Скандал! Германският конституционен съд оспори мерките на Европейската централна банка!

Под въпрос е финансирането срещу икономическата криза

Днес Германският федерален конституционен съд постанови, че


Европейската централна банка (ЕЦБ) е превишила правомощията си, като стартира мащабна програма за обратно изкупуване на активи (QE) през 2015 г. и нареди на германското правителство да „предприеме активни стъпки“ за противодействие на изпълнението на тази програма в сегашния й вид.


Решението на съда поставя под въпрос правомощията на ЕЦБ , както и тактиките, използвани от Европейската централна банка за подкрепа на икономиката заради Короначумата.

В крайна сметка това може да ограничи възможността на ЕЦБ да купува активи, което в момента е основният инструмент за Европейската централна банка за борба с икономическата криза, причинена от пандемията на коронавирус, пише Доу Джоунс.

Решението на съда дойде като изненада, тъй като преди това той се съгласи с Европейския съд, че програмата за обратно изкупуване на облигации на ЕЦБ не е форма на така нареченото „парично финансиране“ на държавите от Централната банка, което е строго забранено в еврозоната.

Въпреки това германският съд постанови, че прилагането на тази програма има отрицателни странични ефекти, включително да навреди на инвеститорите и да позволи на „зомби компаниите“ да не потънат и да продължат да цитат неоправдано средства.


СЪДЪТ РАЗПОРЕДИ НА БУНДЕСБАНК ДА ПРЕКРАТИ УЧАСТИЕТО СИ В ТАЗИ ПРОГРАМА В СРОК ДО ТРИ МЕСЕЦА, АКО ЕЦБ НЕ УСПЕЕ ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ Е ДЕЙСТВАЛА „ПРОПОРЦИОНАЛНО” НА ЦЕЛИТЕ СИ, КАТО ПУСНА QE.


„Колкото по-дълго продължава тази програма и нейният обем нараства, толкова по-голям е рискът ЕЦБ да стане зависима от политиките на държавите от еврозоната, тъй като тя вече не може просто да спре да купува облигации и да изостави програмата, без да нарушава стабилността на еврозоната,“ заяви Германският федерален конституционен съд.
Неофициално Съдът заяви, че не оспорва другата схема на стойност 750 милиарда евро, предназначена за пряко подпомагане на икономиката зарази Короначумата.

Решението му не създава законови задължения за ЕЦБ, но ще засили противопоставянето на Бундесбанк, която преди това изрази несъгласието си с програмата QE от една страна, а от друга – може да повлияе на финансирането на изпадналата в криза евроикономика и европейски банкови финанси.
В официално изявление Еврокомисията заяви, че европейските закони имат приоритет над националните.

 Григор Лилов

Последно от СВЯТ

Виктор Орбан: «Всички глобалисти могат да вървят по дяволите, защото в Тексас дойдох аз!» (ЦЯЛАТА РЕЧ НА БЪЛГАРСКИ+ВИДЕО) Владимир Путин: «Западният глобалистки модел е обречен, всичко се движи в различна посока»

Виктор Орбан говори на Конференцията за консервативно политическо действие CPAC в Далас, Тексас (пълното изявление) (Излиза на

Фейсбук страница