С-500 може да унищожава хиперзвуково оръжие в Космоса

 

РАКЕТНИЯТ КОМПЛЕКС С-500 МОЖЕ ДА УНИЩОЖАВА ХИПЕРЗВУКОВО ОРЪЖИЕ В БЛИЗКИЯ КОСМОС

Ракетата С-500 „Прометей“ може да унищожава хиперзвуково оръжие в близкия Космос, съобщи вестник „Красная звезда“.

Това заяви за изданието главнокомандващият руските Военно-космически сили Сергей Суровкин.

По думите му заложените в ЗРС С-500 характеристики позволяват да унищожава освен аеродинамични и балистични цели и хиперзвуково оръжие от всякакви видове, включително и в околоземно пространство.
Соровкин уточни, че в света няма аналози на тази система.

По-рано заместник-министърът на отбраната Алексей Криворучко съобщи, че най-новите ракетни системи С-500 ще бъдат доставени във въоръжените сили през 2020 г.
Той посочи, че през юли 2019 г. в пълен обем са завършени опитите на зенитно-ракетната система С-350 – „Витязь-ПВО“; в момента първият сериен образец С-350 се предава на въоръжение във войските.
Руската ЗРС С-500 „Прометей“ се разработва от концерна ВКО „Алмаз-Антей“.

През ноември миналата година американският стратегически изследователски институт Heritage Foundation публикува доклад, в който се споменава, че далечината на действие на ракетите в С-500 се доближава до 500 километра. Това според автора на доклада може да има последици за европейската сигурност.

Първите крачки в създаването на съвременен противовъздушен зенитно-ракетен комплекс са направени в съветско време. През 1965 г. е приет на въоръжение С-200 – противовъздушен комплекс с далечно действие.
С-300 е приет на въоръжение през 1975 г. Неговата задача е отбрана на особено важни административно-териториални единици и промишлени обекти. С неговата помощ се отразяват балистични и аеродинамични цели.
„Триумф С-400“ е най-новият за момента ЗРК, с който е въоръжена руската армия. С неговата помощ се откриват и неутрализират всякакви въздушни цели – от невидими самолети до балистични ракети. ЗРК „Триумф“ постъпи на въоръжение през 2007 г.

ЗРК С-500 е разработен още през 2012 г. Към края на годината е създаден първият опитен образец и са разработени ракетите му.

ЗРК С-500 изпълнява три главни задачи:
Охрана
Прехват
И ликвидация.

ЗРК С-500 е защитен от комплекси за насочване и радиооткриване; противникът не може да прехване ракетата и да я ликвидира.

ЗРК-500 прехваща всякакви летателни обекти на разстояние до 3500 км и на максимална височина до 50 км.

Осигурява ликвидирането на най-съвременните средства за водене на въздушен бой. Комплексът С-500 лесно може да се бори с нискоорбитални спътници, орбитални платформи, хиперзвукови крилати ракети, самолети и безпилотни летателни апарати.

Многофункционалният комплекс С-500 синхронно води до 20 цели и едновременно може да обстреля до 40, използвайки собствена система за насочване и външно целеуказване. На разстояние до 600 км С-500 поразява едновременно до десет обекта.

С-500 е снабден със свръхмощни портативни радари, които нямат аналози в света. С тяхната помощ може да се открият обекти на дистанция до 1000 километра с най-малка височина до пет метра и пределна височина до 50 километра.

През 2014 г. са проведени изпитания на един от опитните образци С-500. Това най-ново руско противоракетно оръжие е най-доброто на земята и с характеристиките си превъзхожда системите «Patriot-3» и THAAD.

В момента въздушното пространство на Русия охраняват двете зенитно-ракетни системи С-300 и С-400; С-300, въпреки многото модификации, изостава от съвременните световни конкуренти; очаква се скоро той да бъде свален от въоръжение.

Издателство PACПEP

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times