Революция в космоса – Ядрен планетолет с йонни двигатели (ГАЛЕРИЯ + ВИДЕО)

/

26 август руското Конструкторско Бюро КБ „Арсенал“, част от държавната корпорация „Роскосмос“, на изложението-форум „Армия-2020“ представи проекта за ядрен планетолет с йонни двигатели „Транспортен Енергиен Модул“ (ТЕМ). По същество това е проект на двигателна установка, която може да съкрати времето за полет, например до Марс, от няколко месеца до няколко седмици.

Безусловно, това е революционна работа, това е уникален космически кораб, предназначен да открие нов етап от космическата експанзия. Това не са клонингите на Илон Макс, нито усъвършенстванията в нашите ракети, а бързи и безопасни полети в космоса.

Никакви химически и дори ядрени ракетни двигатели няма да позволят изследване на Слънчевата система в разумен срок. Даже до Марс на тях не може да долетим, без да поемем максимална доза радиация. За това са необходими електрически ракетни двигатели: плазмени, йонни, магнитоплазмодинамични и т.н. Т. е, двигатели обладаващи огромен импулс и способни да работят в продължение на години.

Тоест, нашите учени и конструктори от КБ „Арсенал“, заедно с колеги от ГНЦ ФГУП ”Център Келдиш” (и много други КБ, институти и предприятия), реално са създали забележителен прототип на напредничав космически двигател. Тук спор и съмнение няма. В него са използвани всички съвременни знания и разработки по композитни материали, от които е направено скелето на базовата конструкция, по въглеродни материали (графенови нанотръби…), а така също е създадена и компактна ядрена енергетична установка и мощни йонни двигатели.

4-те йонни двигатели с диаметър 45 сантиметра

И на 13 септември 2020 г. в Русия в КБ „Арсенал“ вече започна сглобяването на ядрения космически влекач, предназначен за междупланетни полети.

Той е в състояние да развие много големи скорости чрез използването на йонни двигатели.

Времето за полет до Марс ще бъде намалено от 7-8 месеца до 4-5 седмици.

Към влекача ще бъде възможно да се прикачат товарни кораби и да летят многократно от Земята до Марс.

На него се отработват технологии, които ще легнат в основата за усвояване на космическото пространство на нашата Слънчева система в близко бъдеще. Няма да ни трябват големи ракети. Безшумните летящи по инерция ютии потъват в забвение.

В главната част се помещава ядрен реактор, който се загрява до температура от 1600 градуса по Целзий и генерира топлина. С помощта на турбина (вж. „Центростремителна турбина, разработка на център Келдиш“), работеща по цикъла на Брайтън, се върти генератор, който преобразува механичното движение в електричество. Електричеството създава плазма в 4 йонни двигателя с висока мощност с диаметър 450 мм, които от своя страна бавно, но много дълго ускоряват цялата конструкция.

Горивото в ядрения реактор е достатъчно за 10 години непрекъсната работа. За същия период е изчислена турбината.

Руският ядрен планетолет или космически Транспортен Енергиен Модул е гениална инженерна машина. В техническо отношение тя с най-малко 15 години е изпреварила американските аналогични разработки. Проектът е съпроводен с десетки патенти.

Това, което създава Русия, е бъдещето на световната космонавтика, включително и пилотираната.

Подобен апарат може да обиколи цялата Слънчева система за 10 години, доставяйки на всяка планета научни спътници, планетоходи и други спускаеми апарати.

Разбира се, на американците им става напечено, тъй като подобен космически апарат ще направи Русия напълно независима в космоса както в търговски и научен план, така и във военен.

Ненапразно, след премиерата на „ТЕМ“, Русия отказа международно сътрудничество по програмата за изследване на Венера – „Венера-Д“ – и заяви, че първият полет на „ТЕМ“ ще се състои в 2030 година и ще лети с полезен научен товар.

Маршрутът ще бъде: ЛУНА – ВЕНЕРА – Ледените спътници на Юпитер.

Олег Костадинов, Яндекс

3 минутно видео на ядрения планетолет:

 

СНИМКИ ОТ ЦЕХА:

Агрегатно отделение, отдолу са йонните двигатели
Защитни екрани

Конструкция за закрепване на охладителни системи

Монтираната конструкция

Панели на радиаторите от охладителната система

 

Последно от ВИДЕО

Защо беше убит Пьотър Гаряев? Вълнова (квантова) генетика. Генетично оръжие. Генетични ваксини, РНК-убиец с квантово активиране. «СОVID-19» – квантов вирус. Квантова защита (ВИДЕА)

Вълнова (квантова) генетика Известният френски имунолог доктор Жак Бенвенист (1935-2004г.) изследвал електромагнитното излъчване на живата клетка.