Свещените дървета на различни народи и култури

 

Липата е дървото на Богородица

В по-старите времена хората почитали силно дърветата. Те ги смятали за символ на смъртта и възраждането.
Природата е заложила в дърветата лечебни и магически свойства; хората ги садели в дворовете си, за да се предпазят от магии, уроки, зли сили.

1. Върба. Някога хората смятали, че ако ги обземе тъга, безпокойство, тревога, мъка, могат да поседят под нея и да й разкажат за проблемите си. Върбата ще им помогне да се успокоят.

2. Дъб. Дъбът свързва много поколения; наричат го „световно дърво“. Прадедите ни вярвали, че почвата под него има лечебни свойства. Неслучайно дъбът бил сакралното дърво на друидите – келтските жреци.

3. Бреза. Според народните вярвания брезата има лечебни свойства и може да отнема болестите на хората. В народната медицина се използват листата, пъпките, сокът. Под брезата изливали водата, с която е къпан болен, или оставяли дрехите му под нея; така брезата отнемала болестта му.

4. Кедър. Ливанският кедър, с мощната си корона, бил символ на безсмъртието.

5. Липа. Славяните почитали липата като свещено дърво. Големите стари липи растели близо до църкви и храмове. Тя според православните е дървото на Богородица. Когато Светицата се спусне от небето, сяда под липа да си почине. На липа окачвали икони и се молели за здравето на близките си.

6. Кипарисът е райско дърво, светъл символ на радост и тържество. В много религии се смята, че той гони бесове. Хората свързват благоуханието на кипариса с уханието, което излъчват иконите. Той е изобразяван в много картини с библейски сюжети.

7. Борът е дърво на пътя и съдбата. Славянските народи смятали, че той символизира неотменимостта на съдбата. Клончета от бор използвали за лечебни цели и в обреди.

8. Топола. Смятали я за дърво на края и смъртта, макар че тя не излъчва негативна енергия, а е мощна защита от смъртта; от нейни клончета изработвали талисмани, за да се предпазят от гнева на боговете.

9. Елата е символ на вечния живот.

10. На Мадагаскар културата на поклонението на дървета е основана на вярата, че душата на прадедите живее в тях. Там почитат баобаба.

11. В Мексико почитат дървото Таксодиум, което е от семейството кипарисови; то има най-дебелия ствол от всички дървета в света; предполага се, че възрастта му е на две хиляди години; посадено е от един ацтекски жрец.

12. Британците от град Гластънбъри се покланят на свещеното дърво глог; местните християни вярват, че той е посаден от последователя на Иисус Йосиф Ариматейски, който пътешествал със Свещения Граал, след като месията бил разпънат. Дървото цъфти два пъти в годината – на Великден и на Рождество Христово. Всяка зима едно клонче от него се изпраща на кралското семейство.

13. В Калифорния се почита култовата секвоя Ченделир, висока около 96 метра. В ствола й е издълбан тунел, в който може да се побере лека кола.

14. Специфичният аромат на евкалиптова гора е типична за някои райони в Австралия; родината на австралийския евкалипт е Нова Зеландия.

Четете книгата на издателство PACПEP „Божественото влияние на дърветата върху човека“

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница