Териториите източно от Ефрат в Сирия вървят към приемането на нов статут

На 30.08.2020 добре информиран сирийски източник разкри, че териториите, източно от Ефрат в Сирия, вървят към приемането на нов статут, а именно да се превърнат в „област Джазира“

 Това се правило с американска и арабска подкрепа.

Източникът, който предпочита да остане анонимен заявява пред сайта Basnews:

„Съединените американски щати, в координация с арабските племена и представители на сирийските кюрдски партии и християнски сили, вървят към обявяване на областта Джазира, на изток от Ефрат.“

Той добавя, че „наскоро американски официални лица са се срещнали с шейховете на арабските племена, които имат влияние на терен, с представители на сирийските кюрдски партии, както и с местната християнска общност по този повод“.

Източникът допълва, че всяка група от областта Джазира ще администрира своята собствена територия с американска и арабска (саудитско-емиратско-египетска/ подкрепа.

В тази връзка САЩ са побързали да постигнат съгласие с двете големи кюрдски партии, а именно Партия Демократичен съюз и Кюрдски Национален съвет.

В тази връзка, Русия, за да осуети американските планове, е поканила делегация на ПДС в Москва, за да го привлече на своя страна. Руски представители са се срещнали с командващия на прокюрдските Сирийски демократични сили ген. Мазлум Абди и са го поканили на посещение в Русия. Самата партия не е могла да откаже поканата, но ръководството е взело вече своето решение. Според цитирания източник, то ще бъде част от американския проект.

В четвъртък сирийски кюрдски източник заяви, че САЩ се стремят да създадат обединена сирийска опозиция, чието седалище ще е източно от река Ефрат.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ