САЩ – Русия: Един разговор с две оценки

Становищата на събеседниците;

БЕЛИЯТ ДОМ:
«Президентът Джоузеф Р. Байдън-младши разговаря днес с руския президент Владимир Путин. Те обсъдиха готовността на двете страни да удължат Новия договор СТАРТ за пет години, като се съгласиха екипите им да работят спешно, за да завършат удължаването до 5 февруари. Освен това се договориха да продължат дискусиите за стратегическа стабилност по редица контролни оръжия и възникващи проблеми със сигурността. Президентът Байдън потвърди твърдата подкрепа на САЩ за суверенитета на Украйна. Той повдигна и други въпроси, които предизвикват загриженост, включително хакването на SolarWinds, данните за Русия, която дава награди на убити американски войници в Афганистан, намесата в изборите през 2020 г. в САЩ и отравянето на Алексей Навални. Президентът Байдън даде да се разбере, че САЩ ще действат твърдо в защита на своите национални интереси в отговор на действия на Русия, които увреждат нас или нашите съюзници. Двамата президенти се договориха да поддържат прозрачна и последователна комуникация занапред.»

КРЕМЪЛ:
«Владимир Путин поздрави Джоузеф Байдън за началото на работата му като президент на САЩ. Той отбеляза, че нормализирането на отношенията между Русия и САЩ ще отговаря на интересите на двете страни и като се вземе предвид тяхната специална отговорност за поддържане на сигурността и стабилността в света – на цялата международна общност. Президентите изразиха удовлетворение във връзка с проведената днес размяна на дипломатически ноти за постигане на споразумение за удължаване на Договора за стратегически нападателни оръжия. През следващите дни страните ще завършат всички необходими процедури, за да осигурят по-нататъшното функциониране на този важен международноправен механизъм за взаимно ограничаване на ядрените ракетни арсенали. Бяха обсъдени актуални въпроси от двустранния и международния дневен ред. Бяха разгледани възможностите за сътрудничество в борбата срещу такъв остър проблем като пандемията на коронавируса, както и в други области, включително търговско-икономическата. Сред международните теми бяха едностранното оттегляне на Съединените щати от Договора за отворено небе, проблемът с запазването на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, вътрешното украинско уреждане, както и руската инициатива за провеждане на постоянна среща на върха членове на Съвета за сигурност на ООН. Като цяло разговорът между лидерите на Русия и САЩ имаше делови и откровен характер. Беше договорено да се поддържат контакти.»

Геополитическият шах започна. Но най-големият проблем на двамата съперници е, че на световната дъска вече има пълен трети набор фигури и ги мести и воюва с тях трети голям играч – Китай.

  • Григор Лилов

 

ДОКЛАД: Провален трансфер на властта в Китай и преломна победа на суверенната група на Си Дзинпин над групата леви глобалисти (ВИДЕО)

 

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times