Сталин четял по няколко книги на ден! На година прочитал хиляди книги

„Дневната ми норма са 500 страници…“ – казвал на посетителите и сочел купчината книги на бюрото си

В библиотеката на Сталин присъствала цялата руска литературна класика: отделни книги и събрани съчинения. Имало много книги от Пушкин и за Пушкин.

Сталин получавал всички нови книги по интересуващите го теми, които се издавали в Съветския съюз. Немалко книги получавал и от автори. По разкази на Л. Спирин, към края на живота, Сталин имал в библиотеката си над 20 хиляди книги, от които върху 5,5 хиляди стоял надписът „Библиотека на Йосиф В. Сталин“, които били подредени по номера. Малка част от книгите били под ръка в кремълския му служебен кабинет. Голяма част от книгите се намирали в големи шкафове в квартирата на вожда в Кремъл. Една част от библиотеката на генсека се намирала в стаите и кабинета му на дачата в Зубалово.

Когато през 1935 г. построили нова дача на Сталин в Кунцево, там пренесли всичките му книги от старата дача.

След войната домът на Сталин в Кунцево бил разширен и там построили специален блок за библиотека, на един етаж под земята. Библиотекарите бил сменяни и тяхната съдба не е известна.

Библиотеките на Сталин не били украшения за кабинетите, дачите или квартирата му; много от книгите той постоянно преглеждал, други четял внимателно. Някои книги четял по няколко пъти. Най-често четял книгите с молив или с няколко цветни молива, подчертавал много фрази и абзаци, правел бележки в полетата.

„Книгите са мои роби“- казвал Маркс и изпъстрял полетата на всяка прочетена книга с бележки, на нужните страници. Сталин правел същото и следите от неговите четения са останали на страниците на стотици книги.

Антикомунист №1 на всички времена: Йосиф Висарионович Сталин

 

Нашата професия е да издаваме книги – издаваме книги за сметка на автора

Вашият коментар

Your email address will not be published.

Предишна Статия

Убит ли е Сталин, или умира от естествена смърт

Следваща Статия

На 6 март 1927 г. е роден колумбийският писател Габриел Гарсиа Маркес, станал класик още приживе

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

Don`t copy text!