Следваща стъпка в проследяването на данни от правителствата е “Интернет на нещата“

Експерименти на американските ВВС с мониторинг на периферни устройства – от автомобили до фитнес тракери

От Байрън Тау, 27/11/2020

ВАШИНГТОН – Американските правителствени агенции от военните до правоприлагащите органи изкупуват данни от мобилни телефони от частния сектор, за да ги използват за събиране на разузнавателни данни, наблюдение на противници и залавяне на престъпници. IRS Used Cellphone Location Data to Try to Find Suspects.

Сега ВВС на САЩ експериментират със следващата стъпка.

Изследователската лаборатория на ВВС тества търговска софтуерна платформа, която използва мобилните телефони като прозорец за използване на стотици милиони компютри, рутери, фитнес тракери, съвременни автомобили и други мрежови устройства, известни общо като „Интернет на нещата“.

SignalFrame, базираната във Вашингтон компания за безжични технологии, разви способността да използва софтуер, вграден в цели пет милиона мобилни телефона, за да определи местоположението в реалния свят и идентичността на повече от половин милиард периферни устройства. Компанията казва на военните, че нейният продукт може да допринесе за усилията за цифрово разузнаване, които вплитат класифицирани и некласифицирани данни, използвайки машинно обучение и изкуствен интелект.

Изследователският екип на ВВС прие и е отпуснал безвъзмездна помощ от 50 000 долара на SignalFrame като част от програма за научни изследвания и разработки, за да проучи дали данните имат потенциални военни приложения, според документи, прегледани от The Wall Street Journal. По програмата ВВС биха могли да предоставят допълнителни средства, ако технологията се окаже полезна.

SignalFrame е работил до голяма степен в търговското пространство, но документите, прегледани от списанието, показват, че компанията също се стреми към държавен бизнес. Основен инвеститор е Razor’s Edge, фокусирана върху националната сигурност фирма за рисков капитал. SignalFrame нае бивш военен офицер, за да създаде бизнес и представяше продуктите си на военни изложения, включително „pitch day“, спонсориран от технологичен инкубатор, свързан с командването на САЩ за специални операции в Тампа, Флорида.

Продуктът на SignalFrame може да превърне гражданските смартфони в устройства за подслушване – известни също като снифърси – които разпознават безжични сигнали от всяко устройство, което се намира наблизо. Компанията в своите маркетингови материали твърди, че може да различи Fitbit от Tesla от устройство за домашна сигурност, като записва кога и къде тези устройства се появяват във физическия свят.

Използвайки технологията SignalFrame, „едно устройство може да влезе в бар и да види всички останали устройства на това място“, каза човек, който е чул за продукта SignalFrame на събитие в маркетинговата индустрия.

Интересът на ВВС към проследяване на периферни устройства е част от по-широк ход на военните и други правителствени агенции за използване на практиките за събиране на данни от технологичната и рекламната индустрия за извличане на разузнавателни данни и прозрения за глобални горещи точки, обекти на интерес или дори имиграция и граничен контрол.

„Заснемането и проследяването на уникални идентификатори, свързани с мобилни устройства, носими устройства, свързани автомобили – основно всичко, което има Bluetooth радио в себе си – е един от най-значимите възникващи проблеми с поверителността“, каза Алън Бътлър, временен изпълнителен директор и главен съветник на Електронния информационен център за поверителност, група, която се застъпва за по-силна защита на поверителността.

„Все по-често тези радиа са вградени в много, много неща, които ние носим, използваме и купуваме“, каза Бътлър, казвайки, че потребителите все още не знаят, че тези устройства постоянно излъчват фиксиран и уникален идентификатор до всяко устройство в обхвата.

Всеки ход за разширяване на такова проследяване върху периферни устройства би предизвикал подобни опасения относно поверителността. Всички готови за интернет устройства, държани от обикновените потребители, могат да бъдат идентифицирани с 12-цифрено число, известно като MAC адрес. Техническите компании са предприели някои стъпки, за да ограничат телефонните приложения да записват такива идентификатори, но това не е попречило на SignalFrame да събира и проследява близките устройства въз основа на тези идентификатори.

SignalFrame отказа коментар. Изследователската лаборатория на военновъздушните сили не отговори на множеството искания за коментар.

Събирането на данни от този тип работи само на телефони с операционна система Android, създадена от Google на Alphabet Inc., според Джоел Риърдън, професор по компютърни науки в Университета в Калгари. Apple Inc. не позволява на трети страни да получат подобен достъп по линията й iPhone.

Според независими оценки мобилните телефони с Android представляват повече от 70% от световния пазарен дял. Google не отговори на искането за коментар.

Данните на SignalFrame имат много приложения в цивилния свят, включително дават представа за това какви технологии и къде се възприемат. Това помогна на Verizon Communications Inc., например, да измери усвояването на домашните Wi-Fi рутери от следващо поколение, според казус, публикуван на уебсайта на SignalFrame.

Потребителите на мобилни телефони улесняват събирането на данни, като предоставят достъп, обикновено под формата на изскачащ прозорец, когато потребителят отвори приложение, според документите, прегледани от списанието и хората, запознати с компанията. Тъй като телефонът също така знае собственото си местоположение в реалния свят, когато срещне устройство, SignalFrame след това може да записва и да картографира къде това устройство се появява в пространството и времето.

Подобна технология за позициониране се използва широко в американските корпорации. Когато потребителите дават разрешение на своите телефонни приложения, повечето не знаят, че данните им за близките устройства се използват, за да се определи точното местоположение на телефона. Търговските обекти събират и анализират телефонни данни, за да разберат по-добре поведението на потребителите или да изпращат реклами до телефоните на клиентите в своите магазини, когато преминат покрай Bluetooth “маяк”, поставен наблизо.

Правителството на САЩ, отдавна заинтересовано да използва възможностите на приемниците в мобилните телефони, в миналото е купувало специализирани устройства, за да се възползва от тези технологии и е поставяло тези устройства на стратегически места. Органите на реда и разузнаването често използват устройства, наречени „скатове“ (How ‘Stingray’ Devices Work), които имитират търговски кули за мобилни телефони и събират данни за всички мобилни телефони в даден район.

Според запознати военните използват различни видове снифърси във военни зони за откриване, сигурност и разузнаване, но сега търсят за първи път да превърнат мобилните телефони на обикновените хора в специализирани сензори, които могат да бъдат подслушвани от правителството за свои цели.

„Разузнавателната общност има много изпълнители, които са изградили устройства, за да направят същото това нещо“, каза човек, запознат с технологичните възможности на американската армия. „Буквално бихме ги разположили из цял град в Ирак или Афганистан или където и да е. Но сега тези телефони са толкова усъвършенствани, че всъщност са компютри.“

Изглежда, че поне част от данните, които SignalFrame черпи, идват от търговски брокери, които вграждат малки пакети софтуер в телефони, за да събират данни за маркетингови цели, включително един доставчик, наречен X-Mode Inc.

Риърдън от Университета в Калгари заяви, че изследването му е открило поне две приложения – приложение за скоростомер и одометър, направено от разработчик, наречен Cool Niks, и приложение за проследяване на здравето, наречено „Sickweather“ – предават информация за близките компютри, Wi-Fi рутери и други устройства към сървъри, свързани със SignalFrame.

Разработчикът на Sickweather потвърди, че софтуерът X-Mode е вграден в приложението му. Разработчикът на Cool Niks не отговори на искането за коментар, но неговата политика за поверителност показва X-Mode като партньор.

Превод на български – Страничката “Монтагю Кийн”
Източник: The Wall Street Journal

ПО ТЕМАТА

Скритата опасност от радиацията от безжичния интернет и клетъчните телефони

Бивш сътрудник на СЗО разказва за главната цел на 5G (ВИДЕО С ДУБЛАЖ НА БЪЛГАРСКИ)

5G – от покривало към куршуми

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Електронният концлагер: 15 страни въвеждат цифров имунен паспорт (ВИДЕО – БГ СУБ)

 

Добре дошли в глобо-концлагера

 

Последно от ЛЮБОПИТНО

The Bulgarian Times

Фейсбук страница