Рихард Зорге не посочил точната дата за нападението на Германия срещу Съветския съюз, но неговият подвиг е в това, че съобщил на Кремъл, че Япония пренася нападението срещу Съветския съюз през пролетта на 1942 г.

 

Сред историци, политолози и обикновени хора и днес остава актуалният въпрос, защо Германия изненадващо нападна Съветския съюз на 22 юни 1941 г., въпреки че предупреждения за неизбежността на нападението редовно били изпращани на съветски ръководители, включително и на Сталин. Сред тях са и шифрограмите на легендарния резидент на съветското военно разузнаване Рихард Зорге, който съобщава от Токио за агресивните замисли на враговете. В годините на управлението на Никита С. Хрушчов смисълът и съдържанието на тези съобщения са фалшифицирани.

Тогава е създадена легендата, или по-скоро изкривяващия действителността мит, за това, че Зорге напълно разкрил плановете и замислите на Хитлер за разгрома на Съветския съюз в една мълниеносна война, включително и факта, че посочил датата на нападението – рано сутринта, в неделя, на 22 юни 1941 г. Това се случва, защото Хрушчов ненавижда Сталин и иска да изгради образа му на невярващ на никого мрачен мизантроп, по вина на когото Хитлеровите войски нанасят в първите месеци на войната мощни удари срещу лошо подготвената Червена армия и стигат до стените на Москва.

Митотворчеството около Зорге продължава и в наши дни; да не говорим за нелепата лъжа, че Зорге изпратил от Токио в Москва… плана „Барбароса“.

Какво и кога Зорге действително е предал от японската столица в Москва?

Първата сериозна информация за опасността от нападение на Германия постъпва от Зорге на 11 април 1941 г. Той съобщава:

„Аз научих относно щекотливите германско-съветски отношения следното: при човека на Химлер, с фамилията Хубер, който работи в германското посолство в Токио, дойде заместник, който каза на Хубер незабавно да замине за Германия, тъй като новият човек смята, че войната между Съветския съюз и Германия може да започне всеки момент след връщането на Мацуока – министъра на външните работи на Япония, в Токио.
Германският морски аташе ми съобщи, че неочаквано получил заповед да изпрати суровината не през Сибир, а на параходи, които курсират в южната част на Тихи океан като рейдъри; но впоследствие се отказали от това, и той предполага, че напрежението между Германия и Съветския съюз е намаляло.
Германското посолство получило от Рибентроп телеграма, в която се заявява, че Германия няма да започне война срещу Съветския съюз, ако не бъде провокирана от Съветския съюз. Но, ако тя се окаже провокирана, войната ще бъде кратка и ще завърши с жестоко поражение на Съветския съюз. Германският ГЩ е завършил цялата подготовка.
В кръговете на Химлер и Генщаба има силно течение да започне война против Съветския съюз, но това течение засега още няма превъзходство.

Рамзай.“

Следващата важна информация за наближаващото нападение на Германия срещу Съветския съюз Зорге изпраща в Москва на 2 май 1941 г.:

„Аз говорих с германския посланик Ойген От и с морския аташе за взаимоотношенията между Германия и Съветския съюз. От ми каза, че Хитлер е изпълнен с решителност да разгроми Съветския съюз и да вземе европейската му част в свои ръце, като зърнена и суровинна база за контрол от страна на Германия над цялата Европа.
Двамата, посланикът и аташето, бяха единодушни с това, че след поражението на Югославия във взаимоотношенията между Германия и Съветския съюз наближават две критични дати.
Първата дата е времето, когато приключи сеитбата в Съветския съюз, след което войната против Съветския съюз може да започне всеки момент, така че за Германия да остане само да събира реколтата.
Втората критична дата са преговорите между Германия и Турция. Ако Съветският съюз създава някакви трудности по въпроса за приемането на германските искания от Турция, войната ще бъде неизбежна.
Вероятността от война всеки един момент е много голяма, защото Хитлер и неговите генерали са убедени, че войната със Съветския съюз никак няма да попречи на воденето на война с Англия.
Германските генерали оценяват боеспособността на Червената армия толкова ниско, че предполагат, че тя ще бъде разгромена само за няколко седмици. Те смятат, че отбранителната система на германско-съветската граница е много слаба.
Решението за началото на война против Съветския съюз ще бъде взето само от Хитлер или през май, или след войната с Англия…

Рамзай.“

Както се вижда от това донесение, се допуска възможността за начало на военните действия против Съветския съюз „след войната с Англия“. Какви изводи могат да се направят от такава взаимноизключваща се информация? Никакви.

Но дали Зорге има вина? Не, защото предава информацията, до която стига, включително и до противоречива информация. Изводите е трябвало да направят в Москва.

Следващите донесения на Зорге в Москва за нападението на Германия против Съветския съюз също нямат определеност. Допуска се, че войната може и да не започне. Ето шифрограмата на Зорге от Токио на 19 май 1941 г.:

„Новите германски представители, които пристигнаха тук от Берлин, заявяват, че войната между Германия и Съветския съюз може да започне в края на май, тъй като те получили заповед да се върнат в Берлин по това време.
Те заявиха още, че и тази година опасността може и да отмине.
Те заявиха, че Германия разполага срещу Съветския съюз с 9 армейски корпуса, които включват 150 дивизии. Един армейски корпус се намира под командването на известния Райхенау. Стратегическата схема на нападението срещу Съветския съюз ще бъде взета от опита от войната срещу Полша.

Рамзай.“

Много сериозно съобщение съдържа шифрограмата на Зорге от 30 май, когато той предава в Центъра:

„Берлин информира Ойген От, че германското настъпление против Съветския съюз ще започне през втората половина на юни. От на 95% е уверен, че войната ще започне… Причини за германското нападение: съществуването на мощна Червена армия не дава възможност на Германия да разшири войната в Африка, защото Германия трябва да държи голяма армия в Източна Европа. За да ликвидира напълно всякаква опасност от страната на Съветския съюз, Червената армия трябва да бъде отблъсната възможно най-бързо. Така каза От.

Рамзай.“

Съобщението на Зорге, че Берлин информирал своя посланик в Япония за времето на нападението срещу Съветския съюз предизвиква съмнения. Хитлер забранил много строго да се съобщава на японците нещо за плана „Барбароса“ и едва ли е можел да довери на своя дипломат в Токио толкова важна информация, без опасение, че тя може да изтече. Датата на нападението срещу Съветския съюз Хитлер криел дори от своя най-близък съюзник Мусолини, който научил за нахлуването на германски войски в Съветския съюз едва сутринта на 22 юни.

Макар че съобщението на Зорге за вероятното германско нападение „във втората половина на юни“ е вярно, но дали Кремъл е можел да се довери на мнението на германския посланик в Токио? Още повече че в шифрограмата на 19 май Зорге предал, че „тази година опасността може да отмине“.

От черпел информация за войната на Германия против Съветския съюз не от официални източници в Берлин, а от посещаващи Токио германци, за което свидетелства шифрограмата на Зорге на 1 юни 1941 г.:

„Очакването на началото на германско-съветската война около 15 юни се базира най-вече на информацията, която подполковник Шол донесе от Берлин, откъдето той замина за Бангкок, където ще заеме поста военен аташе.
От заяви, че не може да получи информация за началото на съветско-германската война директно от Берлин, а има само информацията на Шол.
В разговор с Шол аз установих, че по въпроса за настъплението срещу Червената армия германците са привлечени от голямата тактическа грешка, която, според Шол, е направил Съветският съюз.
Според германската гледна точка фактът, че отбранителната линия на Съветския съюз е разположена, основно срещу германските линии, без големи разклонения, е много голяма грешка. Тя ще помогне да се разбие Червената армия в първото голямо сражение. Шол заяви, че най-силният удар ще бъде нанесен от левия фланг на германската армия.

Рамзай.“

В Москва отново не могат да разчитат на информацията на германския подполковник, на военния дипломат, свързан с разузнаването на треторазрядна страна, а не с разработването на оперативно-стратегически планове. Но сведенията привличат вниманието на Центъра. И искат разяснения от Зорге – какво означава „голяма тактическа грешка“ и дали на мнението на Шол относно „левия фланг“ може да се вярва.

Резидентът на съветското разузнаване телеграфира на 15 юни 1941 г. в Центъра:

„Германският куриер… каза на военния аташе, че той е убеден, че войната срещу Съветския съюз се задържа, вероятно до края на юни. Военният аташе не знае ще има ли война или не.
Аз видях началото на съобщението в Германия, че в случай че възникне германско-съветска война, на Япония ще й трябват около шест седмици, за да започне настъпление в съветския Далечен изток, но германците смятат, че на японците ще им трябва повече време, защото това ще бъде война по суша и по море.“

Два дни преди нападението, на 20 юни, Зорге изпраща в Москва следното съобщение:

„Германският посланик в Токио От ми каза, че войната между Германия и Съветския съюз е неизбежна… Германското военно превъзходство дава възможност за разгром на последната голяма европейска армия… защото стратегическите отбранителни позиции на Съветския съюз и сега са още по-небоеспособни, отколкото бяха при отбраната на Полша.
Хоцуми Одзаки ми каза, че японският генщаб вече обсъжда въпроса за позицията, която ще заеме в случай на война…

Рамзай.“

Не бива да се подценява важността на това съобщение, но въпреки това се смята, че точната дата не е посочена. Трябва да се има предвид, че от Токио постъпва и друга информация. Съветското разузнаване прехваща телеграма на военния аташе в посолството на Франция в Япония, която съобщава:

„Отново се разпространяват настойчиви слухове за скорошно нападение на Германия срещу Русия. Много японски дипломати, известни със сдържаността си, дават да се разбере, че някои събития, чиито последици ще бъдат много важни за бъдеща война, ще се случат примерно на 20 юни 1941 г.“

Тук се сочи дата, но се допуска, че може да става дума „или за нападение срещу Англия, или за нападение срещу Русия“.

След германското нападение срещу Съветския съюз за Кремъл става критически важно каква позиция ще заеме съюзникът на Германия Япония. На 26 юни Зорге изпраща в Москва следната телеграма:

„Изразяваме нашите най-добри пожелания в трудните времена. Ние всички тук упорито ще изпълняваме нашата работа.
Мацуока каза на германския посланик От, че няма съмнения, че след известно време Япония ще излезе против Съветския съюз.

Рамзай.“

Така от публикуваните донесения на Зорге до Москва става ясно, че не е посочена точната дата на нападението, макар че по поръчение на Хрушчов журналисти и писатели изрекоха лъжата, че Рамзай посочил точно кога Германия ще нападне Съветския съюз. В действителност главният му подвиг е навременното разкриване на японските стратегически планове и информиране на Кремъл за пренасяне на японското нападение срещу Съветския съюз от лятото-есента на 1941 г. през пролетта на 1942 г. Както е известно, това позволява на съветското върховно командване да освободи част от групировките на Далечния изток и в Сибир за участие в битката край Москва, а след това – за контранастъпление.

Превод: Издателство PACПEP

Защо Маркс ненавиждал Русия и руснаците

 

Нацизмът е създаден от евреите, които за маскировка се нарекли „Арийци“

 

Последно от СВЯТ