Сензационно: Владимир Висоцки имал отношение към ликвидирането на Георги Марков в Лондон

Това твърдят в книгата „Висоцки: суперагент на КГБ“ авторите й Фьодор Раззаков – историк на киното, и бившият служител в КГБ Михаил Крижановски. За много почитатели на творчеството на Владимир Висоцки това е сензация.

 

Според авторите в последните години на живота си Владимир Висоцки бил много ценен агент на външното разузнаване в КГБ и косвено участвал в някои, превърнали се вече в легендарни, операции на съветските специални служби, включително и в ликвидирането на известния български дисидент Георги Марков в Лондон.

 

Тези факти звучат действително като сензация, но определена логика авторите имат. Те посочват доста убедителни мотиви, които обясняват в нова светлина някои по-рано неясни събития в живота на Висоцки.

 

Книгата „Висоцки: суперагент на КГБ“ разгневила Никита Висоцки – неговия син, който дал под съд авторите й и издателството. Ищецът поискал книгата да бъде иззета от продажба, тъй като съдържа клеветнически сведения и оскърбление на паметта на покойния му баща. Никита Висоцки поискал публично извинение и опровержение. Съдът решил двете книги на издателството „Алгоритъм“ – „Другият Висоцки“ и „Висоцки: суперагент на КГБ“, за забранени за преиздаване в Русия. Първият им тираж трябвало да се изземе от продажба веднага след провъзгласяването на присъдата. Като компенсация за моралната вреда, издателството се задължавало да изплати на ищеца по 300 хиляди рубли за всяка книга.

 

Делото обаче се превръща в отлична реклама на тези книги и още преди произнасянето на присъдата, първият тираж бил изкупен. Освен това в решението на съда нищо не се споменавало за разпространението на тези книги в Интернет. Затова днес всеки желаещ може безплатно да ги прочете; те са в открит достъп.

 

Историята за връзките на Висоцки със спецслужбите е изложена много убедително и аргументирано, макар че не се посочват преки доказателства или документи. На читателя се предлага сам да оцени представените аргументи и да си направи сам изводите.

 

Отношенията на Висоцки с властта не са враждебни, но не са и приятелски. Днешното поколение, което чете стихотворенията му, се чуди защо властта толкова се е страхувала от него. Висоцки никога не се е обявявал против съветския строй, а песните му за войната по патриотизъм и проникновение дори са по-силни от песните на „официалните“ автори. Иронията в песните и стихотворенията му се отнасят основно до човешките чувства и пороци, но не и до държавния строй. Но властта се страхува от него, творчеството му не се публикува, а служители на държавна сигурност тайно го следят.

 

Днес Владимир Висоцки е признат и от властта, и от официалната култура. Той самият е легенда, а творческото му наследство – гордост за руската култура. В последния му път го изпраща почти цялата Москва. Всичко, с което се занимава Висоцки – поет, актьор, певец, писател, сценарист, има особен колорит и веднага става популярно сред народа. Плочи с песните му почти не се издават, но цялата страна ги знае и пее; стихотворенията му не се публикуват, но хората, които дори са далеч от поезията, могат да ги декламират; Висоцки няма много роли в киното, но всичките му филми се знаят и обичат от милиони зрители. Московчани имат възможност да гледат театралните постановки с неговото участие на Таганка, въпреки че не е лесно да се сдобият с билети; често се налага да висят на опашка цели денонощия.

 

Превод: Издателство PACПEP

Последно от СВЯТ

Страница във Фейсбук

Страница във ВКонтакте

ПОДКРЕПА ЗА САЙТА

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

The Bulgarian Times