Самоуправляващ се боен дрон за пръв път сам реши и самостоятелно атакува и уби човек (ВИДЕО)

Дронът убиец сам е решил да отнеме човешки живот

Това е първият доказан случай, в който машина действа без команда от човек

Турски боен безпилотен летателен апарат автономно е взел решение да проследи и порази човек на територията на Либия, съобщава „Бизнес Инсайдър“. Това е първи подобен случай, в който машина атакува хора, без да е била необходима команда от оператор.

Инцидентът е от март 2020 г. по време на гражданската война в страната. Квадрокоптер KARGU-2 е ликвидирал боец от силите на маршал Халифа Хафтар при опита на войника да се скрие, става ясно от анализ на ООН, посветен на ситуацията в страната.

Дронът е зареден с експлозив и може да бъде насочен от земята към цел, която при експлозията бива поразена с множество осколки. Според авторите на доклада, в случая има надграждане на възможностите на безпилотника, който вече сам взема решения как да действа на бойното поле.

 

 

„Бизнес Инсайдър“ цитира военния експерт Джак Уотлинг, според когото случилото се е важен повод за обсъждане на евентуална регулация на автономните оръжия. „Колко ефективна е системата за разпознаване на обекти? Колко често тя взема грешно решение?“, пита той.

Правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ се обяви за забрана на разработката, производството и употребата на „роботи убийци“.

  • bTV

ПО ТЕМАТА

Краят е близо: Учени създадоха първият в света жив модулен робот (ЗЛОВЕЩО ВИДЕО)

 

Човекоподобен робот обеща да унищожи човечеството (ВИДЕО)

 

Илон Мъск: Хората трябва да се слеят с машините или да станат без значение в ерата на Изкуствения интелект (ВИДЕО)

 

Поглед в бъдещето (ВИДЕО)

 

2099 г.: Смъртта на Хомо сапиенс

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Нано оръжията и гибелта на човечеството. Нанооръжия могат да унищожат човечеството след 10 години

 

Бивш сътрудник на СЗО разказва за главната цел на 5G (ВИДЕО С ДУБЛАЖ НА БЪЛГАРСКИ)

 

Военният документ на НАСА за намаляване на населението (ВИДЕО С ДУБЛАЖ НА БЪЛГАРСКИ)

 

Последно от ЛЮБОПИТНО

Защо беше убит Пьотър Гаряев? Вълнова (квантова) генетика. Генетично оръжие. Генетични ваксини, РНК-убиец с квантово активиране. «СОVID-19» – квантов вирус. Квантова защита (ВИДЕА)

Вълнова (квантова) генетика Известният френски имунолог доктор Жак Бенвенист (1935-2004г.) изследвал електромагнитното излъчване на живата клетка.