Синът на конституционния съдия Константин Пенчев с 1,2 милиона в Люксембург (ДОКУМЕНТИ)

Любомир Константинов Пенчев е собственик на фирма в Люксембург, която има активи за 1,2 милиона лв. Фирмата е акционерно дружество с име “Промобел” (Promobelle S.A.) и се занимава с недвижими имоти. Любомир Пенчев притежава 100% от акциите, сочат официалните данни от Регистъра на собствениците в Люксембург (RBE), разкри Биволь. Той е син на бившия депутат, председател на ВАС, омбудсман и настоящ конституционен съдия Константин Пенчев. Парите са се появили по сметките на фирмата през 2014 г. и източникът е заем от неизвестен субект. Същата тази година Пенчеви купуват два апартамент в София – на “Витошка” и “Раковска” за общо 600 000 лв. През това време Пенчев е 4-та година Национален Омбудсман на Република България, а синът му е едва първа година действащ адвокат в САК.

    “За пръв път чувам, че името ми е в някакъв регистър”

– коментира Любомир Пенчев по телефона, когато беше помолен да обясни факта, че е бенефициер на люксембургски компании и този факт е публично достъпен. Той поиска да му бъдат пратени въпроси по електронна поща с повече подробности. След като изпратихме въпросите Пенчев потвърди, че ги е получил и обеща да отговори до края на работния ден (вторник), но това не се случи. Баща му Константин Пенчев не отговори на обажданията ни.

Разкритието е резултат от OpenLux – международно журналистическо разследване, което свързва данните за собствениците с данните за фирмите във Великото херцогство. В него участват Le Monde, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP и други разследващи медии в Европа, Африка, САЩ и Азия.

Водещ партньор в OpenLux е Le Monde, който предостави база данни с 4 милиона документи и записи извлечени от онлайн платформата на Люксембургския бизнес регистър и споделени с екипа на #OpenLux. Те включват корпоративни документи, финансови отчети и декларации за бенефициерни собствености от повече от 260 000 компании, обхващащи период от 1955 г. до декември 2020 г. Записите включват имената на 117 424 отделни бенефициери на люксембургски компании, сред които се откриват имената на 130 българи. Един от тях е Любомир Пенчев.

Константин Любомиров Пенчев е собственик на 100% от акциите на “Промобел”

За да потвърди официално тази информация Биволъ заплати за справка от Регистъра на собствениците в Люксембург. Тя е подписана с електронен подпис на Регистъра и в нея са указани трите имена и датата на раждане на Любомир Константинов Пенчев, формата на собствеността – 100% от акциите на “Промобел” и датата, на която е декларирана собствеността: 25/11/2019 г.

Пенчев на “Витошка”, Пенчев на “Раковска” и Пенчев в Люксембург

През 2014 г. в България семейството на омбудсмана Константин Пенчев прави две имотни сделки. На 25 август 2008 Пенчев – син купува апартамент от 150 кв.м. на “Витошка” за 391 166 лв., а два дни по-късно Пенчев – баща също купува апартамент от 111 кв. на столичната улица “Раковска” за 217 097 лв.

Като Омбудсман Пенчев – баща декларира сделката пред Сметната палата. Като източник на средствата е посочено “банков влог на Мирена Пенчева”.

Пенчев – син тогава е бил едва на 30 г. в самото начало на юридическата си кариера. Той за пръв път влезе в публичното пространство след като Яне Янев от РЗС попита дали “синът на Константин Пенчев е кадрови агент на ДАНС”. От публичните регистри става ясно, че младият Пенчев е започнал адвокатска практика през 2013 г.  Към 2014 г. той няма никакви участия във фирми. В имотната му партида няма данни да е продавал имоти или да е теглил банкови ипотечни заеми. Ето защо солидната сума от 200 000 евро за апартамента на “Витошка” е интересна за обяснение.

Но още по-трудно е да се обясни фактът, че според Регистъра  в Люксембург Любомир Пенчев се явява действителен собственик на фирма, която през същата тази 2014 г. е отчела внезапно 550 000 евро увеличение на активите, а през 2015 г. е отчела 400 000 евро вложени в недвижими имоти.

Фирмата “Промобел” с капитал 50 000 евро съществува още от 2008 г. и управители са местни лица. Биволъ анализира всички налични отчети на “Промобел” до 2019 г., от които се вижда какви активи са осчетоводени и какви са те – недвижима собственост, движима собственост, финансови инструменти или кеш в банкови сметки.

Капиталът на “Промобел” е формиран със заем от друга фирма и фирмените отчети до 2014 г. са еднотипни. Те не показват никакви движения на активи, а само наличието на дълг към фирмата, която е предоставила заема.

Но през 2014 г. “Промобел” сменя управителите си и в отчета за същата година активите скачат от 46 000 евро на 624 000 евро, а фирмата поема дългосрочен дълг, възлизащ на 625 094,45 евро. Произходът на тези средства не е известен и не е ясно кой дал назаем на “Промобел” такава солидна сума. През следващите години този дълг не намалява.

През 2015 г. “Промобел” вече отчита 401 016,48 “недвижими материални активи”, което е техническия термин за владеенето на недвижим имот. Стойността на тези активи нараства във времето и за 2019 г. е 480 904,14 евро. Авоарите в банката се стопяват до 33 246 евро и общият актив на фирмата намалява леко до 592 492 евро.

Така може да се заключи, че към настоящия момент семейството на конституционния съдия Константин Пенчев владее активи придобити през 2014 на обща стойност  близо 1,8 милиона лева, от които 1,2 милиона лв. са във Великото херцогство.

  • Източник: БиволЪ

 

Швейцарските сметки на д-р Тренчев и главния секретар на КТ «Подкрепа» (ДОКУМЕНТИ)

 

Григор Лилов: Влизаме в чакалнята на еврото с няколко условия! Валутният борд и курс остава едностранно задължение на България без подкрепа от Европейската централна банка! Механизмът и Банковият съюз започват да действат от 1 октомври след направена положителна оценка за съответствие! Съвет! Обърнете парите си във валута, както избягвате двете банки със спорна репутация, освен ако въобще не ви е еня за парите

 

Минало незабравимо | Треньорът на Бойко Борисов: «Изгоних Бойко Борисов от таекуондото – той е страхливец! Имаше два прякора – Прани гащи и Борсука!»

 

Последно от БЪЛГАРИЯ

Свободно, нещастник!

ПО ТЕМАТА Румен Сорос активира С0VID геноцидът в България! По план (ОБНОВЕНА) Какъв е планът, който