Рихард Зорге: Агент на три разведки

През есента на 1941 г. в Токио е арестуван, а след три години – екзекутиран, Рихард Зорге, съветски, германски и японски агент. Съветският съюз дълго време след смъртта му не признава, че е негов шпионин. Никита С. Хрушчов, малко преди да напусне властта през 1964 г., посмъртно награждава суперагента със званието Герой на Съветския съюз, създавайки му героизирана биография.

В Първата световна война, дълго преди да стане съветски разузнавач, Зорге се сражава на страната на Германия. Той заминава доброволец на фронта и е награден с Железен кръст, втора степен; през 1917 г. е тежко ранен от снаряд. В болницата решават да ампутират крака му, но лекуващият лекар го спасява; кракът му обаче остава къс и през целия си живот той куца.

Войната променя мирогледа на Рихард Зорге; той става марксист и влиза в компартията на Германия. Не е без значение фактът, че един от чичовците му – Фридрих Зорге, навремето бил секретар на Карл Маркс и един от ръководителите на Първия Интернационал.

Журналистическата дейност на Зорге е прикритие за шпионската му работа. Но успехите му като кореспондент и аналитик впечатляват. Зорге е всестранно образован, знае няколко езика, отлично се ориентира в международните отношения и в икономиката.

В младостта си той започва да се занимава с журналистика още в Германия; по-късно, тайно работейки за съветското разузнаване, е изпратен кореспондент в Шанхай от голям берлински вестник и няколко американски издания, за които пише с псевдонима Александър Джонсън. След Шанхай Зорге е изпратен в Токио, откъдето пише репортажи за германския вестник „Франкфуртер цайтунг“, а оттам е назначен на поста прессекретар на германското посолство в Япония. Освен журналистически материали, той написва три книги, а в затвора – и мемоари.

Заснети са много филми за суперагента Зорге, който е аналог на съветския Джеймс Бонд. Естествено, като всеки агент Зорге има много любовници; въпреки че е женен за рускиня, това не му пречи да се оплете в много любовни интриги. Японското разузнаване твърди, че там спецагентът имал 30 любовници. Разбира се, като всеки разузнавач, и Зорге използва любовниците си за информатори, както жената на военния аташе на Германия в Токио.

Животът му в Япония е разгулен; често влиза в мелета, злоупотребява с алкохол и бръмчи с висока скорост на японския си мотоциклет „Цундап“ в японската столица. Веднъж едва не проваля шпионската си дейност. След бурен купон Зорге катастрофира с мотоциклета си, а в него се намирали секретни документи. Въпреки счупената челюст и сътресение на мозъка, той успява да предаде документите където трябва и едва тогава влиза в операционната.

Официално се смята, че Зорге пръв съобщил в Москва за подготвяното нападение срещу Съветския съюз; но документи показват, че той посочил дати, които се разминават съществено с датата на обявената от Германия война. Разузнавателните данни всъщност били косвени. А и Сталин не му вярвал; не вярвал и във възможен сблъсък с Германия, а и доверието към суперагента паднало силно, защото Зорге бил смятан за двоен агент. Но донесението му за това, че Япония няма намерението да напада Съветския съюз, позволява на военното командване да прехвърли военни сили от Далечния изток на помощ на Москва.

Ако искате да научите още завладяващи истории за популярни шпиони и за операциите на разузнавателните служби на великите държави, четете книгата на издателство „РАСПЕР“ – „СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ: ТАЙНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО“

Дегенератите са резултат от нарушаването на законите на природата и на законите за чистота на рода

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times