КНДР

Пхенянската тайна: Какво се случи с Ким Чен Ун

Предположенията за смъртта или за влошеното здравословно състояние на севернокорейския лидер Ким Чен Ун се оказаха грешни. И в Южна Корея потвърдиха, че с него всичко е наред.

В интервю за Си Ен Ен съветникът на президента на Ю. Корея по обединяването, международните отношения и националната сигурност – Мун Чжон Ин, заяви: „… Ким Чен Ун е жив и здрав. От 13 април той се намира в района на Вонсан. Никакви подозрителни движения засега не са забелязани…“

Главното издание в КНДР „Нодон Синмун“ съобщи, че Ун е изпратил благодарствено писмо до строителите на новия курорт на източния бряг – Вонсан Калма.

Севернокорейската агенция ЦТАК съобщи, че Ун получил поздравителна телеграма от шефа на руската компартия Генадий Зюганов във връзка с годишнината от срещата на високо ниво между РФ и КНДР във Владивосток.
Не се потвърждава и информацията, че в Пхенян цари паника, каквато се появи в западни СМИ.

Ун липсва в общественото пространство от две седмици. Какво се случва?

Съобщенията, че Ун е починал или е сериозно болен, се появиха в СМИ в Хонгонг, Южна Корея и Япония, след като той посети Мавзолея в Пхенян по случай годишнината от рождението на своя дядо и основател на Северна Корея – Ким Ир Сен.

От 12 април Ун не присъства в общественото пространство. Официалният представител на външното министерство на КНДР Ген Шуан на брифинг на 21 април изрази съмнения относно достоверността на източниците, които съобщават за влошено здраве на севернокорейския лидер.

На 24 април безпочвени твърдения за тежкото състояние на Ким Чен Ун изрече и Д. Тръмп.

36-годишният Ун управлява страната от 2011 г., след смъртта на баща си Ким Чен Ир.

Много наблюдатели сметнаха, че в страната ще се разрази политическа криза заради младостта и неопитността му, но се оказа, че третият в династията държи кормилото на управлението не по-зле от баща си и дядо си.

Северна Корея разполага с ядрен заряд, има ракета с глобална далекобойност до 13 хиляди километра, която може да стигне до всяка точка на планетата. Путин определи Ун като грамотен и абсолютно зрял политик.

Въпреки че страната дълги години се намира под санкции, положението й е напълно устойчиво, благосъстоянието на хората расте, глад няма, така че няма опасност от вътрешна и външна заплаха.

В страната обаче се обсъжда наднорменото тегло на Ун. Западни СМИ пишат, че той страда от диабет и хипертония; на всичкото отгоре той е и заклет пушач.

През 2014 г. той отново изчезна за шест седмици от публичното пространство, което породи слухове, но се оказа, че е травмирал крака си.

С баща му и дядо му също имаше „погребални“ истории.
Всяко изчезване от полезрението на Фидел Кастро или на съветски ръководители, веднага се превръщаше в повод за смъртта им.

През 1936 г. европейски и американски СМИ се появяват съобщения за възможната смърт на Йосиф В. Сталин.
Държавното радио на 26 април заяви, че лидерът на КНДР води „активен политически живот“.

Американската агенция „Блумбърг“ също съобщи, че Ким Чен Ун е жив.

Но засега няма нито снимка, нито видео, които да потвърдят, че със здравето му всичко е наред.

Не е изключено да е имал здравословен проблем.

Превод: PACПEP

Последно от СВЯТ

Калифорния фалира!

Калифорния фалира! Щатът е един от първите в Америка, който официално декларира, че отказва да плати