Съдят бишкоти за расизъм, сладоледите Ескимо си сменят името, за да не обиждали ескимосите

 

Съдят бишкоти Негърче за расизъм

Популярните от години у нас бишкоти Негърче отиват на съд. В комисията за защита от дискриминацията е подадена жалба срещу две фирми, предлагащи продукт с такова наименование. Жалбата е била подадена от българка от смесен брак.
Според нея предлагането на продукти, свързващи се с определена раса, различна от европеидната, представлява расова дискриминация. Жената е подала жалба срещу две фирми, предлагащи въпросните сладкиши . Оплакванията и са, че са пуснали за продажба търговска марка с наименование Негърче и Негърка.
Изхождайки от логиката на подадената жалба, съвсем скоро може да очакваме сигнал за расизъм да бъде подаден и за романа на Агата Кристи Десет малки негърчета.

Сладоледите Ескимо с променено име, за да не обиждат ескимосите

Американската компания Dreyer’s реши да промени името на своя фирмен „Ескимо“, за да не унижава ескимосите – групата коренни народи, живеещи в Гренландия, Нунавут в Канада, Аляска и източните райони на руската автономна област Чукотка. Това съобщи в петък в своята електронна версия The Wall Street Journal.
Изданието се позовава на Елизабел Маркес, главен маркетолог на Dreyer, дъщерно дружество на швейцарската Nestle. „Ние се ангажираме да постигнем расово равенство и считаме термина за позорен“, каза тя, визирайки сладкия десерт „Ескимо пай“, който представлява слой от сладолед, затворен в шоколадова торта от двете страни.
Според вестника този продукт е изобретен през 1920 г. от Кристиан Нелсън и сладкаря Ръсел Стоувър. Те патентоват изобретението си през 1922 г., а след това продават компанията вследствие на нарастващата популярност на сладоледа в САЩ. Компанията е купена от Dreyer’s през 2007 г. В изображението и логото на продукта се използва изображението на момче, облечено в кожената дреха на ескимосите, състояща се от панталони, риза без яка и шапка.

в-к 19 МИНУТИ

Бел. ред. по повод на заглавната снимка вижте култов момент от делото срещу Слободан Милошевич (ВИДЕО):

Желко Ражнатович АРКАН – кумирът на сръбския народ! Истината за Легендата ”АРКАН” – сръбски борец за свобода и независимост (ВИДЕО)

Последно от БЪЛГАРИЯ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница