С коя ваксина се боцна Путин?

С „ЕпиВакКорона“ ли?

Не беше съобщено с каква ваксина е ваксиниран руския президент. Говорителят му Песков заяви на пресконференцията заради сипещите се още от предишната такива въпроси: – Ние още вчера казахме, че и трите руски ваксини са абсолютно надеждни, абсолютно ефективни и абсолютно безопасни, така че няма разлика с каква ваксина е ваксиниран президентът. А каква именно ваксина е избрал президентът, знае само той и неговият лекар, който му е поставил инжекцията. Според Песков вторият компонент на ваксината ще бъде приложен на Путин след „три седмици“, тоест след 21 дни.

ИЗЧИСЛЕНИЯ

В Русия сега са одобрени от техните ваксини (ако приемем, че Путин е ваксиниран с такава) „Спутник V» на Центъра Гамалея, «ЕпиВакКорона» на новосибирския център Вектор и „КовиВак“, която е разработка на центъра Чумаков.

  • За „КовиВак“ интервалът между двете дози е 14 дни, а не 21, така че тази ваксина отпада.
  • „Спутник V“ е одобрена за възрастни хора още в края на миналата година.
  • „ЕпиВакКорона“ получи разрешение за такава употреба сега, през март и веднага Путин обяви, че ще се ваксинира и го направи.

Вероятно това е ваксината за руския президент, а не толкова рекламирания „Спутник 5“. „ЕпиВакКор“ на центъра „Вектор“ е правен по най-модерни способи – пептидна технология.

ЦЕНТЪРЪТ ВЕКТОР

Той не е частен, а държавен. Основите му са положени по времето на СССР като свръхсекретна лаборатория и комплекс, наречен „Биопрепарат“ за създаване на биологични оръжия на базата на различни патогени. За целта е построено специално, изолирано научно градче край Новосибирск – гр. Колцово, та, ако не дай си боже, нещо се изпусне от лабораториите, както се случи в китайския Ухан, да си остане само там. Мълвата носи, че пак за всеки случай е монтирана автоматизирана чрез датчици самоунищожаема ядрена бомба, за да не оцелее нищо в милионите градуси температура при взрива. След влизането в действия на съответния международен Договор за забрана на тези оръжия този Биопрепарат е преобразуван в цивилно учреждение и наречен „Вектор“. Този Център е един от малцината по света, в които СЗО е разрешило да се пазят най-опасните щамове на чумите, шарките и др. особено опасни заболявания. Лабораториите са най-високата, 4-та степен на безопасност.

СЪМНЕНИЯ

От друга страна обаче, данните за „ЕпиВакКорона“ не са достатъчни. Или поне публичните са крайно ограничени.
На сайта на Центъра цари мълчание за тази ваксина. Чак днес, след като Путин се боцна, „Роспотребнадзор“ публикува вече остаряла информация за 1-2 фаза и ефективност при нея от 100%. Да, но става дума за по-малко от 100 човека в двете фази и за нито един сред тях на възраст над 60 години. При това ваксината беше одобрена още през октомври мин. г., което би трябвало да значи преминала успешно трета фаза.«Клинични изпитвания на ЕпиВакКорона». Т.е. мъглата около ваксината на „Вектор“ и дали с нея се боцна Путин, продължава да остава. Но най-вероятно е с тази, защото бивш Център, специализирал десетилетия наред в създаване на бактериологични и вирусни оръжия най-добре знае как да създаде ваксина срещу новопоявило се такова – Ковид 19.

  •  Григор Лилов

На снимката новия корпус на Биотехпарка като част от Центъра

Путин се чувства добре, няма странични ефекти от ваксината

Руският президент Владимир Путин понася добре поставената му ваксина и не е имал никакви странични ефекти, съобщи днес прессекретарят му Дмитрий Песков.

Песков каза, че е получил тази информация лично от Путин. Той обеща на журналистите да уточни дали има някакви ограничения президентът да упражнява физически натоварвания, включително да плува в басейн.

Запитан дали са се ваксинирали близките на Путин, говорителят на Кремъл каза, че доколкото му е известно, те вече са го направили, дори преди президента. Песков не уточни с каква ваксина са били имунизирани дъщерите на Путин, а само подчерта, че тя е била руска. Путин се ваксинира срещу коронавируса на 23 март, но не пожела да направи това публично.

„ЕпиВакКорона“ формира тройна имунна защита

  1. Антителата пречат на взаимодействието на S-протеина на коронавируса с клетъчния рецептор – така се формира първата защитна линия.
  2. На втора линия действат антитела, които пречат на сливането на вирусната обвивка с клетъчната мембрана, предотвратявайки проникването на SARS-CoV-2.
  3. Ако въпреки това патогенът проникне в клетката, в действие влиза трета защитна линия – клетките на имунната система се активират.

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times