Системата; Случилото се; Недосегаемите; Механизмът! Тази система толерира чадата на олигархията. Тази система уби Милен Цветков. Тази система ще продължи да убива! (ВИДЕО)

 

СИСТЕМАТА

На 22 ноември 2016 г. Милен Цветков направи предаване под надслов „Трябва ли да бъде освидетелстван мъж, убил двама в катастрофа”

 

Междувременно след предаването убитите вече станаха трима.
Разследване направих и аз.
Днес, 24 април в ранния следобед убиецът беше освободен предсрочно от затвора заради добро поведение!

СЛУЧИЛОТО СЕ

Три фамилии, белязани от смъртта, винаги ще помнят онази нощ преди четири години – на 18 ноември 2016 г.
Атанас Ламджиев, племенникът му Димитър, Виолета Стоянова и студентката Полина Караиванова работили в магазин в центъра на Пловдив, където аранжирали украса за предстоящата Коледа. Поръчката идвала от столична фирма, а отговорник за магазина била Виолета. Влюбените Димитър и Полина помагали по-бързо да свършат. След като изпипали нещата по украсата, Ламджиев ги взел в служебното си „Пежо, за да ги разкара по домовете.

Точно в 1,30 ч на кръстовището на бул. „Руски“ и ул. „Ген. Данаил“ Николаев били връхлетени от младеж с бясно движещо се „Ауди А7”. До шофьора на предната седалка в „Пежо”-то била Виолета Стоянова, а отзад – племенникът му Димитър и приятелката му Полина. По чудо, макар и с тежки травми, оцелял само Димитър.
Ударът бил толкова силен, че тежката лимузина отхвърлила пежото до намираща се на десетки метри спирка на градския транспорт. Ламарините на заслона се огънали.
Ламджиев и пътуващата на предната седалка Виолета загинали на място, а линейки откарали Димитър и Полина в болница. Единствено младият мъж оцелял в катастрофата, а студентката Полина заради тежките, несъвместими с живота травми въпреки усилията на докторите издъхнала след 8 дни.

НЕДОСЕГАЕМИТЕ

Шофьорът се казва Любомир Трайков, син на Младен Трайков, едър транспортен бизнесмен от Пловдив.
Веднага след инцидента Любомир първо звъни и разговаря с баща си, а едва след това вика „Бърза помощ”.
Един съществен „детайл“!
Проба за алкохол не му е взета, понеже „устата му била разкървавена”. Пробата е взета едва на следващия ден, в 9 часа сутринта и показва почти 0,8 промила.

Започват въртелите и всякакви хватки, та чак до опит да бъде изкаран луд. Прокуратурата иска 10 години затвор.
Аз правя разследване, Милен Цветков прави предаване.

И нищо!
Понеже Окръжният съд му дава 4 години затвор, Апелативният завишава наказанието на 6 години.
На 14 март 2018 Върховният касационен съд намалява присъдата, като окончателно отсъжда само 5 години и младежът е вкаран в затвора.
Мотивът на върховните съдии за тази присъда: наказанието не е справедливо отмерено при посочения от въззивната инстанция баланс на смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства. Неправилно са посочени отегчаващи обстоятелства, които не съществуват или е недопустимо да се отчитат наслагващо се. (в „наслагващото” се става дума за 12 предишни акта за пътни нарушения, от които 5 за превишена скорост и за много късното позвъняване до „Бърза помощ”)

МЕХАНИЗМЪТ

2 години, 1 месец и 10 дни по-късно, днес, на 24 април в ранния следобед Любомир Трайков напусна затвора и излезе на свобода.

Пред състава на Окръжния съд предсрочното освобождаване беше мотивирано от прокурор и затворнически власти така:
– Докато е бил зад решетките, е получил 7 награди, включително и отпуски. Винаги се е прибирал навреме и не е допуснал нито едно нарушение. (бел.: много отпуски, като засега една е с продължителност за лятна почивка, вероятно има и втора такава, но все още не съм я установил);
– Работил е през цялото време, докато е бил в затвора;
– Констатирано е пълно изпълнение на плана на присъдата;
– Стриктно е спазвал правилата за вътрешния ред;
– Участвал е в групови и индивидуални занятия;
– Оказал е финансова помощ на една от пострадалите;
– Становището и на пробационния служител и на началника на затвора е било положително;
– Оценката на риска за допускане на друго престъпление от Трайков е намалена на 9 точки от общо 150.

„Съжалявам за всичко, искам по-лека присъда, за да мога да продължа нормално живота си”, каза навремето пред съда Любомир Трайкова.
Получи онова, които искаше – първо много лека присъда, сега – опрощаване на част от нея и възможност за нормален живот.
Тримата мъртви няма какво да получават освен цветя върху гробовете им от родители и от три осиротели деца.

Навремето се разрази обществено негодувание около този случай, за което приносът е на Милен Цветков (случаят завърши днес по очаквания от мен начин) За редица др. подобни случаи също имаше обществен натиск с негови и мои приноси.
Но всички скандали се оказаха буря в чаша вода. Защото само няколко журналистически гласа и относителна малка група активни граждани не са в състояние да променят СИСТЕМАТА.
Тази СИСТЕМА толерира чадата на олигархията.
Тази СИСТЕМА уби Милен Цветков.
Тази СИСТЕМА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА УБИВА!

 Григор Лилов

Последно от БЪЛГАРИЯ