След век приготовления отвори първата джамия в Атина

След век технически и административни трудности, миналия петък беше проведена първата молитва в Атина, столицата на Гърция. Там беше официално отворен първият ислямски религиозен храм. Джамията е изградена в близост до ВМС база и е в индустриалната зона на града. Прави впечатление, че джамията няма минаре. Нейният капацитет е да побира 350 души, но на първата молитва са присъствали 13 богомолци. Причината са наложените строги мерки против ковид-19 в цялата страна.

 

Вестник „Ню Йорк таймс“ информира, че от 1832 г. в града не е имало специализирано место за провеждането на ислямския религиозен ритуал. Тогава Гърция получава своята независимост от Османската империя. Плановете за строителство на джамия датират от 1890 г. Според вестника вероятно шумният съдебен процес и присъдите срещу активисти на гръцката партия „Златна зора“ е създал обществената обстановка за обявяването на отварянето на джамията.

 

Имамът на религиозния храм Мохамед Заки изразява своето задоволство от събитието. Той отбелязва, че на територията на Атина живеят около 200 000 мюсюлмани, предимно от Афганистан, Пакистан, Сирия и Бангладеш, които досега не са имали място, където да се молят. Досегашната практика на правителството беше да бъде отворен някой градски стадион, на чийто терен местните мюсюлмани да се молят по време на мюсюлманските празници.

The Foreign Insider

 

Антихристът вилнее със страшна сила в Християнска Европа (ВИДЕО)

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

Фейсбук страница