Русия създава военна база в Судан

На сайта на руското правителство е поставен указът на президента Путин, чрез който той утвърждава създаването на ВМС база в Судан. Съгласно анализи на запознати, тя ще е в непосредствена близост до Порт Судан и ще е умалено „копие“ на тази в Тартус, Сирия. От текста става ясно, че държавният глава подкрепя предложението на правителството на Михаил Мишушин, направено до суданските власти. Работата по изграждането на базата е поверено на министерствата на отбраната и външните работи. Специалисти отбелязват, че съоръжението ще бъде създадено за прием на 4 военни кораба, в това число и такива, носещи ядрено оръжие, и ще има персонал от 300 души. Договорът ще бъде за 25 години с възможност за неговото подновяване. Договорът за пристанище Тартус е в същата формулировка, но за период от 49 години. Все пак за ползването на сирийското пристанище Тартус има споразумение между САР и СССР още от 1971 г.

Порт Судан ще бъде първата руска ВМС база в периода, след разпада на СССР. Все още не са ясни коментарите на суданските политици, както и на официални представители на съседни и регионални сили.

Само на 60 км от Порт Судан се намира остров Суакин, който през 2018 г. беше предоставен, от бившия диктатор Омр ал Башир, за ВМС-база на Турция. Там се е помещавал гарнизон на османската армия /конак/ по време на управлението на тази арабска страна от Османската империя.

Разстоянието между Порт Судан и пристанището на Мекка – Джедда, Саудитска Арабия е 300 км. Между тях има фериботна връзка.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ