Селенът – Един от най-важните за здравето минерали

Всички знаем колко важни са желязото, калият, калцият и магнезият за организма, но се сетихме за селена по времето на т.нар. пандемия от коронавирус. Той влиза в списъка с 19-те най-важни за здравето минерали. Борбата със стареенето и онкологията е едно от свойствата на селена.

Минералът селен е открит от учени през 19 век. Първоначално го смятали за отровен, но по-късно става ясно, че той се бори със свободните радикали, които разрушават клетките.

В организма на възрастен човек трябва да се съдържат не по-малко от 15 милиграма селен. Най-голямо количество от него се съдържа в мозъка, черния дроб и репродуктивните органи.

Каква е ролята на селена в организма на човека

Той участва в повечето процеси, които протичат в човешкия организъм; активизира защитните сили и засилва имунната система, подобрява обмяната на веществата, регулира хормоналния фон, нормализира работата на стомашно-чревния тракт, извежда от организма шлаките и токсините.

Селенът подобрява работата на репродуктивните органи, снижава риска от сърдечно-съдови заболявания, подобрява работата на нервната система, укрепва ноктите и косата, влияе положително на кожата, подобрява функционирането на щитовидната жлеза, снижава риска от онкология.

Най-важното свойство на селена е, че е антиоксидант. Той неутрализира свободните радикали, снижава нивото на лошия и повишава нивото на добрия холестерин, разрежда кръвта.

Специалисти често препоръчват да се добавя селен в менюто за профилактика на рак и облекчаване на заболяването. Той снижава риска от рак на простатата, на дебелото черво и на белия дроб.

За човек, който тежи 70 кг, на ден трябва да употребява не по-малко от 150 микрограма селен.

Когато селенът се употребява едновременно с животински мазнини, се усвоява само на 20%. От растителната храна се усвояват 60-80% от него.

Признаци на дефицит на селен

Слабост и болки в мускулите
Нарушена работа на репродуктивната система
Болести на щитовидната жлеза
Сърдечни проблеми – нарушено кръвообращение и аритмия
Ставни болести

Продукти, които съдържат селен

Най-много селен съдържат чесънът и бразилските орехи. 20 грама от тях попълват дневната норма от минерала.
Селен съдържат морските продукти, свински и телешки бъбреци, пилешки и патешки черен дроб, жълтъци, ядки, семки, бобови храни, броколи, морска сол.

Не бива да се вземат добавки със селен едновременно с аспирин и други лекарства, които намаляват съсирваемостта на кръвта. Селенът засилва действието на успокоителните средства и снижава ефективността на препарати за намаляване на холестерина в кръвта.

АКО ИСКАТЕ ДА НАУЧИТЕ ПОВЕЧЕ ЗА МАКРО- И МИКРОЕЛЕМЕНТИТЕ, ЗА РОЛЯТА ИМ В ОРГАНИЗМА НА ЧОВЕКА, ЧЕТЕТЕ КНИГАТА НА ИЗДАТЕЛСТВО „PACПEP“ – „КАЛЦИЙ, МАГНЕЗИЙ, КАЛИЙ И ДРУГИТЕ МИНЕРАЛИ НА ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА“

Най-важните минерали за здравето ни са калцият, магнезият, фосфорът, калият и натрият, затова те са нужни на организма в големи количества. Не е възможно да получим достатъчно минерали с храната, не е възможно да се запасим с огромно количество от тях. За да отговорим на въпроса, по какъв начин да запазим баланса между макро- и микроелементите, какви са симптомите на дефицита и излишъка им и как да ги попълним, ако не достигат, ние решихме да напишем тази книга.
Минералите помагат на организма да преработи храната, която употребяваме. Благодарение на тях ние се зареждаме с нова енергия и сила, възстановяват се и се регенерират тъкани в организма ни. Ако той се лиши от макроелементи и микроелементи, може да загине. Достатъчни нива на минералите означават здраве и продуктивно функциониране на целия организъм.
Недостигът на минерали днес засяга повече от два милиарда души в света и той е една от причините за много сериозни заболявания.

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ