Сциентолозите. Кои са те

Много актьори и представители на шоубизнеса са сциентолози. Между тях Том Круз, Джон Траволта и др.
През 2012 г. харизматичният Том Круз, който игра блестящо във филмите „Мисията невъзможна“, „С широко затворени очи“ и др., се разведе с Кейти Холмс заради участието си в църквата на сциентолозите, която тя напусна и се върна към католическата вяра.

Филмът „Мастер“ с участието на Хоакин Феникс в главната роля е основан на историята със зараждането на Църквата по сциентология. Режисьорът на филма Пол Томас Андерсън едва не се скарва с Том Круз заради очернянето на сциентологията във филма.

Основателят на сциентологията е писателят Лафайет Роналд Хабард – 1911-1986 г. През 50-те години той написал серия от книги с името „Дианетика: съвременна наука за психичното здраве“. В този псевдонаучен труд писателят представя идеята, че чрез редица психически практики човек може да се излекува от всички душевни и физически болести, може да подобри самочувствието си и да стане успешен. Поредната панацея срещу всички болести.

Дианетиката заляга в основата на сциентологията, ново религиозно движение, възникнало през 1954 г. и с времето превърнало се в религиозната организация – Църквата на сциентологията.

Структурата на църквата

Сциентолозите се подвизават в целия свят. В Русия църквата е забранена. След като умира създателят й, тя се оглавява от Дейвид Мицкевич.
В периода на съществуването си Църквата се разширява сериозно и се превръща в сложна структура. В нея влизат много организации – библиотеки, бази, учебни заведения, храмове, секретни здания, СМИ-центрове за разпространяване на учението. Основният й гръбнак се намира в САЩ и Великобритания.

Сциентологията не е единно учение.

През 80-те години в Църквата настъпва разкол, част от адептите я напускат и създават своя кантора, наречена „Свободна зона“.

Учението

Думата „сциентология“ е образувана чрез сливането на двете думи – знание и учение (лат. scio и гр. логос). Хабард създал учение за особеното устройство на нашето съзнание и ум. Той разделял ума на аналитичен и реактивен.
Реактивният ум съхранява „енграми“, или негативни спомени от минали животи, от които човек трябва да се избави, за да постигне просветление, очистване, щастие, позитивно развитие и физическо изцеление. Смята се, че тези спомени влияят на съзнанието на човека така, че той повтаря определени разрушителни поведения. Затова дианетиката от гръцки език се превежда с израза „през разума“. Дианетиката е методология на сциентологията.

Щастието се постига чрез „одити“, т.е. с активна рефлексия над своите негативни мисли. Човек трябва да ги изговаря и да ги преведе от областта на реактивния в аналитичния ум. Това е нещо като изповед. Само че в този случай човек започва рационално да оценява своите грехове, а не зависи от тях на емоционално ниво.

В сеанса по одити се използва специалният апарат Е-метър, който фиксира електромагнитните промени в организма на човека по времето на процедурата.

Предполага се, че след сеансите на одити човек постига състоянието на „клира“, т.е. на очистен от „енграмите“ човек.

Същността на човека, според сциентолозите, е безсмъртна, тя е дух, или тетан. Материалният свят бил създадена от тетани. Но с времето те се пристрастили към материята. Одитът помага тетанът да излезе от оковите на материята. Първоначално човекът, или неговият тетан, постига състоянието на „клира“, а след това той се превръща в опериращ тетан, който не зависи от пространството и времето.

Одитът е основната практика на сциентолозите. В процеса на одит човекът изговаря на глас своите тайни мисли и секрети. След това членовете на църквата получават власт над адепта, дори могат да го шантажират, ако иска да напусне.
Целта на сциентолозите е пълното освобождаване на тетана. Целта по нещо прилича на будисткото учение за нирвана или на индуисткото учение за връщането на духа, който ще съществува независимо от тялото.
Сциентолозите се опитват да постигнат своето истинско Аз.
Изследователи твърдят, че сциентологията е погълнала част от ведическите учения, част от разпоредбите на юдаизма и даоизма, фрагменти от християнството и гностицизма. Тя е близка по някои аспекти и до психоанализата на Фройд.

Сциентологията се фокусира върху хора, които търсят успех и изграждат кариера.

Идеи и принципи на сциентологията

Членовете на Църквата твърдят, че сциентологията е философия, която помага на хората да работят върху себе си, Вселената и други животи. Доктрината на сциентологията се основава на следните принципи:

1. Всеки човек е безсмъртно духовно същество; духът на човека може да лекува тялото.
2. Всички хора на планетата постоянно се борят за оцеляване, в зависимост от себе си, приятелите си и постигане на единство с Вселената.
3. Опитът и знанията на хората се простират за дълъг период и не се ограничават до един човешки живот.
4. Човешките способности са неограничени, дори и днес да не са напълно реализирани.
Една от програмите на сциентологията се нарича Пречистване. Нейната същност е да очисти организма от вредни вещества, натрупани през живота (лекарства, консерванти, пестициди, лекарства и др.), които пречат на човек да расте духовно. Програмата включва бягане, прием на хранителни добавки и никотинова киселина, както и дълъг престой в сауна – курсът за прочистване продължава около 3-4 седмици. Програмата за детоксикация се използва активно от организации, създадени от Scientologists за реабилитация на бивши наркомани и престъпници.

Критици на Църквата на сциентологията твърдят, че тя е средство за забогатяване и укриване на данъци.
За това говорят следните факти:

1. Църквата на сциентологията и други свързани организации притежават голям брой недвижими имоти по целия свят; общата им стойност е стотици милиони долари.
2. През 1986 г. състоянието на Рон Хабард е оценено от списание Forbes на повече от 200 милиона долара.
3. Писатели на научната фантастика, запознати с основателя на Scientology, твърдят, че той многократно е говорил за създаването на религията като ефективен начин за забогатяване. Но последователите на Хабард настояват, че всичко е лъжа.
4. За всеки новодошъл в религията сциентолозите получават награда.
5. Клоновите структури в чужбина плащат 10% от приходите на родителската организация – оттук и сравнението между Scientology с финансова пирамида.
6. Най-големият син на Хабард в началото на 80-те призна, че сциентологията винаги е била единственото религиозно прикритие на баща му, за да се защитава от такси и освобождаване от данъци.
7. Обучението в църквата на сциентологията достига стотици хиляди долари, в „Свободната зона“ има и концепция за задължителни дарения, въпреки че сумата там е малко по-скромна.

Превод: издателство PACПEP

Предишна Статия

Кой създаде Бог и религиите

Следваща Статия

Конституцията е незаконна! Всички партии и власти също са незаконни! (ВИДЕО)

Последно от ЛЮБОПИТНО

Don`t copy text!