Стомахът: Мозъкът на здравето

Неслучайно много учени наричат стомаха – центъра или мозъка на човешкото здраве. Здравият стомах гарантира отлична имунна система и здраве на всичките останали органи. Академик Борис Болотов е категоричен, когато казва: “Каквото и да ви заболи – лекувайте стомаха.” Ето защо трябва да знаем повече за този изключително важен орган и за цялата хранително-смилателна система..
Известно е, че когато се безпокоим, нервничим, изпитваме страх или силна радост, често получаваме чревно разстройство. Учени доказаха, че има тясна двустранна връзка между червата и мозъка на човека. Нервните преживявания се отразяват на работата на червата и състоянието на червата се отразява на работата на нервната система.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА СТОМАХА

Когато ядем, не се замисляме за това, какво се случва с храната в стомаха и червата и как се преработва в полезни за организма вещества. Неслучайно сравняват храносмилателния тракт като отоплителна система – за гориво служи храната, тръбите са червата, а ролята на котел изпълнява стомахът. Фактите разкриват колко важен е този орган.

1. Стомахът прилича на кух кожен чувал с мускули. С помощта на мускул в него попада храната, където се подлага на химическа и механична обработка; след това съдържимото се насочва към червата.

2. Мускулите на този храносмилателен чувал са толкова здрави, че човек може спокойно да яде в различни положения и дори като стои на глава.

3. Храносмилателният чувал на възрастен човек може да събере около 1,5 литра храна или вода. Той се разтяга и свива като гумен чувал.

4. Древните гърци смятали стомаха за живо същество в организма. Това потвърждават трудовете на древногръцкия лекар Гален. Това живо същество според гърците изпраща глад и кара човека да търси храна.

5. Стомашният сок съдържа голямо количество концентрирана солна киселина, която позволява да се преработи дори тежка храна и унищожава бактерии и микроорганизми, които попадат в организма с храната. рН на стомашния сок е 1,2. Тази киселинност му позволява да преработва дребни кости, дървесина и дори пластмаса.

6. Въпреки крайно агресивната среда в нашия храносмилателен чувал бактерията Хеликобактер пилори се чувства превъзходно в него.

7. В нормално състояние Хеликобактер пилори участва в процеса на преработване на храната, но ако популацията й стане много голяма, тя разрушава храносмилателния орган и предизвиква язви.

8. Силната киселинна среда постоянно разяжда стените на стомаха. За поддържане на нормална работоспособност организмът е принуден постоянно да обновява своя епителий на вътрешните стени.

Търсете най-новата книга на издателство PACПEP “Стомахът – мозъкът на здравето“

Как чревните бактерии лекуват и защитават нашия мозък

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

Военна полиция (БУКВАЛНО)

Военна полиция (буквално) Планът е световната армия да погълне всички национални полиции в една военно-полицейска структура

Световната армия НАТО

  Световната армия НАТО     Планира се волята на световната правителствена диктатура да бъде наложена