Срещата Нетаняху – Мохамед бин Салман … на прицел на Иран

Безпрецедентната среща между израелския премиер Бенямин Нетаняху и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в неделя, вечерта на 22 ноември в грандиозния саудитски проект Неом, най-северозападната провинция Табук, стана фокус на вниманието на световните медии. На нея е присъствал и американският Държавен секретар Майк Помпео. Тя е трябвало да остане тайна, но израелски източник я разпространи в местния печат, а след това по света. Министърът на отбраната Бени Ганц е разкритикувал оповестяването й. От своя страна външният министър на Саудитска Арабия Халед бин Фархан категорично отрече да е имало подобно нещо.

Само няколко часа по-късно /в 3, 50 минути, сутринта в понеделник, 23 ноември/ саудитската информационна агенция информира, че на север от град Медина неизвестни ракети са извършили терористичен акт срещу резервоар с нефтени продукти. Не е имало човешки жертви. Доставките на Арамко също не са били засегнати.

В близкоизточни медии, близки до Иран, директно споделят, че ракетите „кудс 2“, изстреляни от територия, под контрол на йеменските бунтовници хути, са били иранско производство. Техният обхват е над 1 400 км, а те са прелетели около 700 км. В същото време запознати допълват, че разстоянието Джедда – Неом е 830 км.

Терористичното нападение е директен обстрел на израелско-саудитския контакт и вероятен съюз. Според анализатори става въпрос за демонстрация на иранската реакция на възможното подписване на мирно споразумение между Тел Авив и Рияд, по подобие на това с ОАЕ и Бахрейн.

Още през есента на 2019 г. американският министър на финансите Стивън Мнучин, по време на посещение в Израел, отбеляза, че ракетните възможности на „Ансаралла“ /движението на йеменските бунтовници хути/ застрашават Израел и морските коридори.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times