Руско-турска медийна война в Либия: Американско повишено внимание към руското присъствие там (ВИДЕО)

https://twitter.com/i/status/1265418957600829442

Това видео, пуснато от правителството на Файез Сарадж показва наемниците от „Вагнер“, които са се били оттеглили от южните предградия на Триполи, по посока на град Бени Уалид. Това ставало заедно с тежките си оръжия. Някои сирийски опозиционни източници ги изпратиха чак в Судан, с три специални самолета. Идеята е да се внуши на армията на Хафтар, че Русия /“Вагнер“/ е признала поражението си и се оттегля. Не е ясно дали това отговаря на истината. Сходен случай е и трупът на убития наемник от Вагнер, намерен в южните предградия на Триполи. В клипа имаше войнишки вещи, но тяло не беше показано.

В същото време руски и емиратски медии твърдят, че „Вагнер“ е изпратил нови попълнения в Либия, наемници, заедно с военното им снаряжение. Предположенията на американски военни експерти е, че Русия е направила въздушен мост Русия-Сирия /Хмеймим/-Либия с нови самолети. Вероятно техните пилоти ще бъдат гръбнака на масираната въздушна атака, за която говори от известно време насам говорителят на Хафтар, генерал Ахмед Мисмари. Ако това стане, те ще сменят емиратските пилоти, които до този момент доминираха в авиацията на армията на Хафтар.

Прави впечатление засиленото внимание от американска страна към Либия. Това стана паралелно с активизирането на руското военно присъствие в Либия. За пръв път има декларация от командващия CENTCOM ген. Стивън Томсуенд. В нея той коментира факта, че Русия повече не може да игнорира факта на своята официална интервенция във войната в Либия. В същото време командващият американските ВВС в Европа и Африка генерал Джефри Харигиан заявява, че „ако Русия се установи в някоя военна база в Северна Либия, тя безсъмнено ще инсталира съоръжения, които са част от системата, позната като A2AD“. Става въпрос за радари, заглушители и ПВО-системи, които да предотвратят достъпа на техния противник на тази територия.“ Според американския генерал, ако това стане, новите обстоятелства ще застрашават диспозитива на армиите на южния фланг на НАТО.

Развитието на бойните действия в Либия и руските амбиции там активизираха различните американски институции. До този момент Белият дом запазваше мълчание, но сега Държавният департамент и Пенгатона ясно дадоха да се разбере, че не желаят Русия да присъства на портите на Европа. Това обяснява и в известна степен и американо-турското затопляне.

Наблюдатели отбелязват засилено американо-руско напрежение в Средиземно море. Вчера два руски самолета Су-35 са прихванали американски самолет тип P-8A, който е осъществявал разузнавателен полет. Това е третият подобен случай само през изтичащия месец.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница