Сваляш си холестерина, ставаш зъл

Много хора използват диети и таблетки, с които свалят нивото на холестерина в кръвта. Те обещават намаляване риска от атеросклероза, гъвкави съдове и добре работещ мозък.

Но не всичко е толкова просто и еднозначно. Учените още не са сигурни, че има връзка между нивото на холестерин в кръвта и риска от атеросклероза.

Беатрис Голомб, ръководител на изследователска група в Калифорнийския университет в Сан Диего, проучвала как действат статините – препарати, които се употребяват за сваляне на холестерина в кръвта, върху поведението на пациентите.

Ето описанието на един от случаите:

 

„Пациентът беше над 50 години, когато едно посещение при лекаря променило живота му. Той имал диабет и докторът му предложил да участва в изследване, в което се проучвал ефектът от „статините“. Скоро жена му започнала да наблюдава странна трансформация при него. Преди това разумният човек – нейният мъж, започнал да злобее. Превърнал се в агресивен шофьор. По време на поредния изблик на ярост той предупредил семейството си да стои далеч от него, иначе ще го приберат в болницата…

Поради страх, че може да предизвика катастрофа, той престанал да шофира. Дори на пътническата седалка изпадал в ярост. Веднъж дори жена му била принудена да се откаже от пътуване и да се върне назад. Тя закарала мъжа си вкъщи, за да се успокои. Жената започнала да се страхува за своята безопасност.

След това пациентът прозрял, че проблемите му започнали от момента, когато се съгласил да участва в това изследване за въздействието на статините.

Семейството се обърнало към организаторите на изследването, но те се отнесли към него враждебно и казали, че промените в поведението на пациента не могат да бъдат свързани с приемането на лекарства.

От този момент пациентът категорично игнорирал съветите на лекарите и престанал да приема препаратите. След две седмици дошъл на себе си.“

Голомб събрала статистически данни в страната – разкази за разрушени бракове, захвърлени кариери и много мъже, които едва не убили жените си… Почти във всичките случаи симптомите възникнали, когато хората започвали да приемат статини и се прекратявали, когато преставали да ги употребяват. Невинаги осъзнаването идвало веднага и сред достатъчно именити хора се случвали самоубийства.

Защо се случва така, станало ясно след редица изследвания, които показали, че хора с ниско ниво на холестерина често загиват от насилствена смърт. Онези, които спазват диета с ниско съдържание на холестерин, стават по-агресивни.

Била изяснена следната връзка: снижаването на холестерина влияе на нивото на серотонина, който контролира не само настроението, но и социалното поведение. Ниският холестерин води до засилване на насилието, склонността към суицид и желание пациентът да убие някого…

Съответно Голомб направила извода, че статините, влияейки на нивото на холестерина, влияят и на поведението на пациентите.

Издателство PACПEP

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница