Само у нас – не, но атомната енергийна илюзия свършва по света

Излезе годишният доклад за състоянието на ядрената енергетика по света – WNISR2020. Представям ви го, както и предишните.

В 361 страници е оценено състоянието и тенденциите на международната ядрена индустрия.

Някои основни изводи в доклада:

1. През 2019 г. за първи път в историята нехидровозобновяеми източници като слънчева, вятърна и биомаса генерират повече електроенергия, отколкото атомните електроцентрали.

2. Новите възобновяеми ресурси като вятърна и слънчева енергия са се увеличили със 184 гигавата през миналата година, докато ядрената е нараснала само с 2,4 гигавата.
В резултат и за първи път в историята – възобновяемите източници (като са изключени водноелектрическите централи) генерират повече енергия от атомните централи през 2019 г.

3. Броят на работещите реактори в света продължава да спада. Те са вече само 408 в 31 държави през юли 2020.

4. През последното десетилетие разчетите за разходите за слънчева енергия са паднали с 89 процента, за вятърна – със 70 процента, докато себестойността на ядрената електроенергия се е увеличила с 26 процента.

5. Продължава дългогодишната тенденция на спад в броя на строящите се реактори – от 69 през 2013 на 52 сега.

6. От 52 реактори (15 в Китай), които се строят в момента в света:
* 33 изостават от графика;
* 12 имат допълнително значително закъснение;
* 4 са започнали от тази година да изостават от графика на строителството;
* 8 вече надминават 10 и повече години строителство;
* 2 реактора се строят 35 години, а един – вече 44 години (!)

7. Годишното производство на ядрена енергия в света се увеличи с 3.7 процента, от които половината идват заради нарастването с 19% в Китай.

8. Китай се преориентира към възобновяеми източници. Капиталовложенията в тях годишно надминаха 83 млрд. долара. Пекин се отказа от записаните в петилетния план ядрени цели от 58 GW инсталирани и 30 GW ядрени мощности в строителство и започва да стопира по-нататъшно развитие на ядрената енергетика
**** Моя бел.: силният доскорошен акцент според мен беше наред с производството на електроенергия и за необходимостите от мощности за плутоний за нуждите на отбраната – за атомни бомби. Имат и са започнали строителството на достатъчно централи за тази цел, които да им осигурят след време пълен паритет със САЩ и Русия.

„Ядрената енергия вече е без значение на пазара на технологии за производство на електроенергия“, каза Майкъл Шнайдер, координатор на доклада.

Бел. в тази връзка – заради АЕЦ „Белене” преди четири години – на 29 септември 2016 съм пуснал пост във връзка с информациите за едни 50 млн. долара подкуп за премиера ни Бойко Борисов. Може да го видите тук:

Григор Лилов: 50 млн. долара подкуп за премиера ни Бойко Борисов (ДОКУМЕНТ)

  •  Григор Лилов

ПО ТЕМАТА

Статус на световната ядрена мафия, към юли 2020 (ДОКУМЕНТ + ВИДЕА)

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times