Смяната на властта във Вашингтон – причина за саудитско-турско затопляне и… екстрадиране на кадри на МБ от Саудитска Арабия

Проведеният пред два дни телефонен разговор между Ердоган и крал Салман предизвика изненада сред специалистите. Хладните, дори ледени отношения между Рияд и Анкара продължават повече от две години, след убийството на саудитския опозиционер Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул.

Видимо причината за инициирането на телефонния разговор от Ердоган е желанието на мюсюлманските членове на Г-20 да демонстрират солидарност пред останалите страни-членки на държавите с най-мощна икономика. Заедно с Индонезия, Турция и Саудитска Арабия за част от Г-20. Преди два дни Рияд беше домакин на поредната среща /виртуално проведена/ на върха на влиятелната организация.

В същото време експерти са на мнение, че всъщност появата на Джо Байдън в Белия дом е вероятната причина за сближаването на Турция и Саудитска Арабия. За двете ислямски страни Тръмп беше предпочитаният американски държавен глава. Въпреки че Тръмп наложи санкции над двама турски министри за кратко време, търканията за руското S-400 и изключването на Турция от програмата за производството на F-35, Анкара желаеше стария домакин на Белия дом. Все пак именно републиканците спряха в Сената, доминиран от тях, проектозаконите на Конгреса, доминиран от демократите, за признаването на „арменския геноцид“ и за налагането на пълни санкции на Турция. В същото време в Рияд си спомнят, че администрацията на Обама е била твърдо зад Мохамед бен Найеф като принц-престолонаследник на настоящия крал, за сметка на сегашния силен човек в кралството – сина му принц Мохамед бен Салман. На обратното мнение е настоящият американски президент.

Източници от Саудитска Арабия съобщават, че на редица кадри на Мюсюлманските братя, задържани в кралството, е било дадено, преди ден, разрешение да напуснат саудитска територия. Част от тях са отпътували за Оман, друга за Етиопия, а трета – за Турция.

Сред последната е и идеологът и дългогодишен лидер на партията „Ислах“, шейх Абдел Маджид аз Зандани. Тя е политическият субект, който представлява течението на МБ в тази страна. След превземането на столицата Сана от шиитските бунтовници хути през 2014 г., шейх Зандани намери убежище в Саудитска Арабия. Той обаче беше поставен под наблюдение. Беше му позволено единствено да ходи в Рияд и в Мекка.

Шейх Зандани има претенции, че е лечител на неизлечими болести. В разгара на кризата със заразените от спин деца в Либия, за което бяха обвинени българските медици, той твърдеше, че е намерил лекарство за лечението на смъртоносната болест. Дори представители на Асоциацията на родителите на децата направиха посещение при него, с цел да им даде лекарството.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Медведев нарече Байдън рептил

  Медведев нарече Байдън, Зеленски и още четирима западни политици рептилоиди Дмитрий Медведев е бивш президент и министър-председател, а