Първата дигитална валута на централна банка вече е факт

Централната банка на Бахамските острови обяви, че „пясъчният долар“ на страната – държавна виртуална валута – вече е достъпна в цялата страна.

Според публикация от 20-ти октомври във Facebook от Project Sand Dollar, дигиталната валута на централната банка (CBDC) става достъпна за всички 393,000 жители на Бахамските острови към около 22:00 ч. Това прави Бахамските острови първата държава в света, която официално пусна CBDC.

Понастоящем Китай е пуснал пилотна програма за своя дигитален юан с раздаване на 1,5 милиона долара, а дигиталната валута „Bakong“ на Камбоджа се очаква да започне да работи през следващите месеци след пилотното стартиране през юли 2019 г.

Sand Dollar транзакциите се извършват чрез мобилен телефон, като приблизително 90% от бахамското население използва мобилни телефони към 2017 г.

Според уебсайта на Sand Dollar, жителите на Бахамските острови могат да използват дигиталната валута при всеки търговец „с одобрен от Централната банка електронен портфейл на мобилното си устройство“, а таксите за транзакции са „незначителни“. Централната банка избра доставчика на транзакции NZIA като доставчик на технологични решения за пускането на дигиталната валута.

Централната банка на Бахамските острови се подготвя за стартирането на CBDC от няколко години. През 2019 г. тя стартира пилотна програма, използваща 48,000 дигитални пясъчни долара на островите Ексума и Абако, които имат общо население от по-малко от 25,000 души. Всеки пясъчен долар е обвързан с бахамския долар, който от своя страна е обвързан с американския долар.

Пясъчният долар има за цел да стимулира по-голямо финансово включване в архипелага на нацията от над 700 острова, около 30 от които са обитавани. През септември бе съобщено, че Чаожен Чен, помощник-мениджър на eSolutions в Централната банка на Бахамските острови, каза, че CBDC ще помогне за осигуряването на „достъп до инфраструктура за дигитални разплащания или банкова инфраструктура“ за хората, които нямат достатъчно или никакъв достъп до банкови услуги.

Cryptodnes. BG

 

МВФ и Световната банка пускат криптовалута

 

Последно от СВЯТ

Медведев нарече Байдън рептил

  Медведев нарече Байдън, Зеленски и още четирима западни политици рептилоиди Дмитрий Медведев е бивш президент и министър-председател, а