След успехите на правителството в Триполи, външните сили търсят смяната на Хафтар?

Очевидно събитията в Либия, след превземането на ВВС-базата ал Уатия и активизирането на бомбардировките на Тархуна /единственият значим град в западна част на страната/ от страна на войските на правителството на „Националното съгласие“, подкрепено от Анкара, изключително се динамизираха. Вероятно споменатият град скоро ще бъде превзет, тъй като Либийската национална армия /ЛНА, армията на Хафтар/ е изтеглила тежките оръжия от него, вследствие на противоречия с местните племена. Турските и либийските средства за масова информация на Сарадж разпространяват твърденията, че вероятно техните привърженици ще влязат в града, без битка. Въпреки че говорителят на ЛНА, генерал Ахмед Мисмари да твърди, че става въпрос за „хуманитарно оттегляне“, повечето наблюдатели считат, че просто армията на Хафтар е достигнала до своя краен предел на възможности. За това говорят и последните битки между двете противоборстващи страни.

Дискурсът на Мисмари, изявяващ се почти всяка вечер по медиите на подкрепящите Хафтар държави, подсказва, че ЛНА и най-вече заставащи зад нея външни фактори, ще търсят споразумение по подобие на това в Сирия. Мисмари все по-често използва израза „зона, изчистена от напрежение“, което беше понятие, родено на масата на преговорите в Астана. По подобие на Сирия, на Анкара й е ясно, че без споразумение с другата страна /в случая Русия/ не може да постигне реализирането на плановете си за установяване на нейно постоянно влияние в Либия. Експерти са на мнение, че и двете страни отчитат това, че те ще само ще загубят, ако се устремят да смажат другата. Сегашните военни действия в Либия са нищо повече, освен извоюване на по-добро положение на масата на бъдещите преговори.

Сякаш паралелно с военните действия все повече назряват обстоятелствата за активизирането на дипломацията. Според запознати, дори ОАЕ, които се изявяваха като „политическия ментор“ на Хафтар, са вече убедени, че е необходимо постигане на примирие. За стремеж за успокояването на напрежението говори и поведението на най-близко отстоящата в географско отношение до Либия европейска държава – Италия. Според правителството в Либия външният министър Луиджи ди Мао е заявил в контакт с негови представители, че европейската операция Ирини /следяща за налагане на ембарго на оръжията в Либия/, щяла да бъде провеждана и на източните граници на страната, т.е. тези с Египет, подкрепящ безрезервно Хафтар. Липсата обаче на официална декларация от Рим или ЕС в това отношение говори, че европейците в момента преговарят с Египет и с останалите фактори по този повод.

Най-важното обаче са предположенията на египетски медии, че Кайро и Абу Даби не гледат на Хафтар по същия начин след понесените загуби на терен. Експерти считат, че те желаят неговата смяна, като вероятно ще го оставят единствено на масата на преговорите, като му бъде отнето командването на ЛНА. Същият източник е на мнение, че Русия, която е най-влиятелната страна в про-Хафтар коалиция, е дори изцяло за подмяната на пенсионирания фелдмаршал. Не само възрастта /протурските медии непрекъснато поставят акцент върху думата „пенсиониран“/, но и слабата племенна идентичност, са част от недостатъците на Хафтар. Той е от малкото племе фурджан от Западна Либия, но е застанал начело на армия, съставено предимно от представители на племена от Източна Либия. В същото време е поставил начело на командването своите синове и близки. В либийското трибалистично общество това е съществен недостатък.

Вероятно в бъдещите преговори за търсене на помирителна политическа формула основна роля ще изиграе Алжир /подменяйки Мароко, в чийто град Схейрат през 2015 г. бе подписано ключовото за Либия споразумение/. Засега дипломацията на североафриканската страна се опитва да бъде неутрална и премерена. Двете срещи, организирани наскоро от президента Абдел Маджид Табун с представители на Турция и ОАЕ, говорят именно в тази посока. Италиански вестник отбелязва, че това става със съдействието на ООН. Така паралелно с битките на терен, вече се подготвя бъдещото регионализиране /федерализиране/ на Либия, което, в много голяма степен, съответства на трибалистичната структура на местното общество.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ