търсачката на сайта на БНТ на “Хинков“ излизат 2 статии, но не и по-горната и видео, скрийншот:

 

 

 

Адресът на изтритата статия на БНТ към 19:00 часа на :

 

Скрийншот:

 

Последно от БЪЛГАРИЯ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница