Русия е предала една ескадрила МиГ-29 на Сирия

Русия е предала една ескадрила МиГ-29 на Сирия, което е потвърдено от сирийски и израелски източници. Това е станало на церемония на 30 май в руската ВВС-база Хмеймим. Новите самолети са влезли в летателен режим от 1 юни. Вероятно бомбардировките над територии в провинция Идлиб, контролирани от бунтовниците, преди два дни са направени от новите ВВС-попълнения.

В същото време Сирия отрича, че получените самолети ще бъдат предавани на трети страни. Има се предвид, че те няма да бъдат изпращани в Либия, тъй като Русия и Башар Асад подкрепят силите на фелдмаршал Хафтар. Според сирийския източник доставката на тази ескадрила няма нищо общо с прехвърлянето на руски ВВС към Либия в края на месец май 2020 г. Русия отрича да е правила подобно нещо, въпреки че американското CENTCOM предостави сателитни снимки на 14 руски самолета /Миг-29 и СУ-29/ прелетели от Русия, през Хмеймим, където са били премахнати отличителните белези на руската бойна авиация и са се приземили на летището в Бенгази.

Освен това полеви източници в Сирия отбелязват, че Русия желае да разшири своите настоящи бази в страната, както и да създаде нови. Руската страна е търсила да закупи парцели около Хмеймим, както и около пристанището Тартус, дадено на Русия за ползване за 49 години.

Освен това Москва е придобила права за ползването на летището в Камишли, в сектора, контролиран от войските на режима, което в близост до американските военни бази в тази част на страната. Интересното е, че Русия иска да създаде своя ВВС-база и в най-североизточната част на Сирия, която е в непосредствена близост до турската и иракската граница. Местни жители отбелязват, че руски офицери са се появили в селището Касиб Диб, което е в този район и са изявили интерес в закупуване на терени.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times