Русия срещу Иран в Източна Сирия – военна стратегия срещу месиански виждания

 

Местни информационни източници съобщават за опитите на Русия да изтласка частите, командвани от Корпуса на ислямските гвардейци /КИГ/ в сирийската провинция Дейрезор. Преди няколко дни е имало среща между представители на висшия команден състав и от двете страни. Москва е настоявала в Букамал, където има руски военен център, и на територията около него, да бъде разположена част от проправителствения 25-ти полк, командван от генерал Хусейл Хасан /ал нимр/. Понастоящем там са съсредоточени различни шиитски милиции, директно ръководени от паздараните. Посочената от Москва причина е, че това се налага от войната срещу Ислямска държава, която се активизира изключително през последните седмици в сирийската пустиня.

Сирийският журналист Мустафа ал Наими счита, че действията на Русия са свързани по-скоро с ангажименти, поети пред САЩ и Израел, сключени със споразумение още през 2019 г. Иранските милиции на сирийско-иракската граница са постоянен обект на бомбардировки от страна авиацията на международната коалиция и Израел. За известно време те бяха обект на въздушни удари почти всяка седмица. В същото време няма симптоми иранците да са отстъпили или да е променен баланса на силите в района. Изграденият и разширен КПП Букамал – ал Каим на сирийско-иракската граница е алтернативен за Иран на централния, а именно този в Танаф. Последният се намира на автомагистралата Багдад-Дамаск, но е затворен от години от малък американски контингент и сирийски опозиционни сили. Пътят е много важна пътна артерия за стратегическия за Техеран контакт Иран-Ирак-Сирия-Ливан. По този начин Техеран има директен сухопътен достъп до Средиземно море и до неговото силно прокси в Ливан Хизбула.

Има обаче още една причина, която вероятно е много по-силен стимул за неотстъпчивостта на паздараните и шиитските доброволци от позициите в провинция Дейрезор. Тя е ключ за обяснение за силната резистентност на КИГ, Хизбула и останалите милиции за Южна Сирия, където има също търкания Русия-Иран. Става въпрос за значението на Сирия като цяло и по-специално на отделни нейни селища и територии в месианската символика в догматичната философия на школата на итнаашаирия, дванадесетте, прилагана в Ислямската република. Според разказвачи на пророчески хадиси, тълкувани от водещи шиитски средновековни улеми съществува система от белези, показващи скорошното завръщане на имам Махди, ал махди ал монтазар, очаквания месия или ал имам ал гайб, отсъстващия имам, т.е. дванадесетия имам в джа’фаритската управленческа теория. Според конституцията на Ислямска република Иран духовният ръководител управлява в отсъствието на очаквания месия.

В своя трактат „Окултация“ един от най-авторитетните шиитски улеми шейх Абу Абдулла Мохамед ал Ноомани конкретизира сирийските предпоставки за появата на Махди. Две от тях са директно свързани с настоящото поведение на иранците в Североизточна и Южна Сирия. Живеещият през XX век ал Ноомани казва, че ще има битка в Киркизия, /настоящото сирийско селище ал Бусейра/, която се намира в провинция Дейрезор. Там щели да загинат 100 000 души. Според джа’фаритския факих тази кървава баня е белег, че месията скоро ще се появи. Той казва същото и за град Хараста, който е на 5 км от Дамаск. Той се намира на по-малко от 70 км от сирийско-израелската граница. Хараста беше едно от първите селища, превзети от бунтовниците. По-късно активна роля през 2017 г. за възстановяването на контрола на Башар Асар над града изиграха бойците на Хизбула. Тогава арабски източници отбелязаха, че ливанските шиити са измислили и пеели следния химн за връщането на месията. Първият куплет е бил следния: „От Дераа искрите бяха разбити и се появи противникът на нашия Махди, а от Хараста чакахме първия знак .. Зейнаб днес е в опасност и спокойствието на нейното светилище изчезна, О, Ум Рукая Бакр, направи възкресението….“

Тези факти показват смесването и колизията на светски военно-тактически и религиозно-обосновани принципи при дислоцирането на военните части на двата съюзника в Сирия. Независимо от руското технологично превъзходство на терен не е сигурно, че Москва ще успее да надделее над догматично мотивираните правила на водене на битка от Ислямската република, чийто фундамент е откровено теократичен.

  • The Foreign Insider

 

Последно от СВЯТ