Първи съдебен удар срещу Байдън и неговата политика

Федерален съдия спря действието на имиграционните укази на новата администрация, които ревизираха политиката на 45-я президент Доналд Тръмп в тази сфера. Делото е по жалба на щата Тексас.

Байдън: Изградихме най-голямата и всеобхватна организация за изборни измами в историята на американската политика (ВИДЕО – БГ СУБ) ОБНОВЕНА

 

Очаквано, републиканците спряха опита на демократите в Сената да отменят процедурата по т.нар. филибустеринг. Това означава, че и занапред всички закони, с изключение на бюджета, някои процедурни въпроси и назначенията във Върховния съд и в кабинета, ще могат да се приемат не с 51, а с 60 гласа. Припомням, че в момента на практика силите са изравнени – 50 сенатори демократи и 50 републиканци, като гласът на вицепрезидента Камала Харис, ще е решаващ по въпросите, посочени по-горе, за които се изисква обикновено мнозинство 50+1. Но по всички останали законопроекти и решения, в т.ч. за превръщането на окръг Вашингтон и Пуерто Рико в щати (за което мнозина се притесняваха), демократите няма да имат нужните гласове. Филибустерингът е специфична за американския Сенат парламентарна процедура, която не позволява с гилотината на едно крехко мнозинство да се приемат закони. Стимулира търсене на съгласие и зачитане на мнението на опозицията.

  • Източник: Борислав Цеков

И Камала Харис се оказа мъж (ВИДЕО)

 

Последно от СВЯТ