Тази жена може да стане национален герой (ОБНОВЕНА)

Утре от нейното решение зависи съдбата на Добруджа – най-плодородната земя в Европа.

Това е съдийката Дарина Рачева от Варненския административен съд.

Ако от този момент до утре на обяд вдигнем шум в мрежата толкова силно, че и Рачева, и фирмата, която иска да съсипе Житницата, ясно чуят народната воля, ще спасим огромна част от територията на България от отравяне. Направете така, че да стигне до тях!

Нека всеки от вас, който има повече последователи или приятели, публикува този текст и снимката на стената си, за да стигнат до повече хора.

Разпространете по групи, страници, ако имате такива.

Ако имате възможност, елате пред съда във Варна утре в 09:30, но не за протест! А като израз на твърдата народна воля – спокойно и ведро.

Ползването на този огромен проблем за партийна агитация и трупане на дивиденти, е вредно и нежелано от хората, които вече 10 години се борят за Добруджа.

Чуйте какво казват те:

„Понастоящем, семейна фирма с четирима служители, без никакъв опит в сондирането и добива, е на финала на процедура, чийто краен резултат би било получаване на концесия по право. За целта „Русгеоком-БГ“ ЕАД изработи ДОВОС (доклад за оценка на въздействието на добива върху околната среда, биоразнообразието и човешкото здраве), като се надяваше населението на района да не реагира на намерението за добив на газ и докладът безпроблемно да отвори вратата за унищожаването на Добруджа!

ДОВОС не беше одобрен от РИОСВ-Варна на много основания, най-важните, от които са:

– ще бъде замърсена питейната подземна вода на огромна територия, която се явява основен водоизточник без алтернатива;

– аварии изобщо не са разгледани, а до момента само на 2 сондажа в границата на една и съща площадка официално са регистрирани няколко аварии, като са издадени протоколи за форсмажор и договорът за проучване неколкократно е удължен;

– рискът за здравето на населението ще бъде значителен.

Фирмата скри, че смята да разработва скали – конгломерати (въглищни прослойки, редуващи се с плътни пясъчници, алевролити и аргилити), в които газът се намира в свързано състояние и не образува естествени находища. Този тип резервоар в световната практика се определя като неконвенционален източник на „ТАЙТ ГАЗ“ (свързан газ).

Русгеоком скри и още нещо, което на нас, преките потърпевши, ни се струва страшно!

Под подземното ни „езеро“ – малм-валанжинският хоризонт, който водоснабдява почти 1/3 от страната, и над желаните за „добив“ дълбочини, природата е складирала естествено съдържащия се от милиони години в почвата уран.

При сондирането уранът и радиоактивна пластова вода ще бъдат изкарани на повърхността! В доклада е описано как скалният радиоактивен шлам ще се депонира на ново сметище непосредствено в края на гр. Генерал Тошево, а радиоактивната пластова вода ще се превозва до локалната пречиствателна станция на ПЧМВ – Варна.

На въпроса има ли ПСОВ в България, който може да пречиства радиоактивни води, хидрогеологът – експерт по делото, отговори ясно и категорично: „Радиоактивна вода не се пречиства!“. Ние го знаем. Знаят го и българите от Хасково и Първомай и други населени места, пострадали от добива на уран през сондажи.

Съдът отказа да направи необходимото за излъчване на заседанието в социална платформа, каквито са правилата на ВСС, като по този начин, за огромен брой желаещи (повече от 900 души само за няколко дни изпратиха молба за пряко излъчване) не е възможно да проследят в реално време заседанието“.

Дарина Рачева има възможност да остане в историята на родината си като жената, спасила Добруджа. Или като предател да потъне в ненавистта на хората.

Вижте предисторията на опитите за дупчене на Житницата:

Вижте как в Италия подобна фирма под подобен предлог всъщност нагнетява радиоактивни отпадъци в земните недра и последиците от това:

За земята на България

Днес (18.04.2021) се проведе поредното и последно съдебно заседание по делото на фирма Русгеоком срещу решението на РИОСВ Варна да не одобри доклада им по ОВОС и съответно да отхвърли инвестиционното предложение за добив на газ в района на Генерал Тошево. Краят на първи “сезон” от многогодишната история на това дело беше изслушването на експертизата за рисковете за човешкото здраве. Докторът, който в продължение на повече от две години внимателно слушаше в залата експертизите на останалите вещи лица и беше един от малкото, изчели внимателно доклада по ОВОС, беше подложен на няколкочасов разпит от адвокатите, на фирмата, юрисконсулта на РИОСВ Варна, съдията и заинтересованите страни, но твърдо и категорично защити тезата си, че съществува реален риск за човешкото здраве, ако ИП бъде реализирано – шум, радиационно и химическо замърсяване на елементите на околната среда., липса на реални измервания на техните показатели преди и по време на проучвателните сондажи, предвидените мерки за предотвратяване и ограничаване на значителни последици от реализацията на ИП за човешко здраве не са достатъчни и не отстраняват всички предполагаеми значими последици върху здравето на потенциално засегнатото население. Експертизата му беше приета, въпреки напъните на адвокатите на фирмата да го дискредитират.
Сега всичко зависи от решението на съдия Рачева, която даде на страните един месец и една седмица да представят заключителните си становища и да направят забележки по становището на отсрещната страна, след което съдът ще обяви в “разумен срок” окончателното си решение на първа инстанция.
За нас, гражданите, остава да се надяваме, че решението ще е в полза на обективната истина, а тя е, че докладът по ОВОС е нескопосан, липсват съществени задължителни данни и анализи и най-важното от всичко – липсва описание на технологията за добив. За сметка на това в Геоложките открития се говори за “интензификация на пластовете”, наклонени сондажи и тайт газ – все неща, попадащи в текстовете на мораториума върху използването на неконвенционални методи за добив.
Надяваме се, че давайки ход на делото преди три години, съдия Рачева е била наясно с огромната отговорност, която поема за съдбата на стотици хиляди българи в Североизточна България, както и на всички, които са преки или косвени потребители на земеделската продукция на Добруджа.

ДОПЪЛНЕНИЕ

 

Шистов ад! Съдът позволи добив на шистов газ в Добричко, срещу който имаше референдум (ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА ГЛЕДАНЕ ФИЛМ ПО ТЕМАТА+ВИДЕА)

 

ПО ТЕМАТА

ФИЛМ

ВИДЕА

 

 

 

 

 

До какво води добивът на шистов газ в Германия

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

румен радев назначи за министър-председател човек (?) (или твар), лично ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЛ това, как САЩ наредиха да се промени Конституцията на България, за да може чужди граждани да изкупуват Българска Земя

(юни, 2011 г.):
“Преди дни Мирослав Найденов отиде на официално посещение в Израел, за да предложи за продан 1 млн. декара от Държавния поземлен фонд.“

(септември 2012 г.):
Мирослав Найденов към израелския премиер Бенямин Нетаняху: “България ще даде на еврейската държава най-важното – земята и водите си.“

 

Последно от БЪЛГАРИЯ

Чуйте пълния запис на Радостин Василев от скандалното заседание на Националния съвет на ПП – Костадинов: Ръководството на ПП и ДБ трябва да бъде арестувано за държавна измяна

Записът потвърждава, че сме колония и чуждите посолства ни редят правителствата и службите… Кирил Петков в