Световни мафии, пране на стотици милиони… Подземният свят на едно Гинче! Нарко и криминална прегръдка на полето на електрическия ток с подкрепата на елита ни пали свещта на България! Скандални документи в инвестициите й

 

Бизнесът на Гинчето, дето сега купува ЧЕЗ е соларни (фотоволтаични) паркове, които правят ток от енергията на Слънцето.
Имала активи за поне 100 млн. лв., се кълне тя самата.
Това твърдят и отговорните държавни фактори, и банкери, и експерти и анализатори, и коментатори и журналисти, и сульо и пульо.
А сега да видим тези „активи” – има ли ги, няма ли ги и онова, което фактически е укрито чрез тях.

Като нагледен пример за действително случващото в тези „бизнесоперации” ще взема една от най-значимите от нея. Онази за един мегаломански проект, който щял да смае не само България, а дори и светът.

През 2010 г. родата на Гинчето и сие решават да направят най-големият не само у нас, а и в цяла Европа соларен парк – този между пазарджишките села Априлци и Сбор. Разчетите са на няколко етапа да се инвестират по десетки и десетки, и десетки, и десетки милиони евро, като сумата в крайна сметка надмине стотици милиони – по експертна оценка 200 милиона евро. (посочената първоначална цена в документацията на проекта е малко по-ниска – 345 милиона 807 хиляди и 500 лева.)

За целта от фирмената си огърлица Гинчето и сие отбройват едно зърно – “Риал Стейтс” ЕООД. Тази фирма се води на Петрана Георгиева Пайтакова, майката на Гинчето, а в конкретния случай с този соларен парк майката и фирмата се представляват от самото Гинче.

Енергетиката е контролирана от държавата стопанска сфера чрез Комисията за енергийно и водно регулиране
Сега, по сделката за ЧЕЗ шефът й лъжливо твърди, че и пръстът си не могат да помръднат, преди да бъде финализирана докрай. Но тогава, за този огромен соларен парк (за разлика от сега) още преди началото на проекта ДКВР изисква всякакви данни, за да одобри тази инвестиция и даде лиценз.
.
С писмо вх. № Е-ЗЛР-Л-66/ 06.08.2010 г. Гинчето ги предоставя на държавния орган. Разгръщаме тези документи, дадени тогава от великата предприемачка Гинчето.
Дебел сет от хартия. Е, не тежи чак толкова като онези 15 кг сет документи за сделката с ЧЕЗ, дето сега същата тази комисия въпреки задълженията си не иска ни да го види, ни да ги помирише даже, камо ли пък да го изиска.

Внушителна купчина!
Купища от нотариални актове за земята, от строителни разрешения, договори за изграждане на инфраструктурата за парка, за доставка на фотоволтаиците, представяне на фирмите кои са и дали са надеждни, презентации, технически параметри, лизингови договори за конструкциите, договори за строителството, предварителен договор за присъединяване към мрежата на НЕК и др.
Терен с фотоволтаици от почти 2000 декара и обща мощност от 60 мегавата, която после нараства на 80 мегавата!

В този сет липсват документи за европейското финансиране. За тези, които не знаят – всички соларни паркове, вятърни и такива на биомаса у нас са изградени и с европейски субсидии – между 75% и 90% от стойността им. А се питайте защо тогава цената на киловатчас от тях беше определена въпреки авантата на такива недопустимо високи равнища?!

Но и така папката е наистина сериозна работа. Която се оказва сериозна далавера.
За терените общината прибира половин милион лева, а дъбовата гора е изсечена и носи на фирмата по оценки около 6 млн. лв. Община Пазарджик също туря едно рамо за реализацията на дървесината – 5 000 кубика от изсеченото са оформени с товарителници на нея, а тя после ги раздала на бедните и ромите в циганската махала. (поне по документи е така).

Но сега ни интересуват преди всичко не тези „дребни” афери с изсечени гори, дървесини, европейски пари, а най-голямата в този най-голям на континента соларен парк.

Най-интересни са документите, изисквани от държавата, за да се докаже финансирането – парите, с които ще прави проекта и каква ще е схемата за намирането им (ама сега по сделката за ЧЕЗ излезе, че уж тези неща били светая светих и държавата уж нямало право да се меси в отношения между частни фирми).

НЕСЪЩЕСТВУВАЩА БАНКА В ЛЮКСЕМБУРГ 

Един от тези документи е озаглавен „Писмо за намерение за финансиране от I.FI.L. Bank Institut Finacier du Luxembourg”.
Наименованието е заблуда!
Пълна!
Защото въпреки названието не става дума въобще за участие на каквато и да е банка, камо ли пък от Люксембург. Но явно родните чиновници са се доверили наивно (наивно ли?!) на толкова авторитетно звучащото название на институцията.
https://suite.endole.co.uk/insight/company/06386234-i-fi-l-bank-institut-financier-du-luxembourg-limited

А тя не е нито банка, нито кредитиращ институт, а фирма.
Не се намира в Люксембург.
Регистрирана е в Лондон, в английския Търговски регистър под номер 06386234.

Прясно родена е.
Пръква се на белия свят през 2007 г., в Лондонското Сити, когато се ражда и идеята за фотоволтаичните инвестиции на Гинчето у нас.
Както се казва, де го чукаш, де се пука.

Май изглежда, че и там, в този световен финансов център познават такава прочута и видна личност като Гинчето, та й подават братска ръка.
Каква е обаче тази братска ръка, назовала се така, сякаш е люксембургска банка?

Последният посочен неин бос е някаква сериозна бизнес-дама. Над 60-годишна.
Толкова е сериозна, че за нея в световната професионална бизнесмрежа Linkedin не може да се открие нищо. И въобще където и да е. Е, макар и трудничко, може да се издири нещичко за госпожата в пенсионерска възраст – италианка е, в Италия е, на крачка разстояние от Неапол, в малко италианско градче Lioni.
И за другите участници-бизнесмени трудно може да се намери нещо. Едни са от Швейцария, други – чак от оня край на света, от региона на Тихия океан и една австралийска провинция. Компанията не е декларирала специфичен предмет на дейност. В графата е „други, неописани дейности”.
И по всичко мяза на италианска според състава на директорския си борд в нея.

Разбира се, не бях изненадан, че чрез тази и зад тази компания се подвизава втора, друга фирма, зад нея пък – трета и въобще последният да затвори вратата…
Компанията, която финансира Гинчето практически приключва с белия свят тогава, когато приключва и фотоволтаичната епопея на Гинчето. Приключва, понеже дейността й след това веднага замира и е в процес на закриване.
Така че Гинчето се оказва велик бизнесмен и велик политик. Не само командва родните държавници, но командва и световните предприемачи и банкери.

Дали?
Защото през целия период на съществуването си онази компания, дето уж е банка, е дребничка фирма. Тази „световна” фирма няма регистриран сайт, няма имейл, не си е декларирала телефоните… А уж върти общопланетен бизнес!
Много ми заприлича на онези „пощенски кутии”, през които претакват пари с неясен произход.

НЕСЪЩЕСТВУВАЩА ФИРМА В АВСТРИЯ ДАВА ПАРИ 
.
Представен е и междуфирмен договор между „Риал Стейтс” ЕООД (фирмичката на майката на Гинчето, представлявана от самото Гинче) и „Петролинкс Ханделс” за осигурен кредит от 14 млн. евро. Сключен е на 11 май 2010 г. и окончателно кредитът трябва да се погаси на 31 август 2020 г. Една ипотека и постъпленията от продажбата на тока, произведен от Слънцето, гарантират тези милиони.
Тази компания е натоварена и с отговорната логистика по доставките на оборудването.
С др. думи този „актив” – този соларен парк на Гинчето вече е заложен барабар с приходите и печалбите си. Активът е неин, ама не може да гарантира заемите за покупка на ЧЕЗ, понеже гарантира други заеми към др. банки и лица.
Така биха се произнесли за ситуацията финансовите експерти.
Аз обаче, както винаги, ще се произнеса и отвъд техните заключения.

За разлика от предишната фирма – псевдобанка, тази не е италианска, не е регистрирана в Лондон.
Австрийска е. Регистрирана е във Виена. Също е без достолепна история зад гърба си като предишната, макар че си играе с милиони.
Създадена е през 1997 г. Управляващ директор до 2015 г. е бил Кристиян Стойца.
Какъв е той по народност?
Не бързайте с произнасяне, че е италианец. Румънец е.

Има добри връзки с България, дори известно време е работил тук, подвизавал се е в родната „Свилоза” на мултимилионера олигарх Красимир Дачев. (наскоро той защити Гинчето със зъби и нокти, както се казва).
Специалист е по дървесината. И австрийската фирма, в която после се е оказал, също е специализирана в дървесината.
Ох, явно има нещо общо между дървото и елтоците, ама аз не го знам! Нито съм такъв капацитет като Гинчето, нито като мъжът й, дето ни го представят за физик.

БИЗНЕС И НЕ-БИЗНЕС

Въобще италианският бизнес, от който тръгват парите на Гинчето, е широко представен в България. Това е добре!
Лошото е, че още по-добре са представени италианските мафии, които действат на финансово-банковия и всякакви други пазари у нас.
При това в последното десетилетие сицилианците и „Коза Ностра” отстъпиха палмата на първенството у нас на „Н,Драгетата” – ужасяващата мафия от Калабрия.
Според тежката медийна артилерия на немския елит – в. „Ди Велт” тази най-мощна световна мафия се чувствала (забележете цитата) „като у дома си … в България и Румъния.“
Това написаха сега – на 1 март, по повод убийството на моя колега-журналист Куциак, който разкри връзки на тази мафия на най-високо правителствено равнище в Словакия.
https://www.welt.de/politik/ausland/article174059634/Organisierte-Kriminalitaet-Die-Mafia-steuert-ihr-Osteuropa-Geschaeft-aus-Deutschland.html

Пред медията интервюирания от нея Франческо Форджоне, бивш шеф на парламентарната комисия за противодействие на мафията в парламента в Рим, който от години е под полицейска закрила заради заплахата за живота му казва следното:
„В двете държави те перат пари, инвестират и извършват незаконна търговия. Например огромни средства от търговия с наркотици и оръжие се влагат в недвижими имоти в България и Румъния или в АКЦИИ НА ПРЕДПРИЯТИЯ. Инструментариумите винаги са обичайните: искат да печелят пари, пране на пари, ИНВЕСТИЦИИ, ФИНАНСОВИ СДЕЛКИ …”

След това нелирично отклонение нека да продължим историята с финансирането и инвестициите на Гинчето.
В тази финансова сделка, в която „авторитетна” фирма Petrolinks Handels GmbH с румънски шеф, подвизавал се у нас отпуска много милиони за инвестиции, има нещо много гнило.
Защото фирмата не може да се открие нито в световната бизнесмрежа „LINKEDIN”, нито в бизнессправочници от типа на този на Блумбърг и др.
http://austrian.company/gesells…/petrolinks-handels-gmbh-wZ3
Може да се намери само в някои жълти страници. И толкоз!

Най-същественото за нея е, че тя не фигурира, не може да се издири в австрийския търговски регистър.
Не е записана там!
https://www.justiz.gv.at/home/e-justice/firmenbuch~36f.de.html
Опааа-а! Това вече не е бизнес, а мирише на нелегална дейност.

Може би затова се твърдеше навремето по медиите, които представяха проекта, че е испанска.
Да, ама обаче и в Испанския регистър няма записана такава фирма!

Какво се оказа?
На първо време едни 14 млн. евро падат сякаш от небето и според документите се изпират, пардон – сбърках, според тях се инвестират в соларен парк. А на второ и трето време подир тях следват нови и нови десетки и десетки милиони.
(бел: в България има регистрирана и реална за разлика от онова австрийско дружество едноименна фирма – Петролинк с фирмено дело № 11685/2002. Колкото и да я търсите обаче, тази фирма никога няма да я намерите в публичната част от нашия Търговски регистър.)

ФИКТИВНИ БАНКОВИ ГАРАНЦИИ И НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ БАНКЕРИ КРЕДИТИРАТ 

В документацията за огромната световна инвестиция на Гинчето има и безусловна банкова гаранция, издадена от Abbey National Financial plc.Santander Group в полза на Barelays Bank Pie London за кредитна линия от 15 млн. евро.
Едната банка гарантира, другата дава парите (поделят си риска) и тези 15 млн. евро заем отиват при строителя на парка „Атлас 3 Груп” ООД (фирмата е на Славчо Върбаков – съпругът на Гинчето), за да го изгради.

Обаче от 11 януари 2010 г. английската Abbey National Financial plc, която е закупена от испанската Santander Group, вече не се казва така.
Назовава се Santander UK.
И тук също възникват скандални въпроси.
Например как един държавен регулатор като Комисията за енергийно и водно регулиране в късното лято на 2010 приема като редовна тази гаранция при условие, че по онова време банка с такова название няма!
Няма от близо 8 месеца време!
Тази банкова гаранция в случая е невалидна, да не кажа по-силна дума!

А сега да видим другата банка – Barelays Bank Pie London, която опряна на невалидната гаранция, ще даде парите за заема.
Явно банкерите й са пълни идиоти. Ще си изгорят с мънитата!
Ама не са!
Защото не съществуват!
Такава банка – Barelays Bank Pie London няма в английското Сити.
Няма Barelays Bank и в цяла Великобритания.
Няма я и по целия свят!
След дълго и мъчително ровене открих обаче, че е имало такава банка.
Имало е на остров Ямайка.
Имало я е в миналото, но отдавна не съществува.
Поне от 80 години е на оня свят. Намерих я отбелязана на антикварна пощенска картичка – радост за колекционерите.

РЕЗУЛТАТ: НЕСЪЩЕСТВУВАЩ ФОТОВОЛТАИЧЕН ПАРК 

Ще спра с документацията дотук. Вярно, не е 15 килограма като онази за сделката с ЧЕЗ, ама си е една дебела папка и за да я разкажа цялата, ще трябва да напиша още такава дебела папка.
Ще маркирам само краят на тази история.

По искане и настояване на самата Гинче със заявление вх. E-ЗЛР-ПР-92 от 28.12.2015 г. от името на тяхната фирма „Риал Стейтс” ЕООД Държавната Комисия за енергийно и водно регулиране взима Решение № Пр-Л-336 от 11 май 2016 г.
С това решение се удовлетворява молбата на Гинчето да бъде прекратена лицензия № Л-336-01 от 23.08.2010 г. за дейността „производство на електрическа енергия“ с условие за изграждане на енергиен обект, издадена на „Риал Стейтс“ ЕООД.

Както е отбелязано (цитат):
„Същевременно към момента не са предприети действия по изпълнение на договора за присъединяване и изпълнение на бизнес плана, в частта, касаеща изграждане на генерираща мощност. Дружеството сочи, че няма започнало строителство и незавършени обекти.”
Комисията заключава, че „във връзка с гореизложеното и предвид обстоятелството, че липсва имущество, чрез което се осъществява лицензионна дейност или незавършен обект искането на „Риал Стейтс“ е допустимо и основателно”

Ако не сте разбрали – няма го най-големият соларен проект в Европа и един от най-големите в света – 2000 декара фотоволтаичен парк!
Въобще го няма!
Дори никога не е строен!

Бел.: има обаче едни голи стъкълца, вапцани черно на една педя земя, колкото да не е без хич, които обаче никога не са произвели ток. И няма и да произведат.

Но пък едни стотици милиони евро с неясен и мътен произход са превърнати в бели и кристалночисти пари под претекста за фотоволтаичен парк. Най-вероятно са с тъмен произход от Ботуша. Подозирам световната мафия „Н,Драгета”, но нямам възможност да си направя проверката и в Италия.

Из подземния свят на Гинчето
Една ви една картина от този Гинчев свят:
На този фон не е учудване, че лицето Олег Попов публично е сочен като част от нашумялата престъпна група на дедесари, наркотрафиканти и убийци – „Килърите”.
Визиран е като дясна ръка на шефката „Кървавата Мила” – Мила Георгиева (доведена дъщеря на бившия шеф на митниците Христо Кулишев, вършила „бизнеса” с Иван Георгиев Танев — Универсалния, син на бившия земеделски министър Георги Танев).
Не за чудене, че Олег Попов е бил арестуван във връзка с това през януари 2015 г., хм, „по погрешка“, не е и за чудене, че е бил пуснат на свобода. Не за чудене, че на „свободата” по-късно – на 26 май къщата година е изловен със 105 килограма амфетамини. Не е за чудене, че Софийският апелативен съд на 8 септември го освобождава от задържане с „парична гаранция” от 5 000 лв.
Само ще отбележа, че приключенията с родната Темида застигат този Олег Попов след сигнала на американската агенция за борба с наркотиците ДЕА и нейно световно разследване на връзките между италианските мафии и колумбийските наркобарони.

А кой е този Олег Попов?
Ами лицето е единият от първоначалните съдружници на Гинка Върбакова в „Мобайл инфо нет“ и съуправител с нея в тази фирма. В друга фирма „В-С-О“ той е съдружникът на съпруга на Гинчето – на Славчо Върбаков.
Това са само детайли от този подземен свят. Има и други – например розовите секстелефони, от които забогатяват Върбакови, са по ангажираните от БТК за изсмукване на нейните пари телефонни мрежи и линии от Тодор Толев – един от най-големите родни, а и интернационални мафиоти (и именно затова не толкова известен), застрелян в центъра на София.
Но дори и това дребно късче от огромната мозайка на подземния свят на Гинчето са показателни.
А цялата мозайка, която не е на Гинчето (дребна фигурка на огромна шахматна дъска), а на др. лица?…
Тя е обхванала 3 континента, 5 мафии, 2 секретни служби, 8 милиардера…

ПОСЛЕСЛОВ

Преди 23 години – през 1995 влязох в остър и много опасен конфликт със световни колумбийски наркомафии и правителството на Жан Виденов. Наследило рухнала икономика, практически фалирала банкова сфера, останало без финанси, то благосклонно даде разрешение у нас да се допуснат и да се изперат 10 млрд. долара мръсни наркопари – на първо време, а после и повече.
(поредица във в. „Труд”):
Наркокартели си поделят България,
властта помага, накрая идат куршумите
$ 9.5 МЛРД. СА МРЪСНИТЕ ПАРИ У НАС,
ВСЕКИ ВЛАСТНИК КОЗИРУВА ПРЕД ТЯХ
Кой да ги препира е основният политически и икономически проблем на прехода)

Написах, че:
„Тези пари корумпират и мафиотизират управлението така, че дори Херкулес не ще успее да изчисти авгиевите му обори. Държащите кормилото на властта политически сили също се криминализират докрай. Факт е, че досега нито политик, нито депутат повдига въпроса за тежките последици от безогледното пране на съмнителни капитали.
Продължи ли това, продължи ли така, ще бъдем втора Колумбия, втори „златен триъгълник.“ Появят ли се още трупове на дневен ред, значи вече сме.
Една крачка дели България от ада на наркоцарството и малка стъпка от преддверието на жестоката диктатура.”

23 години по-късно мога да направя същото заключение покрай сделката с ЧЕЗ.
Да, има и промяна. Списъкът на световните мафии се пообогати – вече и с една общосветовна, най-мощната сега „НДрагета.”

От едната страна в сделката са средства на санкционирани руски банки, на руски милиардер – перач на пари и негови мътни съдружници, също милиардери, на тяхна банка, зачената от обществена структура, известна като поделение на руска секретна служба.
От другата страна е Гинчето, опряно на мощното видимо рамо на държавната власт и невидимото на разни мафии – родни и световни.
Едни нечисти пари да бъдат изпрани с прякото съдействие и помощ на отговорни държавни институции, властта, елита, правителството и самия премиер Борисов. И не само с помощта, но и чрез държавните пари, които накрая ще купят дяловете на ЧЕЗ от Гинчето и така ще легитимират напълно и безусловно мръсните мънита да светят като Сваровски кристал.

От третата страна сме ние. И България.
Паричните потоци в родната група ЧЕЗ годишно по официални отчети са 1.5 милиарда, а според мен – към 3 млрд. Затова е и апетитът отвън, от подземния глобален бизнес – ще се пере на едро. И чрез България – в цяла Европа и светът.
Парите са и власт. В случая – на световни мафии, далеч по-безпощадни от родната.
Тези пари ще закупят медии, предприятия, ще създадат свои нови политици. Те ще вземат тока на България – на първо време, за да й запалят свещта! И на нея, и на всички нас, живеещи на тази територия, когато я завладеят окончателно.

И накрая ще запалят свещта и на вас, управниците на тази страна и семействата ви, защото знаете далеч повече от мен за тях – другарувате се. И защото, когато светът се намеси, ще се окаже, че сте излъгали тези мафии в очакванията им, ама сте прибирали комисионите им.

„НДрагета” се оказа стъпила в кабинета на словашкия премиер Фицо – сред съветниците му.
Един „гад” като мен – журналист, плати с живота си разкритията, които направи.

Г-н Премиер,
Трябва ли да считам, че освен разни родни мафии „Килъри“ и световните мафии са стъпили не само при министрите ви (засега мога да го докажа за двама), не само сред елита от родни политици (вкл. опозиционни) и олигарси, но и пряко във Вашия кабинет?
Поканени лично от Вас, за да се здрависват и прегръщат с Вас, понеже стоите зад тази сделка и купувача в нея Гинчето?

Бележка:
Публикацията ще бъде изпратена от мен на европейските органи на ЕС и външни министерства с искане за реакция.
Тя ще бъде изпратена и на чешкия президент, на премиера им, на ръководните органи на ЧЕЗ, на чешки медии.
Трябва да знаят, че освен пране на пари сделка за ЧЕЗ, както стана с фотоволтаиците няма да има. Такъв е замисълът – за хора като тях и с тяхната информираност ще стане ясно защо.
Най-вероятно споразумяването с Гинчето ще отнесе и кариерите на тях самите.
Надявам се, че този път българите ще се събудят от летаргията. У нас може да е лошо, но все пак сме рай в сравнения с Колумбия и дълбокия италиански Юг.

На една от снимката е Олег Попов – съдружникът на Гинчето и семейство Върбакови и дясна ръка на „Кървавата Мила“ – бос на Килърите.

  •  Григор Лилов

Последно от БЪЛГАРИЯ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница