Равносметката и сметките от Европейския съвет: България – сред лошите „европейски” момчета

 

1.
Проточилите се с дни разправии – ЕС е на път да се разпадне…
А у вас в дома ви не се ли се карате за пари, макар че сте си най-близките?

2.
Ще помогнем на хората – т.е. на държавите – т.е. на бизнеса –т.е на най-едрия от него,
Ако искаш да оживиш икономиката и да я предпазиш от колапса й, който вече е готов да се разположи и в спалнята на апартамента ти, най-директният и възможно най-бързият начин от всички други е да стимулираш прякото потребление, което означава незабавно да вдигнеш доходите на хората.
Практически обаче почти всички пари от тези близо 2 трилиона (към 2 хиляди милиарда) евро се предназначат за бизнеса и негови проекти:
*** над половината ще отидат за най-големите корпорации;
*** от проектите ефектът ще дойде след години, а не веднага;
*** чрез проектите съществуват широки възможности да се краде при нужди в кризата да се къта всеки цент.

Начинът беше част от тези пари да се раздадат пряко като помощ за хората, както направиха например в САЩ. (а там управляват републиканците, които иначе са твърди привърженици на свободния пазар и всеки сам да спасява себе си). В ЕС обеща да го направи само Гърция.
Така държавните ръководители разписаха задълбочаването на икономическия колапс.
Но както винаги съм отбелязвал, ЕС е съюз, създаден в името на интересите на бизнеса и най-вече на едрия от него. Като съюз на гражданите на Европа той още е в стадия на изграждането на носещите стълбове на конструкцията.

3.
Много или малко пари взима България?

*** Какъвто и резултат да имаше, той винаги е за поливане с пенливо шампанско от управляващата банда и нейните обръчи, понеже резултатът (парите) 100% на 100% ще се усвоява (да се краде от тях) от „правилните” фирми с „правилните” хора.

*** Все нещо, макар и малко ще достигне и до нас чрез подобрената инфраструктура и запазването на работните места посредством проектите.

*** Парите не са увеличени, като се хвали премиерът. Вярно, те са с милиард повече по многогодишната рамка (7-годишният бюджет на ЕС) спрямо изминалия вече 7-годишен период. Но от една страна в този милиард е калкулирана инфлацията, т.е. половин милиард от горе, за да се компенсира обезценката на валутата (3.5% официално).
От друга страна е калкулирано нарастването на размера на вноската ни в ЕС – вероятно над милиард и половина за този период. Т.е. гледа се нетния резултат, което е предоставени пари минус прибрани пари, които са вноската ни в общия бюджет на ЕС.

*** Заради излизането на Великобритания бюджетът на ЕС относително спада като % от брутния вътрешен продукт като на Съюза, така и на отделните държави. За нас спадът се предполага да е около 10%.
Т.е. значението на фактора европейските грантове и заеми в родната икономика и просперитет ще намалява, но значението на уменията на правителствата ни да управляват със сравнително по-оскъдни средства ще расте.
*** Допълнително от онези извънредни 750 милиарда евро на нас ни дават над 12 млрд. евро (това е фондът Next Generation EU – Следващо поколение). Пояснение: източниците на парите са два: 1. многогодишна рамка (7-годишен бюджет) и 2. Фондът.

4.
Безвъзмездни ли са парите?
Безвъзмездни за нас са онези милиарди, отпускани от 7-годишния бюджет на ЕС, като се изключи българската вноска в същия този бюджет. Тя вероятно ще е около 4,5 млрд. евро за този период. Следователно „авантата” за България може да е 16.5 млр.(давани)-4,5 млрд.(взимани)=12,0 милиарда ((чисти – помощ). Това са горе-долу размерите на чистите помощи, които ползвахме от сегашния бюджет на ЕС.
Т.е никакъв милиард в повече няма!

Парите от втория източник – Фонда (750-те милиарда) са заемни и на нас се полагат 12 млрд. от тях. България гарантира на международните финансови пазари пропорционална според икономиката й част от тях, понеже сумата от 750 млрд. (или част от нея – още е неясно) ще се взимат като кредити.
В този смисъл те въобще не са безплатни, както се представя. Урсула Фон дер Лай/н/ен заяви, че може да се наложат нови данъци в Съюза, за да се покрият средствата във Фонда, тоест да се върнат тези заеми, както и сериозно да се повишат размерите на вноските за членство в ЕС.

Въпреки това заради неразвитата ни икономика сме на аванта от Фонда. Във всички случаи ще платим далеч по-малко, отколкото ще вземем.
От 7 млрд. безплатни грантове действително безплатното за държавата ни ще е между 4.5 и 5 милиарда.
СЛЕДОВАТЕЛНО АВАНТАТА ПО ДВЕТЕ ПЕРА (бюджет и фонд) СЕ ПРОГНОЗИРА НА ОКОЛО 16 МЛРД., КОЕТО Е МАЛКО НАД ПОЛОВИНАТА ОТ ПАРИТЕ (55%).
ДРУГОТО (45%) СА ЗАЕМИ

5.
Отрязаха ли България в парите?
Да!
Отрязаха я по-малко в бюджета на ЕС (няма как да се променят веднага правилата в него) и много повече в средствата от Фонда.
Облагодетелствани от заседанието на ЕС се оказаха Италия и Испания, но това е заради компенсациите покрай Короната, която много жестоко се развихри в тези държави.

Ето едно сравнение по получавани пари от държавите (взех съседите ни), като соча населението им, което беше от решаващите критерии при разпределението на грантовете и заемите:

Гърция…:72 млрд./10.72млн. нас.= 6 716 евро на човек
Румъния.:79 млрд./19,41млн. нас.= 5 544 евро на човек
България: 29 млрд./7,00 млн. нас.= 4,143 евро на човек

КАКВОТО И ДА ВИ ГОВОРЯТ, АКО СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ, ПРЕЦЕНЯВАЙТЕ СУМАТА, А НЕ СЛУШАЙТЕ ДУМИТЕ.
Значи ни режат! Онова, за което многократно предупреждавах, се сбъдна!

–––––––––––––––
Така Съвета на Европа – най-висшият му и решаващ орган за първи път от приемането ни в ЕС включи България на Бойко Борисов за дълго и трайно (засега 7 години) в списъка на „лошите момчета в него” (преди „лошо момче” беше Гърция с финансовата си криза, но вече не е).
–––––––––––––––

В последните години „лошите момчета” са Унгария на Орбан и Полша на Качински. От тази година тяхната двойка се превърна в наша тройка – черно на бяло, с България на Борисов.
Те са „най-ощетените” страни по разпределени пари. Виждате, че и трите държави практически получават по една и съща сума, а разликите в тези суми са сложени за парлама.

Полша… :159млрд./38 млн.нас.= 4,182 евро на човек
Унгария..:40.5млрд./9,7млн.нас.= 4.123 евро на човек
България:29 млрд./7,0 млн. нас.= 4,143 евро на човек

„Най-ощетени” ли? Най-ощетена в тях е демокрацията и върховенството на закона.
Както неопровержимо се вижда, в Брюксел макар и негласно, но твърдо и последователно стартира обвързването на получаването на пари с критерия за равнището на демокрацията и върховенството на закона.
Горещо приветствам такова развитие.

6.
Не забравяйте, че всички разчети до тук, както и тези на всякакви политици и мисирки, анализите на експертите, вкл. и моите, са прогнозни величини.
Защото бюджетите и фондовете са едно нещо, а изпълнението им и разпределението на пари от тях може да е съвсем различно.
Или както беше писал Николай Хайтов в разказа си „Мъжки времена”: „Едно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто — да го направиш.“

За сегашния бюджет на ЕС, който вече е изтекъл, от отпуснатите ни 14.5 млрд. за 7 години успяхме да усвоим (да получим от ЕС) под половината – 40.78% от разчетените средства (по последни данни от онзи ден, понеделник)
В новия 7-годишен бюджет и във Фонда критериите за отпускане на средствата са далеч по-прецизирани и взискателни.

***********
Който е имал наскоро работа в Румъния, е видял как от тамошния пущинак и тоталната разруха, наследена от Чаушеску, израства европейска държава и нация.
Дори пътищата им са илюстрация, вкл. и второкласната пътна мрежа, която е в образцово състояние. Не само тамошните шосета, но и тамошните магистрали, вече обхващащи цялата страна, още от първи поглед нямат нищо общо с качеството на изпълнение на Бойковите недоносчета.
Но в Румъния протестите са редовни, многогодишни са, изключително масови са, вкл. и в провинцията, обществото е много чувствително към корупцията от когото и да е и затова маса политици от всякакви партийни бои и управници, вкл. от най-високия калибър са вкарани в затвора.
Страната стремително се движи напред към стандарта на живот на Запад. България не се движи – тъпче на едно място и дори започва да се връща назад в много и много области!
Защото според поведението на хората те си заслужават качеството на държавното управление.

  •  Григор Лилов

Последно от БЪЛГАРИЯ

Свободно, нещастник!

ПО ТЕМАТА Румен Сорос активира С0VID геноцидът в България! По план (ОБНОВЕНА) Какъв е планът, който