Саудитска Арабия – Турция via Мюсюлмански братя

 

Саудитската организация на великите улеми /СОВУ – своеобразен консилиум на ислямските богословски авторитети/ излезе с декларация, определяща „Мюсюлманските братя“ /МБ/ за „терористична група“. В текста, разпространен от държавната информационна агенция SPA се казва още, че „МБ нямат ислямска програма, а следват партийни цели, различни от тези на религията.“ Това не е първо подобно становище на саудитския авторитетен богословски форум. Подобна позиция беше изразена и през 2017 г.

Според местни наблюдатели настоящето становище е предпоставка Главна прокуратура в Рияд да аргументира осъдителните присъди, които възнамерява да издаде срещу задържани още през 2017 г. влиятелни саудитски проповедници и улеми като Салман ал Ауде, Ауд ал Карани и Али ал Омри. През 2015 г. първият бе определен като петия по влияние и богатство ислямски проповедник в света. Той притежава стотици хиляди дискове, брошури, електронни файлове на негови фетви, проповеди, беседи и коментари, следвани от милиони мюсюлмани. През 2012 г. Швейцария отказа да му издаде входна виза, определяйки го като „радикал“.

Според саудитски източник, цитиран от Ройтерс, „въпросните проповедници са обвинени в агентурна дейност, свързана с чужди фактори, един от които са групата на МБ.“

Говорителят на МБ Талят Фахми отхвърли всички обвинения на СОВУ, претендирайки че МБ са „реформаторска“ и „проповедническа“, а не „терористична“ организация. Прави впечатление, че изявленията на Фахми са пред полуофициалната Анадолска агенция. Турция даде убежище на повече от 30000 члена на египетските МБ, напуснали страната след свалянето на бившия президент Мохамед Морси през 2013 г. Година по-късно Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн обявиха МБ официално за терористична организация.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Виктор Орбан: «Всички глобалисти могат да вървят по дяволите, защото в Тексас дойдох аз!» (ЦЯЛАТА РЕЧ НА БЪЛГАРСКИ+ВИДЕО) Владимир Путин: «Западният глобалистки модел е обречен, всичко се движи в различна посока»

Виктор Орбан говори на Конференцията за консервативно политическо действие CPAC в Далас, Тексас (пълното изявление) (Излиза на

Фейсбук страница