Сенатор Круз отново внася проектозакона за обявяването на Мюсюлманските братя за терористична организация


Вчера сенатор Тед Круз отново внесе стоящия от 2015 г. проектозакон за обявяването на МБ за терористична организация. Това е третият опит, след като през 2017 г. дискусията за гласуването му отне повече от месец.

Обявяването на МБ за терористична организация е едно от неизпълнените обещания на президента Тръмп. Това беше залегнало в предизборната му програма през 2016 г. Тя е и причината неговият последен опонент на първичните избори в Републиканката партия, а именно Тед Круз, да вкара проектозакон, с подобно съдържание, още в първата година на управлението на Тръмп. Според запознати негативното настроение на отиващия си държавен глава спрямо конкретната правна норма тогава е било мотивирано от желанието да не бъдат влошени отношенията с Турция, още в самото начало на мандата.

Вероятно сега нещата изглеждат по-различно, особено на фона на заявените от избрания президент Джо Байдън отношения с Турция.

Настоящият проектозакон е внесен от четирима сенатори, а Круз е ръководител на групата. По процедура Държавният департамент трябва да даде становище дали МБ изпълняват критериите на терористична организация. Остава неясно какво ще е становището на външнополитическата институция на САЩ в условията на рязко влошените през последните месеци отношения САЩ-Турция. Според специалисти сега вероятността да се даде реален ход на този проектозакон е чувствително по-голяма, отколкото в предходните опити.

  • The Foreign Insider

 

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

The Bulgarian Times

Фейсбук страница