Словакът Ян Кубиш, предложен за пратеник на ООН в Либия, след отказа на Николай Младенов

Генералният секретар на ООН Антонио Гутиереш смята да предложи на СС на ООН бившия представител на световната организация за Ливан словака Ян Кубиш за специален пратеник в Либия. Това става след отказа на Николай Младенов да заеме поста, въпреки одобрението му от СС на ООН. Той посочи „лични и семейни причини“ за своето решение. Българинът беше избран на поста с 13 гласа „за“ и два „въздържал се“ /на Русия и Китай/.

Всъщност името на словака се завъртя като потенциален кандидат, още преди избора на Младенов, но американската страна беше твърде настоятелна за българина. Във вестник „Ню Йорк таймс“ се появи статия, в която бяха изложени качествата на бившия български външен министър, който до този момент беше представител на ООН за израело-палестинския конфликт.

Ян Кубиш е типичен представител на словашката дипломация, формирана преди политическите промени в Източна Европа. Роден в Братислава през 1952 г., и е завършил МИО в московския МГИМО. Впоследствие прави кариера в собствената си страна, като стига до поста министър на външните работи. Работи активно в различни структури на водещи международни организации – ООН, ГАТТ и ОССЕ. Получава два мандата генерален секретар на ОССЕ. Работи в Таджикистан, Афганистан и останалите страни от Централна Азия. През 2011 г. е назначен за специален пратеник на ООН в Афганистан, а в момента е в Ливан.

В автобиографичната справка Ян Кубиш е посочил, че знае следните езици – словашки /майчин/, чешки, руски, английски, в някаква степен и френски.

  • The Foreign Insider

Последно от СВЯТ