Специално обучени кучета се включат в борбата срещу короночумата

Любопитно
И КУЧЕТАТА СРЕЩУ КОРОНАУБИЕЦА

Специално обучени кучета ще се включат в борбата срещу короночумата в Англия

 

Британската асоциация „Медикъл дитекшън догс“ и Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина са си подали ръка в осъществяването на интензивна тренировъчна програма.
Курсът на обучение ще трае шест седмици.
Асоциацията има такъв при откриването на заболявания като рак, болестта на Паркинсон и някои бактериални инфекции. По същия начин кучетата ще бъдат дресирани да откриват COVID-19.

 

Д-р Клер Гост, главен изпълнителен директор и съосновател на медицински кучета за откриване, казва: „По принцип сме сигурни, че кучетата могат да открият COVID -19. Ние сме в момента търсим начина как да хванем миризмата на вируса от пациентите и да го представим на кучетата.
Целта е кучетата да могат да скринизират всеки, включително тези, които са безсимптомни и да ни кажат дали трябва да бъдат тествани. Това би било бързо, ефективно и неинвазивно и гарантира, че ограничените ресурси за тестване на NHS се използват само там, където наистина са необходими.“

Професор Джеймс Логан, ръководител на отдел за контрол на заболяванията в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина и директор на ARCTEC, заяви:

„Предишната ни работа показа, че кучетата могат да откриват миризми от хора с маларийна инфекция с изключително висока точност – над стандартите за диагностика на Световната здравна организация.
Знаем, че други респираторни заболявания като COVID-19 променят миризмата ни по тялото, така че има много голям шанс кучетата да успеят да го открият. Този нов инструмент за диагностика би могъл да доведе до революция в отговора ни на COVID-19 в краткосрочен план и може да бъде силно въздействащ. “

Григор Лилов

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times