Русия бомбардира лагер на една от най-близките до Турция милиции – „Фейлак аш шам“

Една от най-коментираните теми вчера в близкоизточните медии е ожесточената бомбардировка на руската авиация над седалището на една от най-близките милиции на Анкара в Сирия – „Фейлак аш шам“ /Сирийски корпус/. Според сирийската лаборатория за правата на човека са били убити 78 джихадисти, а 90 други са били ранени. Въпросното седалище, в планината Дуейла, на територията на провинция Идлиб, е било превърнато в тренировъчен лагер.

Според мнозинството наблюдатели това е послание на Москва към Анкара да не изпраща сирийски джихадисти в Нагорно Карабах. В конкретния случай се счита, че сирийските наемници са били готвени да бъдат изпратени в кавказкия размирен район. Прави впечатление, че нито Турция, нито Русия коментират бомбардировката, тъй като очевидно не става въпрос за промяна на статуквото в самата провинция или на двустранните отношения в Сирия.

„Фейлак аш шам“ е военен отряд, формиран през 2014 г. от 19 по-малки групи, чиято идеология е тази на Мюсюлманските братя. По тази причина и флагът им /шахада, свидетелството, който е един от стълбовете на исляма, е на бял фон. Участвали са в операциите „Ефратски щит“ и „Маслинова клонка“ на турската армия при окупирането на части от Сирия. Командващият на джихадистката групировка е майор Ясер Абдул Рахим, известен с това, че през 2015 г., е един от водещите координатори на атаката на протурските джихадистки формации срещу прокюрдските СДС в Алеппо. Тогава Алеппо беше превзет от правителствената армия, подкрепяна от руската авиация.

В настоящия момент „Фейлак аш шам“ е класическа наемническа групировка, от чийто услуги се възползва Анкара. Милицията е част от протурския „Национален фронт за освобождение“, който по-късно, заедно с други протурски милиции, се превърна в Сирийска национална армия. Според запознати последната наброява около 50000 души. Заедно с групировката „Султан Мурад“ „Фейлак аш шам“ е най-активната в рекрутиране, обучение и изпращане на наемници на фронтовете, на които воюва Турция /Либия, Нагорно Карабах/. Значителна част от въпросните джихадисти са сирийски тюркмени.

В момента въпросната джихадистка групировка е под командването на Анкара, но очевидно невинаги е било така. През 2015 г. от декларация на групировката се разбира, че тя е рекрутирала 2 000 бойци и ръководството ги е поставило на заповедите на крал Салман, т.е. финансирането, тогава е било от Рияд. Впоследствие обаче сирийската опозиция, в това число и въоръжената, бе изцяло монополизирана от тандема Турция-Катар, изтласквайки Саудитска Арабия като външен фактор. Този процес бе силно стимулиран от 2017 г. след разцеплението между Катар от една страна и Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн, от друга.

Самата провинция Идлиб остава в по-голямата си част, под контрола на бунтовническите сили. Нейната логистика и местни джихадистки формирования често се ползват за терористични актове и бойни действия извън нейната територия. Половината от нея е управлявана от фронта „Нусра“, обявен за терористична организация от СС на ООН. Освен Идлиб той има анклави в съседните провинции Латакия, Хама и Алеппо. Според запознати нейните бойци са около 25 000 души, но под управлението на нейното „временно правителство“ живеят около 3 млн. души. Половината от тях са бежанци от други територии на Сирия, избягали от управлението на правителството на Башар Асад. Там живеят и остатъците на чужденците-радикали, дошли след 2014 г. в Сирия, превърнала се в арена на световния джихад. Практически те са гръбнака на многобройните джихадистки групировки в Сирия. Прави впечатление, че не само в икономическо и образователно, но и в политическо отношение правителството на „Нусра“ следва Турция. След призивите на Ердоган за бойкот на френските стоки, то ги приложи.

The Foreign Insider

Руснаците отмъстиха жестоко за насилената 13-годишна рускиня в Германия

Руснаците отмъстиха жестоко за насилената 13-годишна рускиня в Германия

Руснаците отмъстиха жестоко за насилената 13-годишна рускиня в Германия

 

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

Фейсбук страница