Странните предсказания на Economist за 2017 г: Планетата на Тръмп, „облак – гъба“, епидемии, масови протести

 

Виждаме карти таро с образи, даващи представа за основните събития на Новата година, „облак – гъба“ конфликт на идеологиите, епидемии,  избори във Франция и Германия, масови протести и над всичко това седи Тръмп в мантия на съдия.

Обложката на „Икономист“ показва това, което ни чака, според редакцията, през 2017.

Според самото издание, „Светът през 2017″ съдържа ежегоден сборник на подробни, добре обмислени и добре обосновани прогнози за следващата година на Economist.

„Светът през 2017″ представя прозрения от изявени деятели на политиката, бизнеса, финансите, науката, технологиите и изкуствата, заедно с известни журналисти от The Economist и други големи издания.

„Светът през 2017″ разглежда новото американско президентство, конгреса на Китайската комунистическа партия, изборите във Франция и Германия, както и политическите и икономическите предизвикателства, свързани с Brexit.

Изданието обръща внимание на редица големи световни годишнини — 500 години от деня, когато Мартин Лутер публикува своите 95 тезиса, 100 години от руската революция на Ленин и 10 години откакто Стив Джобс представя първия iPhone.

Изданието включва специален раздел с прогнози на 14-глобално мислещите млади знаменитости, включително сирийски бежанец, който стана фотограф, иконоборчески чилийски художник, едно от най-големите нови имена в балета, водещи онлайн — гласове на млади африканци и американски жени – мюсюлманки.

„The Economist“ се счита за рупор на световния елит. Изданието принадлежи на семействата Ротшилд и Аниели. Главният му редактор Джон Микълтуейт няколко пъти е участвал в конференциите на Билдербергите.

Това са закрити сбирки, на които най-влиятелните хора в света от различни сфери на дейност (политика, индустрия, финанси, медии), обсъждат световната политика. Резултатите от тези срещи и взетите решения по тях се съхраняват в тайна.

Може би в Economist имат вътрешна информация и знаят неща, за които повечето хора и не подозират. Възможно е част от тази информация под формата на изображения, да представя на корицата всяка година.

НЕПОЗНАТО

Какъв ще бъде светът през 2017 година? 

Влиятелното британско списание за икономика, финанси и международни отношения The Economist ежегодно поставя на своята корица шифровани прогнози за предстоящите политически събития и процеси. Какво предвижда списанието за 2017 г.?

Базираното в Лондон седмично списание The Economist може да се похвали с близо двувековна история на успешни анализи, научни публикации, прогнози и коментари, от които се възползват десетки хиляди читатели в Европа и Северна Америка. Макар и със седалище във Великобритания, основаното през далечната 1843 г. списание дължи повече от половината си тираж на читателите от САЩ и Канада и има подчертано глобален поглед над света. Списанието е собственост на изтъкнати британски и европейски фамилии като Кедбъри, Ротшилд, Шрьодер и Анели, поради което посланията в него често се явяват като барометър за нагласите в европейския политически и финансов елит. За мащабите на влиянието на тези родове говори фактът, че само управляваната от Джон Елкан (внук на Джовани Анели) компания Fiat Chrysler Automobiles е отговорна за между 4-5% от брутния вътрешен продукт на Италия. Сред добилите популярност сбъднати прогнози от корицата на списанието в последните години са устремът на Хилъри Клинтън към президентския пост, увеличаването на стойността на златото, отливът на капитали от Великобритания и др.

Авторите на последния стилизиран колаж с препратка към 2017 г. са решили да изненадат читателите си с осем карти таро, в които наред с езотеричния смисъл са скрити значими политически прогнози за идната година. Избраните осем карти представляват селекция измежду 78 традиционни таро карти, делящи се на 22 големи тайни (аркани) и 56 малки тайни (аркани). Осемте селектирани карти са само големи аркани. Съпоставката на традиционното значение на таро картата с нарисуваните от авторите изображения прави лесно разкриването на закодираното послание. Някои от прогнозите като например изненади на изборите в Германия, Франция и Холандия, рухване на Европейския съюз в сегашния му вид и изолационистка политика на президента Тръмп звучат на пръв прочит сензационно и революционно за сегашния политически ред.

Първият коз (trump card) от корицата на Economist за 2017 г. представлява картата Кулата (The Tower), чието традиционното значение е внезапна и разрушителна промяна, криза. Светкавицата събаря съществуващия ред на фалшиви идоли, за да създаде нов.

Таро карта
Таро карта
The Economist 2017
The Economist 2017

Приближаващата 2017 г. ще ознаменува 500-годишнината от началото на Реформацията в Католическата църква, дадено с окачването на 95-те тезиса в двора на църквата Витенберг от Мартин Лутер. През идната година също така отбелязваме и един век от Великата октомврийска социалистическа революция в Русия. Сюжетът на картата представлява разрушаването от Бог на Вавилонската кула като образ на проекта „Европа – много езици, един глас”. Прогнозата на Economist може да се тълкува като крах на глобализаторския Европейски съюз в сегашния му вид и възраждане на две исторически сили, разположени отдясно и отляво – религиозната консервативна десница и левия прогресивен социализъм.

Вторият аркан, избран за корицата на Economist е Решението (Judgement), свързан с библейското Откровение на Свети Йоан. Значението на картата в традиционната таро символика е размисъл и преоценка.

Таро карта
Таро карта
The Economist 2017
The Economist 2017

Колажът на Economist представлява седналия на трон от американското знаме Доналд Тръмп със символите на едноличната монархическа власт – скиптър и кълбо (държава). Илюстрацията на авторите представлява прогноза за навлизане на Съединените щати под президентството на Тръмп в период на изолационизъм, отказване от идеите за налагане на корпоративен свят, доминиран от САЩ и концентриране върху вътрешните проблеми.

Третият коз в селекцията за 2017 г. представлява картата Светът (The World). Символиката на таро картата включва четирите природни елемента, тълкувани още като четири зодиакални съзвездия (Лъв, Телец, Водолей и Скорпион) и прави препратка към Откровението. „Светът” вещае края на цикъла на живота и пауза преди началото на следващия цикъл.

Таро карта
Таро карта
The Economist 2017
The Economist 2017

В изображението от корицата на Economist са представени трите влиятелни глобални политически и финансови центъра, условно наричани Вашингтон, Ватикана и Лондон (Белият дом, базиликата „Свети Петър” и масонската пирамида). Посланието на списанието е, че на мястото на отиващия си международен ред, изграждан в опитите за налагане на американска корпоративна хегемония, водещите глобални центрове ще успеят да предложат ново устройство на света върху принципите на секуларизма и прогреса.

Като четвърта карта редакцията на списанието е избрала Отшелника (The Hermit). Мъдрият старец е изобразяван на върха на планина, държащ в дясната си ръка светилник със Звездата на Соломон – символ на мъдростта. Значението на таро картата е вглеждане в себе си, намиране на отговорите защо събитията в живота стават по начина, по който се случват.

Таро карта
Таро карта
The Economist 2017
The Economist 2017

Закодираното послание за 2017 г. е осъзнаване от елитите в САЩ и Европейския съюз, че Северна Америка и Европа не са единно духовно, културно, икономическо и политическо пространство с всички произтичащи от това последици.

Петата карта в поредицата е Смъртта (Death). Значението ѝ е отказване от всичко второстепенно и концентриране върху това, което е основно, фундаментно и наистина жизненоважно.

The Economist 2017
The Economist 2017
Таро карта
Таро карта

Изборът на сюжета в картинката от корицата на Economist подсказва, че за част от световния елит опасността от две потенциални катастрофи за човечеството продължава да е реална – използването на ядрени оръжия и природен катаклизъм.

Шестата карта, избрана от редакцията е Магьосникът (The Magician). В традиционните представи на картите таро Магьосникът се асоциира с планетата Меркурий и представлява мост между духовния свят и света на човека. Значението ѝ е креативна сила, способност за взимане на сила от Вселената за изпълняване на желанията.

Таро карта
Таро карта
The Economist 2017
The Economist 2017

Economist прогнозира сериозен технически прогрес през 2017 г. в областта на 3D принтирането и генерирането на триизмерна виртуална реалност.

Най-конкретната политическа прогноза списанието прави с колажа към таро картата „Колелото на късмета” (Wheel of Fortune). Символиката на картата е свързана с житейските цикли между доброто и злото. Рисунката представя идеята, че това, което днес имаме за даденост може да се промени напълно в утрешния ден.

The Economist 2017
The Economist 2017
Таро карта
Таро карта

Илюстрацията към списанието представя закачените към колелото на късмета немски канцлер Ангела Меркел, кандидатът за президент на Франция от Националния фронт Марин Льо Пен и лидерът на холандската партия на свободата Герт Вилдерс. На преден план в картината са нарисувани две кутии с изборни бюлетини. Прогнозата на списанието е, че са напълно възможни обрати, които да доведат до падане от власт на Ангела Меркел, победа на парламентарните избори в Холандия на антиимигрантската дясна Партия на свободата и победен марш на Марин Льо Пен към Елисейския дворец.

Последната избрана от редакторите на Economist карта е Звездата (The Star), чието значение е обновление, връщане на вярата и надеждата.

Таро карта
Таро карта
The Economist 2017
The Economist 2017

В действителност повечето от скритите зад картите послания не представляват описание на бъдещи събития, което само по себе си е трудно за познаване. Редакторите на списание Economist обаче правят нещо по-важно – запознават ни с процесите, които протичат зад кулисите на международните политика и финанси. Дали голямата част от прогнози ще се сбъднат е рано да се каже. Първото събитие от политическия календар, което ще индикира за това дали събитията следват описаната в прогнозите на списанието логика ще може да проследим на 15-ти март, когато са парламентарните избори в Холандия.

Николай Николаев, A-specto

Последно от СВЯТ

222 години от рождението на Александър Сергеевич Пушкин, – първата си поема написал на 10 години, неговият възпитател му се присмял: Зловещите предсказания на Александра Киргхоф за гибелта на Пушкин

222 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АЛЕКСАНДЪР СЕРГЕЕВИЧ ПУШКИН ПЪРВАТА СИ ПОЕМА ПУШКИН НАПИСАЛ НА 10 ГОДИНИ.

Фейсбук група

Страница във Фейсбук

Страница във ВКонтакте

ПОДКРЕПА ЗА САЙТА

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

The Bulgarian Times